torsdag 12 maj 2016

Mina favoritfilmer - 1961

Bjuder på en bra blandning av klassiker och mindre kända filmer. Bredden är ganska tunn och det finns inte mycket att hämta utanför topp tio. Men det tar inte ifrån något av filmerna på listan som alla har något att erbjuda. Ingen stensäker etta där det står mellan två klassiker.

På topp tio återfinns filmer från:

6 USA
3 Storbritannien
1 Italien

Uppdatering: Plats #9 (The Hustler) tar sig upp till plats #2. 2/1-18

Uppdatering: Plats #10 (The Children's Hour) tas bort från listan. In på plats #9 kommer The Young Savages 21/9-18

Uppdatering: Plats #10 (Breakfast at Tiffany's) tas bort och ersätts med Taste of Fear som tar sig in på plats #4. 29/12-19


#10 The Young Savages (John Frankenheimer)



En åklagare undersöker varför tre italiensk-amerikanska ungdomar är misstänkta för att han dödat en blind pojke med latinamerikansk bakgrund.

En film som växer och blir allt tätare och mer dramatisk ju längre in man kommer. Sanningen börjar klarna och rättegången drar igång. Kanske inte en klassiker, men en bra tidig John Frankenheimer är det med en bra Burt Lancaster i huvudrollen.


#9 Underworld U.S.A. (Samuel Fuller)



Den 14-årige Tolly ser sin far mördas av gangsters. 20 år senare har mördarna stigit i rang inom den kriminella världen, men det avskräcker inte Tolly från att iscensätta sin hämnd.

Egentligen en sen film-noir, även om den inte kan räknas som det. Bjuder på flera bra karaktärer och en hård historia i den undre världen. En något bortglömd film.


#8 Divorzio all'italiana / Divorce Italian Style (Pietro Germi)



Ferdinando har varit gift med sin fru Rosalia i 12 år. Nu har han tröttnat på henne. Istället har han blivit förälskad i sin 16-åriga kusin Angela.

Underhållande, komisk och med en utmärkt Marcello Mastroianni som försöker bli av med sin fula fru. Klassisk italiensk svart humor.


#7 The Guns of Navarone (J. Lee Thompson)



En brittisk trupp får under andra världskriget ett självmordsuppdrag som går ut på att angripa tyskarnas tunga befästningar som hotar de allierades invasion vid Navarone.

Bygger på en bok av Alistair MacLean och även om den inte är lika bra som favoriten Örnnästet så är detta en fullt duglig film i samma anda.


#6 The Innocents (Jack Clayton)



Miss Giddens får anställning som barnflicka till en föräldralös flicka. Flickans bror blir relegerad från skolan och kommer hem. Barnens uppförande får Giddens att undra över husets historia.

Långt innan The Others kom denna trevliga och snarlika film. Skillnaden är att denna i mitt tycke är den bättre. Atmosfärisk och ganska kuslig.


#5 Blast of Silence (Allen Baron)



Efter att ha varit "borta" en längre tid, återvänder den professionelle yrkesmördaren Frank Bono till New York för ett nytt jobb - att mörda en mellanklass gangster.

En liten film med stort hjärta. Med regi, manus och huvudroll av den okände Allen Baron tas man med in i en film-noir värld som lämnar sina avtryck.


#4 Taste of Fear (Seth Holt)



Den rullstolsbundna Penny reser till den Franska Rivieran och faderns residens för första gången på tio år. Väl där får hon av sin styvmor reda på att fadern åkt iväg i affärer ett par dagar. Penny börjar snart att ifrågasätta sitt eget medvetande då hon vid ett flertal tillfällen tyckt sig kunnat se faderns lik på olika platser kring huset.

Mycket trevlig brittisk chiller som är stilsäker och genomgående stämningsfull, mystisk och med ett par trevliga vändningar i storyn. En film som gör mycket med lite och är trevlig från början till slut.


#3 One, Two, Three (Billy Wilder)



MacNamara, VD för Coca-Cola i Västberlin, får till uppgift av sin chef att se efter hans dotter Scarlett. I hemlighet gifter hon sig med en kommunist och blir gravid. Detta kommer som ett chockbesked för MacNamara och när Scarletts föräldrar oväntat kommer på besök ställs han inför den oerhörda uppgiften att hålla Scarletts förehavanden hemliga.

En av flera bra Billy Wilder komedier genom åren med gott om roligheter filmen igenom. Dessutom ett plus att favoriten James Cagney axlar huvudrollen.


#2 The Hustler (Robert Rossen)



Efter att den självdestruktive biljardfifflaren Eddie Felson rönt uppmärksamhet då han slagit alla han mött på biljardborden runtomkring i landet, är det dags att möta legenden Minnesota Fats. Insatserna blir höga och mycket står på spel. Så småningom finner han en ny manager i Bert Gordon, men med denne som ledare upptäcker Eddie att han förmodligen måste offra både sig själv och människor runt omkring sig för att nå toppen.

Klassisk "biljardfilm" där Paul Newman hamnar i problem med en mer erfaren spelare och fifflare. Newman repriserade senare rollen som "Fast Eddie" i The Color of Money som gav honom hans enda Oscar.


#1 Judgment at Nuremberg (Stanley Kramer)



Drama om rättegångarna mot tyska krigsförbrytare efter andra världskriget. I centrum står en amerikansk domare, skakande dokumentära bilder från koncentrationslägren och vittnen som avslöjar vad som hänt och vem som ligger bakom.

Fylld med stjärnor och ett ytterst välspelat rättegångsdrama. Tar upp ett jobbigt ämne, men är främst en skådespelarfilm som engagerar fullt ut.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Breakfast at Tiffany's
Cash on Demand

---

Sämsta filmen: Victim

Det bör poängteras att detta inte är någon direkt dålig film, faktiskt helt ok.


Största besvikelsen: Two Rode Together

Klart man blir besviken när man har favoriterna James Stewart och Richard Widmark tillsammans i en västern som inte riktigt vet vad den vill. Det är speciellt synd då den inleder klart lovande.

2 kommentarer:

  1. Jag blev nog lite besviken på Breakfast... när jag såg den första gången men hade givetvis klantat mig och läst boken först.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Jo, jag blev också lite besviken när jag såg den senast. Den är dock som mest lyckad när den är allvarlig för det är då den skapar känslor.

      Radera