Efter mycket jobb med att gå igenom och försöka hitta alla filmer man sett av kvinnliga regissörer, var det dags att ta fram favoriterna. Något som står klart är att majoriteten av filmerna är gjorda från 2000-talet och framåt.
Även om det inte säger allt, så är det värt att nämna att endast fyra kvinnor blivit nominerade till en Oscar för bästa regi. Dessa är:
Lina Wertmüller för Pasqualino Settebellezze / Seven Beauties (1975)
Jane Campion för The Piano (1993)
Sofia Coppola för Lost in Translation (2003)
Kathryn Bigelow för The Hurt Locker (2008) ***Vann***
Värt att notera är att filmer där en kvinna regisserat en film tillsammans med en man inte tas med på listan. Några av dessa filmer är:
7 Cajas (2012) - Tana Schembori
City of God (2002) - Kátia Lund
Little Miss Sunshine (2006) - Valerie Faris
Waste Land (2010) - Lucy Walker och Karen Harley
Ok, så här kommer listan på de tjugo filmer jag tycker är de bästa som regisserats av kvinnor. Listan är för enkelhetens skull i bokstavsordning.
American Psycho (Mary Harron, 2000)

Patrick Bateman, en ung streber på Wall Street, har en annorlunda hobby; han mördar för nöjes skull. Ju längre tiden går, desto mer hatar han den värld han lever i.
Satte på allvar Christian Bale på kartan med hans oförglömliga rolltolkning.
Awakenings (Penny Marshall, 1990)

Den blyge neurologen, Dr. Malcolm Sayer tar anställning på Bainbridge sjukhus i Bronx. Där träffar han bland annat Leonard som befinner sig i ett sömnlikt tillstånd. Dr. Sayer bestämmer sig för att prova en ny medicin på honom. Den visar sig ha en positiv effekt och Leonard vaknar upp. De bestämmer sig för att prova medicinen på fler patienter, men plötsligt avtar effekten och medicinen visar sig ge bieffekter...
Nominerades till tre Oscars (bästa film, manus samt Robert De Niro för manlig huvudroll). Dock ingen nominering för regissören som borde fått en (nominering).
Blackfish (Gabriela Cowperthwaite, 2013)

En dokumentär om späckhuggare i fångenskap som används i underhållningssyfte. Blackfish visar även vad som kan hända när man har ett sådant här intelligent djur i fångenskap.
Denna starka dokumentär nominerades till en BAFTA (brittiska motsvarigheten till en Oscar), men blev konstigt nog inte Oscarsnominerad.
The Crash Reel (Lucy Walker, 2013)

Dokumentär om snowboardåkaren Kevin Pearce som på höjden av sin karriär är huvudutmanare till favoriten Shaun White om OS-guldet. Bara dagar ifrån OS händer dock något som förändrar förutsättningarna totalt...
En av de starkare och bättre dokumentärerna man kan se som inte är som man först tror. Vad som skulle bli en dokumentär om två rivaler blev något helt annat. Oförglömlig.
Fast Times at Ridgemont High (Amy Heckerling, 1982)

Vi får följa ett gäng gymnasiestudenter i södra Kalifornien där Stacy Hamilton och Mark Ratner letar efter någon att tycka om och deras gamla skolkamrater hjälper dem att hitta rätt. Jeff Spicoli är en ständigt hög surfare och den mycket bestämde Mr. Hand är övertygad om att alla knarkar på ett eller annat sätt.
En av de tidiga klassiska ungdomsfilmerna från 80-talet som ledde vägen. Blev 2005 invald av "National Film Registry" för att bevaras i "Library of Congress" för sitt värde inom amerikansk film.
Fish Tank (Andrea Arnold, 2009)

Berättelsen om Mia, en stökig 15-åring som bor med sin mamma och jobbiga lillasyster. Hon har stängts av från skolan och är utfrusen av sina vänner. Hennes mamma, som själv var väldigt ung när hon födde Mia, kan inte riktigt ta på sig föräldraskapet på grund av sin egen förlorade ungdom och bryr sig ofta mer om sina egna pojkvänner och fester än döttrarnas välmående. Men in i deras liv kommer en ny man - Connor - som är rolig, charmig, snygg och bryr sig om dem alla. Till och med Mia börjar öppna sig för honom.
Vann priset för bästa brittiska film på BAFTA-galan och även jurypriset på Cannes-festivalen.
Hævnen (Susanne Bier, 2010)

Anton arbetar för en humanitär organisation och pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark där han har två små söner. Han har svikit sin älskade hustru, Marianne, och de försöker nu att vänja sig vid ett liv utan varandra. Samtidigt börjar Antons 10-årige son Elias lära känna och bli vän med en ny pojke i klassen, Christian. Denna ovanliga vänskap utvecklas snart till en oroande allians som hotar att förstöra landsbygdsidyllen för alltid.
Vinnare av både en Oscar och Golden Globe för bästa utländska film.
The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008)

