torsdag 26 maj 2016

Mina favoritfilmer - 1960

Om man ser till listans övre halva så är det ett starkt år. På den undre halvan hittas också intressanta filmer, såväl kända som mindre kända filmer. Bredden för året är kanske inte den starkaste med få utmanare. Men topptrion skulle hamna högt vilket år som helst.

På topp tio återfinns filmer från:

5 USA
2 Frankrike
1 Japan
1 Italien
1 Sovjetunionen

Uppdatering: Plats #10 (Classe tous risques), plats #9 (Plein soleil / Purple Noon) och plats #8 (Rocco and His Brothers) tas bort från listan. De ersätts med Hell Is a City (#10), Letter Never Sent (#9) och Strangers When We Meet (#6). Det innebär även att plats #6 (Spartacus) och plats #7 (The Magnificent Seven) flyttas ner till plats #7 respektive #8. 11/3-17

Uppdatering: Plats #10 (Hell Is a City) tas bort från listan och ersätts med The Savage Innocents som tar sig in på plats #9. 1/6-20


#10 Letter Never Sent (Mikhail Kalatozov)



Fyra geologer ger sig ut på den sibiriska tundran i hopp om att finna diamanter. Det blir svårare än vad de tänkt sig och de blir kvar längre än planerat. De finner till slut något och ger sig lättade av hemåt. Men på väg hem stöter de på problem som bränder, kyla och svält.

Av regissören som några år tidigare gjorde den mycket sevärda The Cranes Are Flying får man här ännu en sevärd film. En film där fotot och känslan av att det är människan mot naturen, men även en kärlekshistoria ger en en del att fundera över.


#9 The Savage Innocents (Nicholas Ray)



En godmodig eskimå i sälskinnskostym har knappt haft någon som helst kontakt med vita människor. Efter att ha begett sig till en handelsplats dödar han av misstag en missionär vilket gör att han plötsligt jagas av vita som vill ställa honom inför rätta.

Kul med eskimåfilm där Anthony Quinn iklär sig rollen. En både charmig, bitvis komisk men även autentisk inblick i denna värld. Fint foto och musik i denna italiensk-fransk-brittiska samproduktion med regi av en amerikan.


#8 The Magnificent Seven (John Sturges)



Revolvermän anlitas för att skydda en mexikansk by från gangsters. En västernversion av Kurosawas "De sju samurajerna".

Klassisk västern som nästan är mest känd för titelmelodin man sent glömmer. Kul samling kända ansikten gör det här till en sevärd film.


#7 Spartacus (Stanley Kubrick)



Spartacus är en slav och gladiator som efter provokation sätter sig upp mot det mäktiga Rom. Han får tusentals slavar med sig i kampen.

Kanske inte riktigt lika bra som den en gång var, men det är lite av en föregångare till Gladiator och på sina håll är den klart lyckad.


#6 Strangers When We Meet (Richard Quine)



Larry Coe har fru och barn, men inleder en affär med grannen Maggie Gault som också har familj. De blir till slut tvungna att välja mellan kärlek och lojalitet.

Ett trevligt kärleksmelodrama som starkt påminner om flera av Douglas Sirks 50-tals verk. Kirk Douglas och Kim Novak axlar huvudrollerna och även om det inte sprakar om dem är det en historia som känns vuxen och trovärdig. En historia och film som växer på en.


#5 Les yeux sans visage / Eyes Without a Face (Georges Franju)



Dr. Genessier är en strålande kirurg som tvingas mörda unga kvinnor för att få tag på ett nytt ansikte till sin dotter Christiane som blev vanställd i en trafikolycka. Officiellt är Christiane död, så hon är mer eller mindre en fånge på familjens ägor. Att hon dygnet runt också måste gå med en vit mask för ansiktet gör inte saken bättre. Men doktorn verkar kunna hålla vad han lovar, och hoppet tänds hos Christiane - kanske får hon tillbaka sitt ansikte.

En mycket intressant film vars upplägg förvisso får en att kräva ännu mer. Men det är inget snack om att detta är en film med bilder man inte glömmer.


#4 The Bad Sleep Well (Akira Kurosawa)



En man utnyttjar sin viktiga position inom ett korrumperat företag för att avslöja männen som står ansvariga för hans fars död.

Något långsam inledning som gör att det tar lite för lång tid att komma igång, men sen blir det till en riktigt trevlig film. En av Kurosawas bättre i mitt tycke.


#3 Le trou (Jacques Becker)



I väntan på rättegången där han står åtalad för mordförsök på sin fru, blir Claude Gaspard förflyttad från sin gamla fängelsecell till en ny. Där visar det sig att hans fyra nya cellkamrater är mitt uppe i att planera och utföra ett flyktförsök...

Detta är en liten favorit. Mycket elegant fängelsefilm. Stilsäker, spännande och riktigt skickligt genomförd.


#2 Psycho (Alfred Hitchcock)



Sekreteraren Marion Crane har ledsnat på sitt gråa liv. Hon får vid ett tillfälle ta hand om företagets kassa och beslutar sig för att fly med den för att möta sin älskare. På vägen blir hon trött och bestämmer sig för att ta in på närmaste motell. Den trevlige motellägaren Norman Bates, en utåt sett lite udda kille, bär tyvärr på en fruktansvärd hemlighet.

Stor klassiker som håller vad den lovar. En av många bra och minnesvärda Hitchcock-filmer. Har en del saker som man tidigare aldrig sett, eller efteråt för den delen. Anthony Perkins är även så där härligt creepy som Norman Bates.


#1 The Apartment (Billy Wilder)



Försäkringstjänstemannen C.C. Baxter skulle förblivit helt okänd på den stora firman om inte fyra avdelningschefer hade behövt ett bekvämt ställe att dra sig tillbaka till med sina respektive älskarinnor. Det blev Baxters våning de inriktade sig på och detta trasslar till hans relation med den märkliga hissflickan Fran.

Riktigt härlig klassiker som visar upp Jack Lemmon och Billy Wilder från deras bästa sida. Dessutom får man inte glömma en ung Shirley MacLaine. Gott om klockren humor och en del kärlek därtill.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Classe tous risques
Hell Is a City
Plein soleil / Purple Noon
Rocco and His Brothers

---

Sämsta filmen: The Battle of the Sexes

En tidig och inte särskilt bra Peter Sellers-film som inte kan jämföras med hans bästa verk.


Största besvikelsen: Inherit the Wind

Sedd som en klassiker, men förutom några bra prestationer och ett snyggt foto så blev det för mycket snack om religion.

4 kommentarer:

  1. Le trou är #1 för mig, en riktig pärla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalle: Jag har inga problem med det valet. En riktigt bra film som var minst lika bra när jag såg om den. Ett svagare år hade den varit etta hos mig med.

      Radera
  2. Av de jag har sett (#9, 7, 4, 2, 1, hey, det är ju hälften av listan!) känns alla klart listvärdiga. Klart att #7 blev just #7 :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Hälften är inte dåligt, men det finns fortfarande ett par bra eller riktigt bra filmer på listan som jag kan rekommendera.

      Ja, en slump faktiskt, men kul notering :)

      Radera