söndag 17 april 2016

The ChaseTitel: The Chase / Den djävulska jakten
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1966
Regi: Arthur Penn
I rollerna: Marlon Brando, Robert Redford, Angie Dickinson, Jane Fonda, E.G. Marshall, Robert Duvall, James Fox

Handling: I det lilla sydstatssamhället tror de flesta att sheriffen Calder går i oljemagnaten Val Rogers ledband. När det kommer ut att Bubber Reeves rymt från fängelset blir Rogers son skärrad eftersom han inlett ett förhållande med Bubbers fru Anna. Många i stan verkar ha anledning att känna rädsla över Bubbers flykt. Calders mål är att infånga Bubber oskadd. Men i sin ambition att skapa rättvisa blir Calder klämd mellan Rogers och den lynchmobb som sakta men säkert uppstår.

Omdöme: Förväntade mig inte alls en så melodramatisk och cynisk historia som det här visar sig vara. Det är lördag i den lilla staden och folk förbereder sig för att festa och ha kul. Oljemagnaten Val Rogers (E.G. Marshall) anordnar en stor fest hemma hos sig eftersom han fyller 60 år. Men denna dag och sedermera kväll kommer skakas om rejält av att Charlie 'Bubber' Reeves (Robert Redford) rymt från ett närliggande fängelse. Under kvällen kommer hela staden bli indragen i hemligheter och intriger i väntan på att Bubber ska dyka upp.Marlon Brando spelar sheriffen Calder som ska försöka hålla ordning på den lilla staden denna kväll. Vid sin sida har han Angie Dickinson som spelar hans fru Ruby. De två är ett av få par i staden som känns normala, som gillar varandra och håller ihop. Alla andra verkar vänstra med sina vänners fruar och makar, inte minst vice bankdirektören Edwins (Robert Duvall) hustru. Men även Bubbers hustru Anna (Jane Fonda) vänstrar med sin ungdomskärlek, den förmögne Jake Rogers (en ung James Fox som här påminner om Benedict Cumberbatch) som är son till oljemagnaten (och bankdirektören) Val Rogers.Det är bara att titta på rollistan så förstår man att detta är en välspelad och stor film. Det blev inte riktigt den succé som man hade räknat med när filmen gjordes och det verkar finnas några förklaringar till det. En av dem lär ha varit att filmens producent Sam Spiegel inte lät regissören Arthur Penn få vara med i redigeringen av filmen och en del annat. Det gör att filmens slutresultat inte överensstämde med hur regissören hade tänkt sig det hela. Filmen har ett annat tempo än vad regissörens vision lär ha varit och det är givetvis aldrig bra.För egen del känns det som detta är en film som mycket väl kunde ha blivit en riktig klassiker. Den har ingredienserna, skådespelarna och regissören till det. Dessutom har man favoritkompositören John Barry som tog en paus från Bond-filmerna. Hans musik må inte vara den mest minnesvärda man hört, men bidrar helt klart till att filmen lyfter på sina håll. Dock är filmen för trevande under långa stunder. Man har lite för många karaktärer och det gör att det tar för lång tid innan filmen kommer någonvart. Samtidigt gillar jag när man har många karaktärer och intriger. Här hade man dock enkelt kunnat skippa vissa av dem.Filmen tänder äntligen till ordentligt när det bildas en liten lynchmobb som är fast beslutna om att de ska få fram var Bubber befinner sig av någon som verkar veta, men inte vill säga. Det gör att sheriff Calder måste hållas undan en stund och här blir det riktigt nervigt ett tag. Även filmens upplösning slår hårt, ungefär som en klassisk film-noir gör. Dock har man för många scener som bara känns som transportsträckor. Tänker främst på ett gäng festscener som man bara borde ha skippat. Slutkänslan är att detta är ganska bra, men borde varit ännu bättre.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Det låter som vi hade ungefär samma intryck av The Chase, jag gillade det bara mindre än du :)

  https://bilderord.wordpress.com/2010/09/16/the-chase-1966/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Tyckte den hade något som höll intresset uppe även om den inte var strålande. Puttrade på och blixtrade sen till ett par gånger och dessutom med flera stabila skådespelare i rollistan.

   Radera
 2. Ah, den här har jag sett och gillat. Strålande skådisar och riktigt sevärt.

  https://jojjenito.wordpress.com/2011/06/27/the-chase/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Aha, intressant att höra. Ja, det är verkligen ett gäng mycket bra skådespelare. Däremot tycker jag man kunde tagit bort vissa biroller (mindre kända skådespelare) som inte bidrog till så mycket.

   Radera