I krigets kaos tvingas en bombstyrka på uppdrag i Irak till en farlig katt-och-råtta-lek där alla skulle kunna vara fienden och allt skulle kunna vara en bomb.
Tog hem en storslam på Oscarsgalan med hela sex Oscars och ytterligare tre nomineringar. Kathryn Bigelow blev första kvinnliga regissör att vinna en Oscar (vann även för bästa film).
Idealisten (Christina Rosendahl, 2015)

Under det kalla kriget 1968 störtar ett amerikanskt bombplan, lastat med fyra vätebomber, i närheten av den amerikanska militärbasen i Thule på Grönland. Både den danska och amerikanska regeringen meddelar att olyckan är under kontroll varefter ett stort antal danska arbetare tillsätts för att röja undan. 20 år senare söker en tidigare arbetare i Thule upp den unge radiojournalisten Poul Brink och hävdar att den mystiska och dödliga sjukdom hans kollegor drabbats av har med uppröjningsarbetet att göra.
Denna danska konspirationsthriller fick hela tio nomineringar på danska motsvarigheten till Oscarsgalan.
L'adversaire (Nicole Garcia, 2002)

Baserat på en sann händelse där en man lever en lögn i nästan 20 år. Inte ens hans familj vet något. Han åker till jobbet som läkare varje morgon och kommer tillbaks sent på kvällen. Men i själva verket har han inget jobb...
Nominerad till Guldpalmen på Cannes-festivalen. En känslosam och välspelad liten film.
Lost in Translation (Sofia Coppola, 2003)

En man och en kvinna från USA tillbringar en vecka i Tokyo på samma hotell av skilda orsaker. Båda två lider av sömnlöshet och möts i hotellbaren en sen natt.
Sofia Coppola skulle vinna en Oscar för bästa manus och dessutom vara nominerad för bästa film och regi. Även Bill Murray fick en nominering för bästa manliga huvudroll.
Me and You and Everyone We Know (Miranda July, 2005)

Christine Jesperson är en kontaktsökande performance-artist som använder sig av sina unika artistiska visioner för att närma sig den eller det hon vill ha. Richard Swersey är en nyligen frånskild skoförsäljare och far till två pojkar, och han väntar på att något fantastiskt ska hända i hans liv. Men när han möter den betagande Christine drabbas han av panik.
Vann fyra priser på Cannes-festivalen, dock inte de tyngsta. Vann dessutom jurypriset på Sundance-festivalen och priset för bästa debutfilm på Stockholm filmfestival.
Polisse (Maïwenn, 2011)

Om en specialgrupp poliser och deras arbete med att skydda utsatta barn. Det kan röra sig om ligor av ficktjuvar, barnmisshandel och uppslitande fall med pedofili och incest. Den sammansvetsade gruppen ser mänsklighetens allra mörkaste sidor och kämpar för att kunna leva med det.
Vann jurypriset och nominerad till Guldpalmen i Cannes. Dessutom nominerad till Bronshästen i Stockholm.
Real Genius (Martha Coolidge, 1985)

Chris är huvudhjärnan som bara vill festa, Mitch är det 15-åriga underbarnet och Lazlo har den bästa hjärnan i USA, men lever i sin egen värld - nämligen i Chris garderob. Trots att de egentligen borde arbeta hårt på ett laboratorieprojekt har de tid att förvandla sovsalen till skridskobana, ta isär en nörds bil och bygga ihop den igen i hans sovrum, dra igång ett enormt beachparty i aulan, komplett med lagun och bikiniklädda skönheter.
Klassisk ungdomskomedi från mitten av 80-talet som gav Val Kilmer sitt stora genombrott.
Respire / Breathe (Mélanie Laurent, 2014)

Varm och symbiotisk vänskap uppstår mellan den lite försiktiga Charlie och den charmiga och utåtagerande Sarah, som är ny i gymnasieklassen. Men vänskapen övergår snart i en passionerad kärleksrelation med destruktiva undertoner.
En film av duktiga franska skådespelerskan Mélanie Laurent som bjuder på ett drama om två unga tjejer vars relation utvecklas på ett lite överraskande sätt. Nominerad till ett pris på Cannes-festivalen.
Strange Days (Kathryn Bigelow, 1995)

