torsdag 28 april 2016

Mina favoritfilmer - 1962

Ett oerhört jämnt år med ett par filmer precis utanför topp tio som var svåra att lämna utanför. Därför blir det elva filmer som tas med. Ingen utpräglad toppfilm gör det däremot svårt att rangordna listan. Vilken film som egentligen var bäst från året är nästan omöjligt att säga, något som är lite synd då man gärna vill ha en given etta.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
3 Storbritannien
1 Japan

Uppdatering: Plats #2 (Le doulos) flyttas till år 1963. In på plats #10 tar sig Advise & Consent. 28/1-18

Uppdatering: Plats #8 (The Man Who Shot Liberty Valance) tas bort från listan. Hatari! tar sig in på plats #10. 20/5-21

Uppdatering: Ingen film tas bort från listan. Billy Budd tar sig in på listan på plats #8. Samtidigt flyttas Hatari upp från #10 till #9 medan The Manchurian Candidate och Advise & Consent går från plats #8 respektive #9 ner till delad plats #10. 10/9-21


#10 Advise & Consent (Otto Preminger)Robert Leffingwell är presidentens val till utrikesminister. Men innan han tillsätts måste han godkännas av senaten. För detta anordnas ett senatförhör för att utröna om han är lämplig eller ej.

Ett sånt där klassiskt politiskt rävspel med bra prestationer och en del överraskningar på vägen. Kanske inte lika minnesvärd som de bästa i genren, men likväl klart sevärd.


#10 The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)En grupp amerikanska soldater blir tillfångatagna och förs till Manchuriet i nordöstra Kina. Där hjärntvättas de för att sedan skickas tillbaka till USA som spioner. Men när Bennett Marco, en av de tillfångatagna soldaterna börjar få återkommande mardrömmar, inleder han en utredning om vad som egentligen hände.

Minnesvärd klassiker som var lite före sin tid och bjuder på några bra prestationer (inte minst av Angela Lansbury). Fick sedermera en remake som givetvis var svagare.


#9 Hatari! (Howard Hawks)Sean Mercer fångar djur i den afrikanska vildmarken. Han får så småningom sällskap av en kvinnlig fotograf som jobbar åt ett schweiziskt zoo. Detta till hans stora förtret.

Mysig äventyrsmatiné av Howard Hawks med John Wayne. Hög realism under jaktscenerna och även med gott om humor och en del romantik.


#8 Billy Budd (Peter Ustinov)Filmatisering av Herman Melvilles klassiska roman om kampen mellan gott och ont. Handlingen är förlagd till engelska flottan 1797. En naiv och omutlig sjöman ställs mot ett sadistiskt befäl som tror att alla hatar honom och vill se honom död.

Klassiskt drama-äventyr ute till havs med trion Terence Stamp, Robert Ryan och Peter Ustinov. Välgjord och välspelad på alla sätt och vis med en engagerande historia ända till slutet.


#7 Dr. No (Terence Young)Agent 007 kämpar mot den mystiske Dr. No, en vetenskapsman som bestämt sig för att förstöra USA:s rymdprogram. För att undvika en katastrof skickas Bond till Jamaica där han möter den vackra Honey Ryder och konfronteras med den storhetsvansinnige Dr. No på hans ö Crab Key.

Det är här hela äventyret började med 007 - James Bond. Kanske inte den bästa i Bond-serien, men utan tvekan bra och med en hård och iskall Sean Connery.


#6 Lawrence of Arabia (David Lean)Detta är en biografi av T.E. Lawrence. Den unge löjtnanten Lawrence lyckas få ett jobb som observatör hos prins Feisal, ledaren av Arabiens fria armé. Lawrence bestämmer sig för att stanna kvar och hjälpa Feisal. Hans äventyr är noga beskrivna av journalisten Jackson Bentley.

Storslaget äventyr av mästaren David Lean som är svårt att klaga på. Kanske lite för lång för sitt eget bästa, men det krävs nästan när man har en så episk berättelse.


#5 Lonely Are the Brave (David Miller)En cowboy i ett modernt samhälle har kommit för att försöka frita en gammal vän som sitter fängslad. För att ha en chans att uppnå detta ser han till att själv blir fängslad.

En något bortglömd film där Kirk Douglas ger järnet i en film han själv var med och producerade (vilket inte var första gången). En gammaldags cowboy i ett modernt samhälle skapar givetvis problem.


#4 Experiment in Terror (Blake Edwards)Kelly Sherwood terroriseras av en man som vill att hon stjäl $100,000 från banken där hon jobbar. Han vet bevisligen väldigt mycket om henne och hotar döda henne, eller hennes yngre syster Toby, om hon går till polisen. Hon lyckas dock kontakta FBI, men kan de rädda henne i tid...

Blake Edwards, kanske mest känd för sina Rosa pantern-filmer med Peter Sellers, har här lyckats göra en tät och spännande thriller med ett härligt upplägg som får det att vattnas i munnen.


#3 Harakiri (Masaki Kobayashi)Freden i Japan under sextonhundratalet ställer samurajklanen utan arbete och gör dem fattiga. Koden för en samuraj i den situationen är att begå harakiri - rituellt självmord. Samurajen Tsugumo berättar om sin svärsons öde.

En av de bättre samurajfilmerna och en klassiker värd sitt rykte. Snygg, välgjord och med flera minnesvärda scener.


#2 Cape Fear (J. Lee Thompson)Advokaten Sam Bowdens liv blir outhärdligt efter att fången Max Cady blir frisläppt efter 8 års fängelse. Bowden vittnade i en rättegång om att Cady attackerade en ung kvinna vilket ledde till att Cady blev fälld. Nu när Cady har blivit fri börjar hans terror mot Bowden och hans familj, särskilt riktar han in sig på Bowdens dotter...

Klassisk nervig thriller där Gregory Peck och Robert Mitchum tampas med varandra ända in i slutet. Filmen fick även en remake av Martin Scorsese som inte alls var dum.


#1 Days of Wine and Roses (Blake Edwards)Joe och Kirsten är bilden av den perfekta familjen med sin vackra lilla dotter. Men skrapar man på ytan kommer en helt annan bild fram. Båda har spriten som sitt största intresse och allvarligaste problem.

Favoriten Jack Lemmon gjorde många bra prestationer och detta är en av hans allra främsta. Lemmon och Lee Remick bjuder på ett riktigt starkt porträtt av två förlorade själar som bara gör det värre genom att vara tillsammans. Gripande, stark och ytterst välspelad.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Birdman of Alcatraz
The Counterfeit Traitor
The Man Who Shot Liberty Valance
Mr. Hobbs Takes a Vacation
Requiem for a Heavyweight
Vu du pont / A View from the Bridge
What Ever Happened to Baby Jane?

---

Sämsta filmen: Le procès / The Trial

Denna Orson Welles-film var visuellt sett klart lyckad, men innehållsmässigt och skådespelarmässigt för svag.


Största besvikelsen: Le procès / The Trial

En riktigt stor besvikelse då den inledde klart lovande och bjöd på mycket fint svartvitt foto, har Anthony Perkins i huvudrollen och Orson Welles som regissör och skådespelare. Skådespelaren Orson Welles slår regissören i detta fall.

2 kommentarer:

 1. Flera filmer på din lista jag inte har sett, men saknar Kniven i vattnet (Polanski) och Mordängeln (Bunuel). Även Lolita (Kubrick) hade gjort min lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalle: Det är en stark lista och med ovanligt många bra filmer precis utanför.

   Kniven i vattnet minns jag som bra, men inte tillräckligt för listan. Mordängeln har jag inte sett medan Lolita var ok, men räcker inte riktigt till (i mina ögon) ett brett år som detta.

   Radera