torsdag 7 april 2016

Mina favoritfilmer - 1964

Kanske inte det allra starkaste året, men defintivt inte ett svagt år. Många jämnbra filmer och med flera Kalla kriget-filmer som lyckades bra. Även några komedier roligt nog. Ett år som dock saknar lite konkurrens utanför listan.

Noterbart att Peter Sellers, Henry Fonda samt Burt Lancaster tillsammans med regissören John Frankenheimer samtliga har två filmer vardera på listan.

På topp tio återfinns filmer från:

5 USA
4 Storbritannien
1 Italien


#10 Becket (Peter Glenville)Under mitten av 1100-talet regerar Henrik II England, även om mycket tid spills åt att supa och jaga kvinnor ihop med sin älskade vän Thomas Becket. Kungens högsta önskan är att krossa den mäktiga katolska kyrkan och utnyttjar därför sin rätt att tillsätta dess överhuvud. Ett ämbete han ger till Becket, med avsikt att själv skaffa sig kontroll. Men Becket, som i alla år saknat ett värde med livet, blir nu starkt uppfylld av sitt kall. Ständigt sätter han sig upp mot Henrik II, som i raseri över att Becket valt Gud framför deras vänskap gör allt för att förgöra honom.

En mycket gedigen film där Peter O'Toole och Richard Burton övertygar som Henrik II respektive Becket. Lite fler intriger hade hjälpt filmen bli riktigt bra, men detta är en 12-faldigt Oscarsnominerad klassiker.


#9 Seance on a Wet Afternoon (Bryan Forbes)Myra är ett professionellt medium som lider av psykiska besvär efter sin son Arthurs död. Hon och hennes svagsinte make Billy bestämmer sig för att kidnappa dottern till en förmögen familj. Tanken är att Myra ska låtsas hjälpa paret hitta sin dotter med sina övernaturliga förmågor för att bli berömd som medium. Men komplikationer följer när Myras psykiska tillstånd gradvis förvärras.

Brittiskt litet kidnappningsdrama som lyckas bibehålla intresset rakt igenom, mycket tack vare några fina prestationer. Bjuder även på ett elegant svartvitt foto som aldrig är fel.


#8 Goldfinger (Guy Hamilton)Auric Goldfinger är guldsmugglare och internationell gangster. James Bond tar sig an den svåra uppgiften att avslöja smugglarimperiet. Det visar sig att smugglingen bara är en del av en betydligt större och utstuderad plan.

En av många älskad Bond-film som inte är min personliga favorit, men som trots allt är klart bra. Har många klassiska scener och en bra huvudskurk i Goldfinger.


#7 Seven Days in May (John Frankenheimer)General James Mattoon Scott tycker att president Lyman är för ödmjuk mot Amerikas fiender. Scott planerar nu ett militärt övertagande av USA. Det kommer fram till presidenten - men det gäller att få fram bevis mot Scott och den enda som kan ge det är Scotts bäste vän, överste Casey.

Tätt, stilsäkert och mycket välspelat politiskt rävspel där Burt Lancaster, Kirk Douglas och Fredric March bjuder upp till dans.


#6 The Best Man (Franklin J. Schaffner)Två män är kandidater till en trolig presidentpost. Den ena är beredd att kliva över lik för att nå sitt mål medan den andra håller mer på principerna.

Klassiskt politiskt rävspel mellan två presidentkandidater. Henry Fonda och Cliff Robertson är klart minnesvärda som motståndare och filmen är lika aktuell idag som den var när den kom.


#5 Fail-Safe (Sidney Lumet)En serie av misstag gör att amerikanska stridsflygplan kommenderas att släppa en kärnvapenbomb över Moskva. En film som behandlar både Kalla kriget och kärnvapenfrågan.

En allvarligare version av Dr. Strangelove som bygger upp en allt tätare stämning och som är realistisk i sin utveckling. Bjuder även på en högst minnesvärd upplösning, perfekt för Kalla krigets dagar.


#4 A Shot in the Dark (Blake Edwards)Kommissarie Clouseau blir kallad till den rike Herr Ballons hus där ett mord begåtts. Alla ledtrådar pekar på att hushållerskan är den skyldige. Men Clouseau är inte lika säker...

Den andra delen om Jacques Clouseau, men den första där Peter Sellers verkligen är komfortabel i rollen och får härja fritt. Riktigt underhållande film som bjuder på gott om skratt.


#3 A Fistful of Dollars (Sergio Leone)En man rider in i den mexikanska gränsstaden San Miguel. Staden styrs av två gäng, där Rojos är något starkare än Baxters. Främligen demonstrerar sin revolverskicklighet och spelar ut de två banditgängen mot varandra.

Det var här allt startade. Den första delen i dollartrilogin må inte vara lika bra som de övriga två delarna, men fortfarande en mycket bra västern där Clint Eastwood är klippt och skuren för huvudrollen.


#2 The Train (John Frankenheimer)Året är 1944. En tysk överste lastar ett tåg med ovärderliga franska konstskatter för att sända dessa tillbaka till Tyskland och rädda dem undan de allierade. Motståndsrörelsen måste stoppa tåget utan att skada lasten.

Klassisk, men något förbisedd krigsfilm där Burt Lancaster leder gruppen som ska försöka stoppa tåget med konstskatter. Nervkittlande och en film som är svår att glömma i första taget.


#1 Dr. Strangelove (Stanley Kubrick)Den paranoide amerikanske generalen Jack D. Ripper är besatt av tanken på att ryssarna konspirerar för att förorena de "värdefulla amerikanska kroppsvätskorna". I ett anfall av vansinne skickar han därför ut det amerikanska flygvapnet för att bomba Sovjetunionen sönder och samman.

Klassisk komedi på hög nivå där Peter Sellers spelar flera karaktärer och där man bjuds på en lättsammare version av Fail-Safe som kom samma år.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Blood and Black Lace
The Killers
Topkapi

---

Sämsta filmen: Bande à part

Ingen höjdare det här, även om den har sina (få) ögonblick.


Största besvikelsen: Father Goose

Såg fram emot lite god underhållning med Cary Grant, men det var varken roligt, underhållande eller särskilt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar