lördag 7 maj 2016

Any Given Sunday - Director's CutTitel: Any Given Sunday - Director's Cut
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1999
Regi: Oliver Stone
I rollerna: Al Pacino, Jamie Foxx, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods, Aaron Eckhart, Matthew Modine, John C. McGinley, Lauren Holly, LL Cool J, Jim Brown, Ann-Margret, Charlton Heston

Handling: Tony D'Amato, tränare för det amerikanska fotbollslaget Miami Sharks, hamnar i konflikt med klubbens ägare Christina Pagniacci. Hon vill att Tony ska släppa fram det unga stjärnskottet Willie Beaman. Tony vill hellre satsa på den veteranen Cap Rooney.

Omdöme: Det här var en amerikansk fotbollsfilm jag såg fram emot att se om. Att inte bara se spelet på planen utan även få följa med bakom kulisserna likt det som var så lyckat i baseballfilmen Moneyball (2011). Tyvärr blir det långt ifrån en lika realistisk och ingående inblick här. Oliver Stone har nämligen satsat på yta framför innehåll.Stora delar av filmen är som en enda lång musikvideo. Det är snabba klipp (ofta med skakig kamera) under matcherna till valfri raplåt. Hela första halvtimmen känns som en enda lång transportsträcka. Man kastas rakt in i hetluften när proffslaget Miami Sharks är inne i säsongens värsta förlustsvit. Som om det inte vore nog förlorar de inte bara sin veteranquaterback Cap Rooney (Dennis Quaid), utan även hans ersättare i samma match. In kommer istället tredjehandsvalet Willie Beaman (Jamie Foxx). Han vill spela på sitt sätt och hamnar snart i konflikt med lagets tränare Tony D'Amato (Al Pacino). Lagets ägare Christina Pagniacci (Cameron Diaz), som tagit över efter sin avlidne far, lägger sig ständigt i och försvårar för Tony.När det inte spelas är det mest festande som gäller. Detta är säkerligen något som förekommer en hel del bland spelarna i verkligheten, men här blir det i princip det enda de gör. Man får t.ex. aldrig se några träningar och samtliga beter sig som tonåringar som bara vill festa. Hur de kan vara proffs är en gåta. Oliver Stone har försökt skapa en annorlunda amerikansk fotbollsfilm full av energi och puls, men misslyckas med det viktigaste - själen.Det är en ytlig film som inte klarar av att engagera mig som tittar. Det finns ingen att sympatisera med och sporten, de som utövar den och de som styr utmålas som ett gäng idioter. Det är synd att man valt att göra filmen på det sätt man gjort när man kunde skapat något ordentligt, något som fått en att känna för och med karaktärerna. Det är faktiskt lite svårt att veta vad Oliver Stone velat få fram. Det känns nästan som han ogillar sporten, de som utövar den och alla som är inblandade i den.Man har trots allt en skara duktiga skådespelare och de gör vad de kan och ska. Det är därför synd att man valt att lägga ner energi på fel saker. Så här känns det lite bortkastat och allt måste skyllas på Oliver Stone som inte bara regisserat utan även varit med och skrivit manuset och producerat. Nu låter det som att jag inte alls gillar filmen. Så är inte fallet, men med tanke på förutsättningarna borde den lyckats bättre.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

 1. Filmen är artificiell och helt påhittad vilket förtar lite av känslan. Den kritiserar också NFL vilket gjorde att de inte fick rättigheter att använda riktiga NFL namn. Men jag gillar filmen ändå.

  De där laget med svart/silver-dräkter bör tex vara Oakland Raiders.

  En kul detalj är att Oliver Stone stod på Broncos sidolinje i studiesyfte på en match mellan Broncos och Cowboys i Denver i september 1998, en match som jag såg på plats på Mile High Stadium. Broncos vann med 42-23. Broncos linebacker Bill Romanowski tacklade Cowboys QB Troy Aikman så att hans nyckelben bröts i första halvlek...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Exakt, den är lite för artificiell för min smak. Brukar inte störa mig på det normalt sett, men här blev det MTV-klippning under långa stunder. Det tog en del från upplevelsen.

   Ah, kul trivia där med att du var på matchen och allt. Sånt man minns...

   Radera