fredag 17 juni 2016

Midnight SpecialTitel: Midnight Special
Genre: Mysterium/Thriller/Sci-Fi
Land: USA
År: 2016
Regi: Jeff Nichols
I rollerna: Michael Shannon, Joel Edgerton, Jaeden Lieberher, Kirsten Dunst, Adam Driver, Sam Shepard

Handling: En far och hans son ger sig ut på rymmen när en sekt och myndigheterna vill komma åt sonen som besitter speciella krafter.

Omdöme: Vissa regissörer lyckas fånga ens intresse till den grad att man är nyfiken på vad de ska komma med härnäst. Jeff Nichols är en av dem efter inte minst Take Shelter (2011) och Mud (2012), och till viss del hans debutfilm Shotgun Stories (2007). Alla har de gemensamt att de alla är skrivna och regisserade av Jeff Nichols och att Michael Shannon är med i samtliga, så även här.Roy (Michael Shannon) har tagit hjälp av sin gamle vän Lucas (Joel Edgerton) när det brinner i knutarna. De "kidnappar" Roys biologiske son Alton (Jaeden Lieberher) och får snart sektmedlemmar efter sig då det är därifrån Roy tagit pojken. Även FBI är dem snart på spåren vilket bara försvårar flykten ytterligare. Exakt varför de flyr och vart de ska är osäkert. Men att Alton besitter speciella krafter som får folk att häpna får man snart prov på.Det är svårt att inte bli indragen i filmen efter de inledande första fem minuterna som är täta och mystiska. Musiken (av David Wingo som även gjort musiken till regissörens tidigare filmer) är riktigt stämningsfull med sina elektroniska toner. Efter den lovande inledningen får man tid att lugna ner sig när sällskapet försöker undkomma de som jagar dem och tar hjälp av några de tror att de kan lita på.Filmen har en förmåga att blixtra till ordentligt i ett par sekvenser som får en på helspänn och gör att man vill ha mer av den varan. Nu är det kanske bra att man inte har ett för högt tempo där det händer något mest hela tiden, men filmen går lite på tomgång under långa stunder innan den slår till ordentligt. På ett sätt är det effektivt då man liksom vaggas in i en falsk säkerhet, ungefär som våra huvudpersoner. Men å andra sidan gör det att man inte blir helt nöjd med de svagare partierna under filmens gång. Inte dåliga partier, bara inte på samma nivå som man hade önskat.Är det något som kunde ha höjt upplevelsen på egen hand så hade det varit om vissa saker hade känts mer genomarbetade. T.ex. så känns det som man utelämnar information för tittaren som hade hjälpt en att fylla i vissa frågetecken. Man behöver så klart inte förklara allt då det alltid är välkommet med lite mystik ända in i slutet. Samtidigt hade dessa detaljer nog gjort en del för att täppa till luckorna, så att säga. För filmen har ett par riktigt vassa scener som nästan ger en rysningar.Det räcker inte riktigt till en svag fyra, men en fullt duglig film av Jeff Nichols. Han lyckas inte riktigt toppa sina bästa filmer och ta nästa steg. Dock bjuds man på något lite annorlunda samtidigt som den har hans stil som jag uppskattar. Definitivt en film att se och som kan växa med tiden...

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

  1. Väntar med att läsa din text då jag avser se filmen. Brukar gilla Jeff Nichols...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Samma här, och då gör du helt rätt i att vänta med texten och se filmen (även om jag brukar försöka undvika viktiga spoilers).

      Radera