måndag 11 april 2016

AssassinsTitel: Assassins / Dödligt möte
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1995
Regi: Richard Donner
I rollerna: Sylvester Stallone, Antonio Banderas, Julianne Moore, Anatoli Davydov

Handling: Ett möte mellan två professionella yrkesmördare utvecklar sig till en blodig och nervig kamp på liv och död. Veteranen Robert Rath är den bäste i branschen, men han funderar på att lägga av med sitt smutsiga hantverk. Nykomlingen Miguel Bain njuter däremot av att döda och han tänker ta över platsen på toppen. Först måste Robert röjas ur vägen...

Omdöme: Robert Rath (Sylvester Stallone) är en veteran och ansedd som den bäste yrkesmördaren. När han är på sitt senaste uppdrag och ska eliminera målet, dyker det upp en annan yrkesmördare som fått samma kontrakt. Den andre mannen går under namnet Miguel Bain (Antonio Banderas). Snart visar det sig att de båda får samma kontrakt av sin uppdragsgivare.Deras nästa mål visar sig vara en tuff nöt att knäcka. Dels har de fyra holländska köpare att eliminera, dels måste de komma över en diskett som innehåller känslig information och dels måste de döda "spöket". De vet inte identiteten på "spöket", men det visar sig vara en kattälskande kvinna (Julianne Moore). Hon hamnar nu mellan Robert och Miguel då båda vill komma åt de $2.000.000 som kontraktet ger - om det fullföljs till fullo.En gammal actionrökare med en relativt nedtonad Sylvester Stallone. Istället är det Antonio Banderas som får ta ut svängarna, och det rejält. Han är minst sagt oprofessionell och drar åt sig uppmärksamhet stup i kvarten, något en proffsig yrkesmördare som vill hålla en låg profil inte skulle göra. Att Banderas spelar över är svårt att missa, fast han gör det på ett underhållande sätt.Frågan är om filmen är menad att vara smårolig eller inte. Känns som det är ofrivilligt, men det är svårt att inte skratta åt de två yrkesmördarna som pratar med sig själva, är oproffsiga (speciellt Miguel) och beter sig alltmer som två småbarn. Det blir därför småunderhållande, men även något korkat och inte särskilt spännande.Tittar man på vilka som ligger bakom filmen hittar man ett par intressanta namn. Bröderna Andy & Larry Wachowski (nu systrarna Lilly & Lana) skrev sitt första manuset innan de gjorde regidebut med Bound (1996) och senare sitt flaggskepp The Matrix (1999). Men man tog senare in Brian Helgeland (manus till L.A. Confidential (1997) och Mystic River (2003) bl.a.) för att skriva om manuset och då ville Wachowskis ta bort sitt namn från filmen. Så blev det inte. Man undrar lite hur filmen hade sett ut i originalutförandet. Regin står annars Richard Donner för som bl.a. har The Omen (1976) och Lethal Weapon (1987) på sin resumé.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

4 kommentarer:

 1. Bra film. Actionrökare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: En bra actionfilm är lite annorlunda i min smak. Den var lite för lång och de två yrkesmördarna drog till sig för mycket uppmärksamhet för att det skulle bli trovärdigt.

   Radera
 2. Svar
  1. Fiffi: Kalkonfilm ligger närmare till hands ;) Nej då, en kalkon är det inte heller. Bara en Sly-film man (jag) inte direkt behöver se om.

   Radera