onsdag 13 april 2016

Surviving the GameTitel: Surviving the Game
Genre: Action/Äventyr/Thriller
Land: USA
År: 1994
Regi: Ernest R. Dickerson
I rollerna: Rutger Hauer, Ice-T, F. Murray Abraham, Gary Busey, John C. McGinley, Charles S. Dutton, William McNamara

Handling: Den hemlöse Mason erbjuds ett jobb som guide för en jaktexpedition. Men snart står det klart att det är han själv som utgör bytet för jakten.

Omdöme: Inledningsvis följer vi den hemlöse Mason (Ice-T) som försöker klara sig från dag till dag på gatan. Vi får se hans två bästa vänner, en hund och en äldre man dö på kort tid. Han har inte längre någon här i världen. Denna inledning första kvarten-tjugo minuterna är inte speciellt bra. Det hela känns som en B-film där Ice-T bjuder på minst sagt undermåligt skådespeleri. Man undrar faktiskt om man inte ska stänga av under denna inledning med Ice-T.Runt tjugo minuter in börjar det så äntligen vända. In i handlingen kommer nu favoriten Rutger Hauer, bl.a. från The Hitcher (1986), i rollen som Burns som Mason har fått kontakt med. Han har erbjudit honom ett jobb som jaktguide i bergen. Enda kravet är egentligen att Mason har hyfsad kondition, vilket han får bevisa att han har. Därefter flyger Mason, Burns och Burns affärspartner Cole (Charles S. Dutton) till en avlägsen plats ute i vildmarken. Där möter de upp fyra andra jägare som ska vara med. De är Gary Busey (Lethal Weapon (1987) t.ex.) som Doc Hawkins, John C. McGinley (Platoon (1986) bl.a.) som John Griffin, F. Murray Abraham (Scarface (1983) och Amadeus (1984) t.ex.) som Wolfe Sr, samt hans son Wolfe Jr spelad av William McNamara som jag kände igen som seriemördaren i Copycat (1995). En skön skara jägare med andra ord.Detta var en film jag hade velat se en längre tid, men inte riktigt trott på. Efter den minst sagt skakiga inledningen blir det här faktiskt klart underhållande och inte alls så pjåkigt. Man bjuds nämligen på en rolig premiss som man gör en del med i rätt riktning. Det blir nämligen något i form av klassikern Predator (1987) där ju ett par jägare jagar ett rovdjur, men istället blir de jagade. Lite samma sak bjuds man på här. Ice-T är rovdjuret som först blir jagad, men sen vänder på steken och gör sitt bästa för att försöka överleva.Även om filmen gör mycket bra så finns det saker den gör mindre bra. Tycker att det är en ganska så perfekt rollbesättning vad gäller de sex jägarna. Kanske att sonen (Wolfe Jr) inte hade behövt vara med alls. Fast han fyller en funktion som blir positiv (något som länge kändes långt ifrån säkert). Däremot borde man ha bytt ut Ice-T mot en riktig skådespelare. Dessutom borde filmen ha slutat 8-10 minuter tidigare. Den extra twisten är inte bara onödig, den är även korkad. Speciellt som man ju hejar på jägarna och i synnerhet Rutger Hauer. Med "rätt" slut hade detta kunnat bli en favorit. Nu blev jag dock fortfarande nöjd.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

  1. Haha, det var filmer som denna jag och Johan pratade om i ett av våra podcast-avsnitt. Den verkar intressant. Jag ska kanske ge den en chans...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Man kan inte komma ifrån att den är något ojämn (första kvarten och sista minuterna), men annars är det lite harmlös underhållning för stunden.

      Radera