tisdag 22 mars 2016

Topp Tio TV-filmer


En bra TV-film behöver inte vara sämre än en biofilm. Här är en titt på mina tio favoriter genom åren där de flesta är verklighetsbaserade, men där man även bjuds på juldrama, fängelsefilm och en duell på liv och död.

Filmerna har delats upp i någorlunda rangordning (plats 8-10, 4-7 och 1-3). Klicka på titeln eller omslaget för att läsa mer.



Indictment: The McMartin Trial (1995, Mick Jackson)


En rättegång mot en familj som driver en förskola anklagade för övergrepp och utnyttjande av barn får en farlig vändning när medierna börjar lägga sig i fallet och påverka en hel nations åsikter.

Ungefärlig placering på topp tio: 8-10



The Jericho Mile (1979, Michael Mann)


Murphy sitter på Folsomfängelset i USA, dömd för mord. För att finna någon form av mening med sin tillvaro börjar han springa. Han blir så pass bra att han kan mäta sig med världens elit och vill så göra, men politik inom rättsväsendet nekar honom den möjligheten.

Ungefärlig placering på topp tio: 8-10



To Catch a Killer (1992, Eric Till)


Den sanna historien om jakten på den brutale seriemördaren John Wayne Gacy som våldtog och dödade över 30 unga pojkar...

Ungefärlig placering på topp tio: 8-10



12 Angry Men (1997, William Friedkin)


En ung man är anklagad för att ha mördat sin far och de tolv männen i juryn drar sig tillbaka för att enas om han är skyldig eller icke-skyldig. En av de tolv jurymedlemmarna tvivlar på mannens skuld. De övriga elva vill fälla honom, men juryn måste vara enig. Nu har de eftermiddagen på sig att bestämma om mannen ska leva eller dö.

Ungefärlig placering på topp tio: 4-7



Against the Wall (1994, John Frankenheimer)


En historia baserad på upproret som fångarna hade i Atticafängelset 1971 där de tog fångvakterna till fånga och tog över fängelset.

Ungefärlig placering på topp tio: 4-7



Duel (1971, Steven Spielberg)


David är på väg till ett möte, men när han försöker köra om en rostig oljetankbil verkar han förarga föraren. Föraren i oljetankbilen trappar upp något som från början ser ut som en lek till att bli en regelrätt duell, på liv och död.

Ungefärlig placering på topp tio: 4-7



George Wallace (1997, John Frankenheimer)


Allt kretsar kring George Wallace, en ärkekonservativ guvernör från Alabama som gör allt han kan för att stoppa medborgarrättsrörelsen i 1960-talets USA.

Ungefärlig placering på topp tio: 4-7



Path to War (2002, John Frankenheimer)


USA på 60-talet under Vietnamkriget. När Lyndon B. Johnson tillträdde sitt presidentämbete gjorde han det med en stark framtidstro. I takt med att situationen i Vietnam urartar, tilltar protesterna såväl på hemmaplan som runt om i världen.

Ungefärlig placering på topp tio: 1-3



Conspiracy (2001, Frank Pierson)


I en förstad till Berlin väntar SS-officeren Adolf Eichmann i Wansee-palatset på en rad prominenta nazistledare och SS-toppmän. Det är den 20 januari 1942 och det förestående mötet är topphemligt. Den sist anlände av de 15 närvarande är Reinhard Heydrich - som riksmarskalk Göring personligen har utsett till att finna en lösning på "Den judiska frågan". När mötet är över börjar förintelsen...

Ungefärlig placering på topp tio: 1-3



Citizen X (1995, Chris Gerolmo)


Sovjetunionen, 1982. Ett nedgrävt lik hittas på en åker i närheten av ett litet skogsområde. Det makabra fyndet leder till en finkamning av området och polisen finner ytterligare sju kroppar. Samtliga offer är barn eller unga kvinnor. Alla har utsatts för liknande sexuella övergrepp och brutal misshandel. Rättsläkaren konstaterar snabbt att samtliga mord begåtts av en och samma person. Men enligt polisen existerar inga seriemördare i Sovjetunionen...

