onsdag 27 april 2016

What We Do in the ShadowsTitel: What We Do in the Shadows
Genre: Komedi/Skräck/Fantasy
Land: Nya Zeeland/USA
År: 2014
Regi: Jemaine Clement & Taika Waititi
I rollerna: Taika Waititi, Jemaine Clement, Jonny Brugh, Cori Gonzalez-Macuer

Handling: I ett litet hus i Wellington, Nya Zeeland, bor de fyra vampyrerna och vännerna Viago (379 år), Deacon (183 år), Vladislav (862 år) och Petyr (8000 år). Vi får följa deras vardagsbestyr med allt från vems tur det är att diska till vem som städar upp efter senaste blodsoffret. Utan några dödliga vänner kvar att bjuda in dem på alla coola ställen i stan har de helt tappat stinget och hänger inte längre med i vad som är inne och ute. Tills de träffar Nick och hans vän Stu.

Omdöme: En vampyrkomedi på/från Nya Zeeland, ja varför inte? Ett dokumentärteam, som fått tillstånd och försäkrats om att de inte kommer bli dödade, följer ett par vampyrer som bor ihop i Wellington, Nya Zeeland. Viago, Deacon och Vladislav (som nog är favoriten tillsammans med Viago) är "ungdomarna" i sammanhanget medan veteranen Petyr är flera tusen år gammal. Han har för länge sen förlorat sitt ungdomliga utseende och liknar mest huvudkaraktären i klassiska Nosferatu (1922). Han håller sig även i bakgrunden, närmare bestämt i källaren av huset och dyker bara upp om det vankas färskt blod.De tre yngre vampyrerna försöker hitta någorlunda färskt blod och ger sig in i Wellingtons stadskärna på kvällarna och nätterna. Men de har svårt att komma in på nattklubbarna och får mest hänga på samma ställe som vanligt som ägs av en vampyr. De tar även hjälp av Deacons "slav", en kvinna vid namn Jackie som lovats evigt liv om hon utför diverse tjänster åt honom. Diverse tjänster innebär i princip allt som städning (blodiga badrum t.ex.), tvätta (blodiga) kläder och även att försöka hitta folk de kan sätta tänderna i och få lite färskt blod. Det är här Nick och hans vän Stu kommer in i bilden och vänder upp och ner på vampyrernas tidigare inrutade värld.Detta är en för det mesta rolig film som lyckas bra med humorn. Det är även en film som lyckas väl med effekterna, trots att det på förhand känns som en lågbudgetfilm med tanke på att det hela är filmat i en dokumentär stil. Man får sig gott om skratt på vägen och under ungefär halva filmen flyter det hela på och tiden går fort. Dock tappar filmen en del längre in, inte minst då våra vampyrvänner stöter på ett gäng varulvar. Här känns det snarare som man behövt något att fylla ut tiden med och det drar ner helheten en del. Istället borde man fått med Petyr mer, men han råkar tyvärr ut för en förödande olycka.Sett till hela filmen så finns det nog flera bra scener och saker än dåliga. Därför är det synd att man inte lyckas fullfölja under andra halvan. Man vill så klart inte att filmen ska bli för upprepande och lägger då in varulvarna och en maskerad, men detta är helt enkelt inte lika kul som när man bara följer vampyrernas vardag hemma i deras hus. Det är där festligheterna sker, även om det givetvis förekommer en del bra scener även utanför hemmet. Tänker t.ex. på när de förvandlas till fladdermöss ett par gånger. Inte mer än en stark trea till slut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

4 kommentarer:

 1. Visst, den är inte jämnstark men för att vara en rätt okänd mockumentär blev jag ändå mycket positivt överraskad. En perfekt avslutning på ett vampyrtema :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, jag är inte överförtjust i vampyrfilmer, men denna är gjord på rätt sätt.

   Radera
 2. Alldeles för tramsig för min smak men jag kan förstå att folk gillar den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag fick en rolig stund under filmens speltid, men jag håller med om att den är något överskattad.

   Radera