fredag 27 maj 2016

The Magnificent SevenTitel: The Magnificent Seven / 7 vågade livet
Genre: Västern
Land: USA
År: 1960
Regi: John Sturges
I rollerna: Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach, Charles Bronson, James Coburn, Horst Buchholz, Robert Vaughn

Handling: Revolvermän anlitas för att skydda en mexikansk by från gangsters. En västernversion av Kurosawas "De sju samurajerna".

Omdöme: Den klassiska samurajfilmen Seven Samurai (1954) av Akira Kurosawa ligger som grund för denna västern. För regin står John Sturges som bl.a. hade gjort hyllade Bad Day at Black Rock (1955) och västernfilmen Gunfight at the O.K. Corral (1957). Efteråt gjorde han en annan klassiker i The Great Escape (1963) där han återförenades med tre av stjärnorna från den här filmen - Steve McQueen, Charles Bronson och James Coburn.Så vad går det hela ut på? En mexikansk by har under en längre tid terroriserats av ett gäng banditer ledda av Calvera (Eli Wallach). Till slut får de nog och får rådet att skaffa vapen och skydda sig. Men de är inga mördare, bara simpla bönder. Istället anställer de ett par revolvermän som övertygas att hjälpa till trots att de får väldigt liten ersättning för besväret. De sju revolvermännen lär upp bönderna i väntan på att Calvera ska dyka upp med sina män.Under inledningen när några av bönderna rider iväg för att försöka rekrytera revolvermännen tänker jag direkt på klassiska västernkomedin ¡Three Amigos! (1986). En stor anledning till detta är att musiken av Elmer Bernstein påminner om den i nämnda komedi. Han gjorde så klart musiken till båda filmerna. Dessutom har ju nämnda komedi lånat storyn rakt av härifrån, bara att de är tre istället för sju (och inte har en aning om vad de ger sig in i).De sju revolvermännen är av lite blandad kvalité. Alla har de sina egenskaper och vissa får mer utrymme än andra. Yul Brynner är ledaren och det är något oväntat med tanke på att han inte är den mest kända skådespelaren i gänget. Han var senare med i Westworld (1973) där han spelar en robotrevolverman klädd i samma svarta kläder. Steve McQueen och Charles Bronson får också ganska stort utrymme. Däremot borde James Coburn varit med mer. Och Robert Vaughn? Hans roll är nästan onödig för filmen, speciellt som man inte utforskar varför han förlorat modet.Detta är en västernklassiker och jag hade sett den tidigare. Trodde jag skulle gilla den mer nu då jag tidigare inte riktigt sett den som en favorit. Det är nämligen en västern som håller en jämn nivå mest hela tiden och har ett klassiskt upplägg och en minst lika klassisk huvudmelodi. Men den har inte så mycket som gör den minnesvärd, som får en att tänka tillbaka på den och vilja se om den snart igen. Det är något bra västernfilmer lyckas åstadkomma - ett sug efter att se om dem.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.8

4 kommentarer:

 1. När jag såg om den nyligen var jag mycket nöjd. Älskade känslan i filmen, det gjorde inget att den är långsam på sina ställen.

  Jag är också lite skadad av Threee amigos. Filmen som gör travesti på denna har sedan länge gått om och är numera den bättre filmen... :-D

  Mina ord om The magnificent seven:
  http://fripp21.blogspot.se/2016/04/the-magnificent-seven-1960.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det är ju en älskad västern så jag är inte förvånad att den faller dig i smaken.

   Personligen föredrar jag flera andra filmer i genren, men det känns som denna var lite före sin tid.

   Radera
 2. En rikitgt bra remake, men jag gillar "originalet" bättre. Förstås, det är ju Kurosawa ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, jag föredrar nog också De sju samurajerna (bara sett den en gång). Lite lång kanske, men man får mer tid att lära känna de olika karaktärerna vilket jag inte riktigt tycker man gör här.

   Radera