torsdag 9 juni 2016

Passenger 57Titel: Passenger 57 / Passagerare 57
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1992
Regi: Kevin Hooks
I rollerna: Wesley Snipes, Bruce Payne, Tom Sizemore, Alex Datcher

Handling: Terroristbekämparen John Cutter har dragit sig tillbaka efter att hans hustru mördats. Men han åtar sig ett uppdrag som övervakare av flygplanssäkerhet. Nu är han på väg till Los Angeles med flyg. Det finns bara två problem. Det ena är att han är flygrädd, det andra att en ökänd flygplanskapare befinner sig ombord...

Omdöme: Lite action utan hjärna kan vara ganska skönt ibland. Man vet ungefär vad man kan förvänta sig och så behöver man inte engagera sig särskilt mycket. Det finns givetvis de som lyckas bättre än andra. I det här fallet har man en b-film som försöker spinna vidare på vad Die Hard (1988) byggde upp några år tidigare. Detta är dock långt ifrån lika bra, så klart.Wesley Snipes spelar John Cutter som jobbar med flygplanssäkerhet. Han utbildar personal i terroristbekämpning och inte minst flygplanskapningar. När han en dag ska flyga till Los Angeles för ett nytt jobb, hamnar han (så klart) mitt i en flygplanskapning. Den ökände brittiske (vad annars) flygplanskaparen Charles Rane (Bruce Payne) ska föras till Los Angeles av FBI. Men ombord planet finns flera av Ranes män och kvinnor som är redo att döda FBI-agenterna och kapa planet. Det blir nu upp till John Cutter att rädda dagen.Det är kul och väldigt genomskinligt att man valt att ha en brittisk huvudskurk. De brukar ofta vara lyckade och det var ett populärt val på den här tiden, inte minst med Alan Rickman i nämnda Die Hard (1988) och Anthony Hopkins i The Silence of the Lambs (1991). Här funkar det inte lika bra, främst för att Bruce Payne inte är lika bra eller har samma pondus som nämnda klasskådisar. Men även för att materialet han och de övriga har att jobba med är klart mycket tunnare.Filmen tycker jag rullar på helt ok ungefär halvvägs in. Sen blir det lite för ointressant och upprepande längre in. Det är något som skiljer de bra actionfilmerna från resten - att man bryr sig om karaktärerna och hur det ska gå. Det gör man definitivt inte här. Ingen bryr sig om Wesley Snipes ska klara biffen eller inte. Man vet så klart att han kommer lösa det hela, men vägen dit blir för platt. Varken han eller de övriga skådespelarna är särskilt bra och man önskar mest att skurkarna ska spränga allt och alla i luften så man får slut på eländet. Men lite humor får man trots allt och det hjälper en del att ta sig igenom filmen.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

 1. Det var länge sedan jag såg denna men som jag kommer ihåg den kan jag skriva under på allt du skriver. En typisk 2/5 hos mig också.

  Lite lustigt dock att skurken på dina bilder är lite lik Matthew Mcconaughey. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Hade inte heller sett den på åratal och tänkte att det var dags att se om den. Blev inte direkt "blown away" av den. Lite korkad action för stunden.

   Jo, jag tänkte också på det. Han är mer lik på bilderna än i filmen :)

   Radera