Ungefärlig placering på topp tio: 1-3



Andra TV-filmer värda en titt: The Night Stalker (1972), Welt am Draht (1973), The Gathering (1977), Made in Britain (1982), The Day After (1983), Escape from Sobibor (1987), By Dawn's Early Light (1990), 12:01 (1993), Fatherland (1994), If These Walls Could Talk (1996), Taking Chance (2009), Too Big to Fail (2011) och The Challenger (2013)

10 kommentarer:

  1. Duel och Citizen X är båda mycket bra filmer. Bland dina andra kandiater har jag nog bara hört talas om Nightstalker som sägs vara en av de bättre vampyrskildringarna. Har varit sugen på den ett tag nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Beroende på vad man känner för och förväntar sig tycker jag samtliga filmer på listan kan ses.

      Jag är inte så mycket för vampyrfilmer, men The Night Stalker fann jag underhållande och spännande.

      Radera
  2. Jag har sällan koll på om filmerna är gjorda för tv eller ej. Jag har bara sett en av de du nämner, Spielbergs Duel, och den tyckte jag var ganska dålig.

    En väldigt bra tv-film som jag sett är Temple Grandin från 2010 med Claire Danes i huvudrollen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ja, jag brukar inte heller ha så bra koll på det, men med hjälp av IMDb får man fram en duglig lista.

      Hade inte hört talas om Temple Grandin, precis som med många andra TV-filmer.

      Radera
  3. Conspiracy är en höjdare riktigt ryslig trots att det bara är gubbar som sitter och talar kring ett bord.
    Catch a killer, Duel, Citizen X, Against the wall har jag sett och gillat resten tar jag med mig som tips.
    Trevlig påsk

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Kan bara instämma. Conspiracy gör verkligen mycket med lite, ungefär som 12 Angry Men.

      Tack detsamma, Glad påsk!

      Radera
  4. Såg precis Conspiracy efter din rekommendation (ser jag en blå stapel hugger jag direkt) Som med 12 Angry Men, så är det vågligt att hålla sig på en plats, men har man ett så tungt ämne som det kommande ödet för 6milj judar, så är där ingen direkt risk att det blir tråkigt...

    Bra prestationer, Colin Firth & Kenneth Branagh lyser väl starkast. Hyfsat rapp och smart dialog på sina håll och fint foto i ett snötäckt landskap, där det vita också symboliserar deras syn på den genetiska "renheten"

    Citizen X och The Challenger blir det härnäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra!

      Sant, ämnet i Conspiracy, i kombination med prestationerna, gör att det funkar trots i princip bara en plats.

      Hoppas att du gillar Citizen X. En mycket bra seriemördarhistoria (sann dessutom). Mer drama än thriller, men med gott om spänning.

      Radera
  5. Ja, mycket bra, Stephen Rea och Donald Sutherlands relations uppbyggnad är ett nöje att ta del av. När respekten har vunnits sinsemellan och när Burakov (Rea) säger "He's usually witty, but he's overcome with emotion" - Haha :) Och detta i en miljö annars helt berövad från känsla. Fina prestationer genom hela i ett ruralt, nedslitet Sovjet. Något annat jag gilla var affishen på Stalin som Rea går förbi varje dag till jobb, som plötsligt en dag är nedriven, symbolik för förändring och nyskapande. Fick en fyra här! Så det här med Tv-filmer är kanske inte så dumt ändå, inget jag längre helt ska bortse från. Tack för insikten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket trevligt att du tog dig an Citizen X och att den gick hem. Instämmer i allt du nämner. Prestationerna, miljöerna och historien funkar alla klart bra. Har sett den två-tre gånger och fler lär det bli.

      De tre John Frankenheimer-filmerna på listan är också väl värda att ses, inte minst George Wallace och Path to War. Man har samlat en skara mycket duktiga skådespelare (Sinise respektive Gambon gör kanske sina livs prestationer) och filmerna får den tid de behöver för att berätta historierna.

      Radera