måndag 2 maj 2016

The ReplacementsTitel: The Replacements
Genre: Komedi/Sport
Land: USA
År: 2000
Regi: Howard Deutch
I rollerna: Keanu Reeves, Gene Hackman, Brooke Langton, Rhys Ifans, Jon Favreau, Jack Warden

Handling: Delvis baserat på verkliga händelser som inträffade under en spelarstrejk på 80-talet. Amatörer får chansen att spela för det amerikanska fotbollslaget Washington Sentinels då ligans ordinarie spelare bestämt sig för att strejka med fyra matcher kvar...

Omdöme: Om man förväntar sig en realistisk och seriös amerikansk fotbolls-film är det bästa att tänka om. Man får nämligen det motsatta. Det är orealistiskt och oseriöst. Så pass att det faktiskt inte blir direkt engagerande. Historien lär dock till viss del vara baserad på (eller inspirerad av) en spelarstrejk som skedde 1987 i den amerikanska proffsligan NFL.Varför man valt att förlöjliga och fördumma allt och alla är en gåta. Man hade nämligen kunnat göra en seriös film med samma premiss och fått till en både bättre och intressantare film. Istället är det som om samtliga spelare som rekryteras har IQ som en sköldpadda. De är totalt oseriösa och korkade. Så pass att man inte kan känna några sympatier för dem.Keanu Reeves är quarterbacken Shane Falco som ska försöka bära laget på sina axlar. Gene Hackman är veterantränaren som fått fria tyglar av lagets ägare spelad av Jack Warden. Falcos kärleksintresse blir Brooke Langton i rollen som cheerleadern Annabelle Farrell. Hon och hennes cheerleadervänner är förresten de enda kvinnorna i filmen förutom ägarens korkade fru som dyker upp i två korta scener. Det blir en alltför endimensionell film, något man förstår tidigt.För regin står Howard Deutch som inte hör till de mest kända namnen där ute, men som jag alltid förknippar med den trevliga ungdomsfilmen Some Kind of Wonderful (1987). Intressant nog blir denna film bättre längre in i filmen när den går ifrån att bara försöka vara komisk. Man får bl.a. en fin scen mellan Falco och Annabelle till låten "Every Breath You Take" av The Police. Dessutom blir det lite seriösare under den sista matchen laget spelar när något står på spel.Vad tar man annars med sig från filmen? Filmen har ett 90-tals soundtrack som gör en påmind om när filmen är ifrån. The Police-låten är dock bäst och den är från 80-talet. Det är alltid trevligt att se favoriten Gene Hackman, så även här. Det är bara synd att det inte är en bättre och seriösare film. Avslutningsvis är det en kul notering som görs i form av att NFL-experten John Madden (som syns som sig själv i filmen) starkt påminner om en äldre version av John Candy.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

 1. Denna har jag sett. Den är lättsam och inte speciellt verklighetstrogen även om grundpremissen är tagen från historien. NFL har haft lockout i ligan.

  Roligaste trivian är väl att Brooke Langton deltog i dokusåpan Allt för Sverige häromåret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Stämmer bra att det är inspirerat från verkligheten när spelarna strejkade. Men det var sämre än väntat, tyvärr.

   Radera