torsdag 5 maj 2016

Brian's SongTitel: Brian's Song
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1971
Regi: Buzz Kulik
I rollerna: James Caan, Billy Dee Williams, Jack Warden, Bernie Casey

Handling: Baserad på vänskapen mellan Chicago Bears-lagkamraterna Brian Piccolo och Gale Sayers och det starka band som bildades när en av dem plötsligt blev allvarligt sjuk.

Omdöme: Denna verklighetsbaserade historia räknas av många som en TV-films klassiker. Filmen blev en succé när den visades på TV och gick sedan upp på bio. Men det är inget snack om att det märks att det är en TV-produktion. Främst märks det på kameraarbetet med de typiska in- och utzoomningarna som var populära på såporna på den här tiden. Dessutom får man "svart bild" i rutan ungefär var tionde-femtonde minut när det var dags för reklam.I de två huvudrollerna har man två skådespelare som inte riktigt hade slagit igenom på allvar. James Caan (här som Brian Piccolo) hade förvisso gjort en del stabila filmer och roller innan detta, men året därpå kom det stora genombrottet när han spelade Sonny Corleone i klassikernas klassiker The Godfather (1972). Billy Dee Williams (här som Gale Sayers) fick vänta några år till på sitt stora genombrott. Till slut kom det när han spelade Lando Calrissian i en annan klassiker, Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980).Brian och Gale är båda rookies (nykomlingar) i det amerikanska fotbollslaget Chicago Bears. Trots att de är konkurrenter på samma position blir de snart vänner. De "tvingas" även att dela rum med varandra, något som är ovanligt då den ena är vit och den andra svart. Men de två tycker inte det är några konstigheter och är glada att vara tillsammans. Gale är stjärnan av de två, men Brian har mycket hjärta och ställer alltid upp för sin vän och sina lagkamrater.Ett starkt band bildas och de två umgås även vid sidan av planen tillsammans med sina respektive fruar. Men lyckan blir inte långvarig när en av dem plötsligt börjar få svårt att hålla uppe sin höga standard. Vad som bara verkar vara en allergi eller ett virus visar sig senare vara mycket allvarligare än så. Deras vänskap blir nu viktigare än någonsin.Egentligen är det inget fel på historien. Den är stundtals varm, stark och känslosam. Likaså är James Caan, Billy Dee Williams och de övriga stabila i sina roller. Dock är det inget man inte sett tidigare och regin lämnar en del att önska. Man får inte heller riktigt chansen att gå karaktärerna på djupet då filmen är på knappa 75 minuter. Något som däremot funkar bättre än väntat är att man använt sig av autentisk video från matcherna med den riktiga Brian och Gale. Duktiga var de och dessa autentiska bilder funkar alltså bra istället för att försöka återskapa det i onödan.

Filmen är ok och skapar en del känslor, även om man hade hoppats på lite mer av en film som räknas som en klassiker i sammanhanget. Det finns dock en och annan som fällt en tår eller två till den här filmen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. En av filmerna från sub-genren jag inte sett. Har aldrig varit jättesugen. Kul trivia med Lando från Star Wars där. Något jag inte visste...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Denna brukar listas ganska högt när det vankas amerikansk fotbollsfilm. Lite för melodramatisk för min smak, men den funkar.

      Radera