torsdag 30 juni 2016

The Frighteners - Director's CutTitel: The Frighteners - Director's Cut
Genre: Fantasy/Skräck/Komedi
Land: Nya Zeeland/USA
År: 1996
Regi: Peter Jackson
I rollerna: Michael J. Fox, Trini Alvarado, Jeffrey Combs, Jake Busey

Handling: I den lilla staden Fairwater livnär sig Frank Bannister på att jaga ut spöken ur hus där de inte är välkomna. Men en ond kraft drabbar staden och folk dör som flugor. Invånarna börjar misstänka att Frank ligger bakom.

Omdöme: Frank Bannister (Michael J. Fox) har efter en bilolycka och nära-döden-upplevelse förmågan att se döda människor. Eller rättare sagt de som inte tagit vägen som erbjudits till himmelen utan valt att stanna kvar på jorden. Med hjälp utav två döda kan han bedriva sin verksamhet - att driva ut spöken från folks hem. Hans två döda vänner ställer till med spökerier och så ringer de Frank som fixar biffen - mot betalning så klart.Något står dock inte rätt till i den lilla kuststaden Fairwater. Ett stort antal människor har den senaste tiden drabbats av oförklarliga hjärtproblem och dött, trots att inget tyder på hjärtattacker eller liknande. Frank kan vara den enda, tillsammans med sina döda vänner som kan ha en chans att stoppa den onda kraften som terroriserar staden.Den enda som tror på honom är Lucy Lynskey, en läkare i staden som fått hjälp av honom efter att hennes 29-årige make dött av hjärtproblem. Frank måste dock hålla den minst sagt udda FBI-agenten Milton Dammers (Jeffrey Combs) på avstånd om han vill lyckas. Dammers är skadad efter åratal av arbete under täckmantel och vill inget hellre än att sätta dit vad han tror är en seriemördare i Frank.Detta blev den sista filmen Peter Jackson gjorde innan han fem år senare slog igenom på allvar med The Lord of the Rings-trilogin. Minst lika intressant är att en viss Robert Zemeckis ligger bakom filmen som producent. Han hade ju ett minst sagt lyckat samarbete med Michael J. FoxBack to the Future (1985) och dess uppföljare. Lite synd kan jag tycka att det inte är han som regisserat denna, men Peter Jackson gör ett helt ok jobb han med, även om det kunde varit bättre.En titt på skådespelarna ger följande tankar. Michael J. Fox är ok som Frank Bannister, men här hade nog Robert Zemeckis varit en bättre regissör då man inte riktigt får ut så mycket humor ur karaktären som man borde fått. Trini Alvarado som Lucy Lynskey gillade jag, men konstigt nog blev hon inte särskilt känd efter det här. Hon påminner en del om en ung Andie MacDowell. Annars är Jeffrey Combs som FBI-agenten Milton Dammers skön, även om man kanske tar det lite för långt vissa gånger. Han är nog mest känd som galen vetenskapsman i Re-Animator (1985), något jag är övertygad om att man tagit inspiration från till hans karaktär här.Jag hade sett filmen en gång tidigare för länge sen, men kom inte ihåg ett dugg. Jag tog mig an Director's Cut-versionen av filmen som är lite över tio minuter längre än originalet. Utan att ha något att jämföra med så tycker jag det funkar ganska bra. Visst är filmen lite för lång med sina två timmar, inte minst då det känns som den blir lite sämre under filmens andra timme. Den har dock gott om underhållning för att göra den värd en titt. En av filmens styrkor är annars att den genomgående har en komisk ton utan att gå för långt. Den är även lite småbrutal på sina håll och blir ganska mörk under filmens slutuppgörelse där filmen dock tappar snarare än att växa.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Jag som tycker mycket om den här är förstås inte ense om med dig om att Zemeckis helt sklart skulle ha gjort ett bättre jobb. jag vet absolut inte om jag tycker att filmens största problem är att den innehåller för lite humor

  https://bilderord.wordpress.com/2012/06/09/the-frighteners-1996/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Nej, att den skulle innehålla för lite humor tycker jag inte heller. Däremot kunde Michael J. Fox ha fått vara roligare :)

   Radera