Los Angeles, 30 december 1999. Det är 48 timmar kvar till år 2000. Lenny Nero är en f.d. polis som numera försörjer sig på att sälja illegala "clips", digitala inspelningar av verkliga händelser av vad andra människor känt och upplevt. Han säljer clips med det mesta, det vill säga lite sex, lite våld, lite romantisk kärlek. Lenny har dock yrkesstoltheten att inte syssla med så kallade "black-jacks", clips som innehåller autentiska dödsscener. Men när Iris, en vän till honom, en kväll kommer och bönar och ber om hjälp blir Lenny indragen i en sjaskig värld av intriger och förräderi. Då hans ex-flickvän Faith dras in i problemen får Lenny hjälp av de enda han kan lita på, limousinföraren Mace och f.d. poliskollegan Max.
Baserat på ex-maken James Camerons story och med revolutionerande kamerateknik som tog ett år att ta fram, får man en millenniumthriller av Kathryn Bigelow innan hon blev en Oscarsvinnare.
Surveillance (Jennifer Chambers Lynch, 2008)

Två FBI-agenter jagar ett par sinnessjuka seriemördare. Tre av de tilltänkta offren klarar sig med livet i behåll, men alla har vitt skilda versioner av det som hänt. Vem talar sanning och vem ljuger?
Dottern till David Lynch gjorde här en trevlig liten thriller som bl.a. visades på Stockholm filmfestival.
Things We Lost in the Fire (Susanne Bier, 2007)

Audrey förlorar sin man och står plötsligt ensam med två barn. I sin förtvivlan vänder hon sig till makens barndomsvän, Jerry, som oväntat tackar ja till Audreys vädjan om stöd och flyttar in hos henne och barnen. Men det är två trasiga själar som möts, och deras sköra vänskap sätts hela tiden på prov. Ändå försöker de tillsammans hitta en väg att gå vidare.
Susanne Biers första engelskspråkiga film blev detta lyckade drama, filmen innan hennes Oscarsvinnare Hævnen (2010).
The Wild Parrots of Telegraph Hill (Judy Irving, 2003)

Dokumentär om Mark Bittner och banden han knutit med en liten flock vilda papegojor i San Francisco.
En fin fin dokumentär om vilda papegojor i San Francisco. Vissa gånger behöver det inte vara mer komplicerat än så.
Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow, 2012)

Historien om CIA:s tio år långa jakt på Bin Laden och det Navy Seal-team som fick i uppdrag att söka upp och neutralisera terroristledaren. Baserad på fakta från den amerikanska arméns arkiv och hemliga dokument.
Skulle vinna en Oscar (bästa ljud) och nominerades till ytterligare fyra (däribland bästa film), men av någon anledning uteblev en nominering för bästa regi som Kathryn Bigelow (minst) var värd.
---
Ok, vi kör ytterligare tjugo då det vore synd att utelämna vissa. Inte lika bra som topp 20 (även om några utmanar rejält), men ändå värda att nämna.
The Ascent (Larisa Sheptiko, 1977)

Big (Penny Marshall, 1988)

Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, 1999)

Europa Europa (Agnieszka Holland, 1990)

Frozen River (Courtney Hunt, 2008)

The Kids Are All Right (Lisa Cholodenko, 2010)

Matchmaking Mayor (Erika Hníková, 2010)

My Life Without Me (Isabel Coixet, 2003)

Point Break (Kathryn Bigelow, 1991)

The Savages (Tamara Jenkins, 2007)

Sherrybaby (Laurie Collyer, 2006)

Sleepless in Seattle (Nora Ephron, 1993)

Speak (Jessica Sharzer, 2004)

Thirteen (Catherine Hardwicke, 2003)

The Virgin Suicides (Sofia Coppola, 1999)

We Need to Talk About Kevin (Lynne Ramsay, 2011)

Wendy and Lucy (Kelly Reichardt, 2008)

The Whistleblower (Larysa Kondracki, 2010)

Winter's Bone (Debra Granik, 2010)

The Woodsman (Nicole Kassell, 2004)

Oj, vilken rolig lista! Bara en gissning, men det känns som om du är liiite svag för Kathryn Bigelow ;) Kul med filmerna där man inte ens sas registrerat vem som är regissör, tex Woodsman, Fast Times... och Real Genious. Hade alltså inte koll på vem som regisserat öht. Måste erkänna att jag blir väldigt nyfiken på den danska Idealisten.
SvaraRaderaSofia: Tack! Jag började spåna på en sån här lista för flera månader sen och sammanställde en lång lista på filmer med kvinnliga regissörer. Man lär sig en hel del kan jag säga och det var kul att upptäcka filmer som man inte visste hade kvinnliga regissörer (inte för att det spelar någon roll, men ändå kul).
RaderaJo, Bigelow är nog den kvinnliga regissören som lyckats hålla en hög lägstanivå tycker jag. Hon har också valt att göra mycket action, vilket inte är helt vanligt.
Vissa filmer var svåra att placera om de skulle hamna på topp 20 eller bland de övriga 20. Man skulle behöva se om vissa av titlarna, men så är det alltid med listor ;)