onsdag 23 mars 2016

Singles



Titel: Singles
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1992
Regi: Cameron Crowe
I rollerna: Campbell Scott, Kyra Sedgwick, Bridget Fonda, Matt Dillon, Bill Pullman, Tom Skerritt, Eric Stoltz, Jeremy Piven, Paul Giamatti

Handling: Ett par unga människor i Seattle har drömmar om framtiden men har svårt att komma fram till vad de egentligen vill ha ut av livet.

Omdöme: Det kanske bara är jag, men så fort filmen börjar med förtexterna och filmens titel "Singles" dyker upp, tänker jag på 90-tals sit-com serien "Friends" (Vänner). Den (serien) kom bara något år senare och jag kan tänka mig att man sneglat en del på den här filmen där ett gäng vänner och i vissa fall grannar har kul, umgås, fikar, dejtar och pratar om kärlek.



Det hela utspelar sig i Seattle där musikscenen är en viktig del av historien. Cameron Crowe var ju en musikjournalist innan han blev en relativt lyckad regissör och manusförfattare. Detta blev hans andra långfilm (som regissör) efter Say Anything... (1989), men redan i början av 80-talet skrev han manuset till 80-tals tonårsklassikern Fast Times at Ridgemont High (1982).



Stora delar av historien kretsar kring de två paren Steve och Linda (Campbell Scott och Kyra Sedgwick) samt Janet och Cliff (Bridget Fonda och Matt Dillon). Två kärlekshistorier som med sina toppar och dalar leder till en del skratt, en del tårar och så klart till en del kärlek. Filmen som sådan fångar inte riktigt mitt intresse som jag hade önskat, men då och då får den till det. Känns bara som man hade velat ha mer av det filmen lyckats med. Den skapar nämligen inte så mycket känslor utan det blir mest ganska ytligt och lättsamt. Kanske är det också att jag inte känner så mycket för de två paren.



En rolig sak är de flera kända ansiktena som dyker upp i mindre roller. Bill Pullman spelar förvisso en lite större roll som kirurg. Tom Skerritt som stadens borgmästare dyker upp i en scen. Eric Stoltz som en superirriterande mimare (de är väl alltid irriterande?) missade jag faktiskt under filmens gång (att det var han). Paul Giamatti är dock nästan roligast att se när han lite kort dyker upp (som ovanligt ung) i en av sina absolut första roller.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

 1. Ytterligare en nostalgifilm, för mig, från '92.

  Vist, jag kan hålla med om att den på ytan, tematisk, påminner om Friends men gosch vilken skillnad i feeling det är. Detta är en film där de pratar om relationer och SEX på ett sätt som skulle få skådespelare och manusförfattare i Friends att rodna och deras tv-bolagschefer att gå i taket. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, ja absolut är det så. Och det var endast inledningsvis innan filmen verkligen kom igång som jag kände likheten mellan filmen och serien.

   Radera