onsdag 4 maj 2016

RudyTitel: Rudy
Genre: Drama/Sport
Land: 1993
År: USA
Regi: David Anspaugh
I rollerna: Sean Astin, Ned Beatty, Robert Prosky, Jon Favreau, Vince Vaughn

Handling: Ända sedan han var en liten pojke har Rudy Ruettiger drömt om att få gå på Notre Dames universitet och spela amerikansk fotboll för deras lag. Men Rudys dröm är tyvärr inte realistisk eftersom hans betyg är otillräckliga, hans familj inte har råd med terminsavgifterna och han inte har de fysiska förutsättningarna. Men tack vare den sympatiske prästen Cavanaugh, får Rudy en plats på den närbelägna skolan 'Holy Cross' för att kunna förbättra sina betyg och ha chansen att kunna byta till sig en plats vid Notre Dames universitet. Baserad på en verklig historia om Rudy Ruettiger.

Omdöme: Rudy (Sean Astin) spelar amerikansk fotboll på high school och är omtyckt av både lagkamrater och tränare. Men nu är han klar med high school och ska gå vidare. Drömmen om att få spela för Notre Dames universitet känns avlägset för Rudy. Allt talar emot honom. För det första har han inte betygen för att komma in. Som om det inte vore nog har hans familj inte råd då hans pappa och bröder alla jobbar på det lokala stålverket.Rudy är dock en kämpe och efter ett par års arbete på stålverket bestämmer han sig för att gå efter sin dröm, trots att alla säger att han ska glömma det. Inte bara betygen och avsaknaden av pengar gör hans dröm avlägsen. Det faktum att han är kortväxt för sporten gör det ännu lite svårare. Rudy lyckas dock övertyga de ansvariga på skolan att ge honom en chans. En chans till att få upp betygen på den närliggande skolan Holy Cross. För innan han är inskriven på Notre Dame kan han inte spela för deras lag, och det är ju drömmen.Med en enorm drivkraft, ihärdighet och mycket hjärta lyckas Rudy sakta men säkert komma närmare sin dröm. Men även han börjar tappa tron på att han någonsin kommer att lyckas eller för den delen få chansen om han väl kommer in på Notre Dame. Det blir därför en emotionell resa för både Rudy och för tittaren som är med honom hela vägen.Detta visar sig vara en inspirerande historia som mer handlar om människans förmåga att övervinna otroliga odds och kämpa ända in i slutet. Rudy är näst intill besatt av att lyckas, vilket får omgivningen att misstänka att han kan vara galen. Nästan galen är han, men på rätt sida gränsen. Han blir istället omtyckt av alla som lär känna honom då hans passion och hjärta alltid finns där. Dessutom är han en god lagkamrat vilket gör att han skaffar sig många vänner på vägen som vill honom väl.Något som blir tydligt är att filmen lika gärna hade kunnat handla om vad som helst. Nu handlar det om amerikansk fotboll, men det är faktiskt väldigt lite av sporten som man får ta del av. Åtminstone under filmens första timme. Här är det nämligen Rudys kamp för att komma till Notre Dame, förbättra sina betyg och få vara med runt arenan. Under andra halvan är Rudy med och tränar, men det blir inte några matcher. Avslutningen blir därför mer slående när man väl får ta del av en match. Det blir på så vis inte så upprepande när det väl händer saker.Det är en liten, men stor film måste man säga. I fel händer hade det kunnat bli alltför sockersött. Nu är det svårt att värja sig. Redan tidigt känner man att man kommit hem, så att säga, när Jerry Goldsmiths musik hörs till förtexterna. Inte så konstigt att den senare använts till olika trailers och till en presidentkampanj. Filmen räknas bland de mest inspirerande sportfilmerna som gjorts och det är inte så svårt att förstå varför. David Anspaugh, med ett förlutet på tv-serien "Hill Street Blues", hade tidigare gjort den hyllade basketfilmen Hoosiers (1986).

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

  1. Ännu en gedigen om än inte sprudlande film om am fotboll. Inspirerande historia javisst, men lite för specifik om Rudy själv för att jag ska bli helsåld. Jag menar visst var det kul för honom men jag grips inte av hans livsöde till fullo. Men bra film för dem som gillar genren. 3/5

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Visst är det i princip bara en film om Rudy, men jag tycker det funkar bra. Den fick mig att känna med och för Rudy, vilket ju var syftet. Så den funkade mer än väl i mina ögon.

      Radera