söndag 12 juni 2016

The War of the RosesTitel: The War of the Roses / Den vilda jakten på lyckan
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1989
Regi: Danny DeVito
I rollerna: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito, Sean Astin

Handling: De äkta makarna Roses äktenskap börjar gå snett. När de inte kan komma överens om hur de ska fördela sin egendom i skilsmässan, utbryter krig. De blir mer och mer ondskefulla och galna, och kommer förmodligen att ödelägga hela sitt hem.

Omdöme: Oliver Rose (Michael Douglas) träffar Barbara (Kathleen Turner) när de båda är unga och innan Oliver blivit klar med studierna. De blir vansinnigt förälskade i varann, skaffar lägenhet och får två barn. Oliver blir snart advokat och jobbar inom ett par år upp sig i företaget. De har alltid planerat att flytta till ett stort hus och Barbara har siktet inställt på ett speciellt hus. När den gamla ägarinnan en dag går bort, är paret Rose inte sena med att köpa huset och flytta in med sina barn (en son och en dotter) samt en hund (hans) och en katt (hennes).Genom åren blir dock äktenskapet allt mer ansträngt. Oliver jobbar på och tjänar bra med pengar. Barbara har stannat hemma med barnen och fixat till det perfekta hemmet med en massa dyrbara möbler, de flesta antika. Hon gillar att ha middagar för vänner och en dag får hon idén att starta med catering och tjäna sina egna pengar. Hon märker snart att hon vill vara fri och när barnen ska iväg till college är äktenskapet i kris. Hon vill skiljas och det enda kravet hon har är att hon får behålla huset med allt i det (exklusive Olivers rakapparat och kläder). Oliver, som känner sig sviken tänker av principskäl inte släppa huset och ber om råd av sin vän och advokatkollega Gavin (Danny DeVito).Vem är egentligen värst av de två? Det är lätt att bara säga att båda är lika stora kålsupare som låter det gå så långt och att båda hatar den andra lika mycket. Kanske är det bara jag, men det känns som Barbara ogillar Oliver mer än han henne. Visst är de båda sviniga mot varandra, men hon vinner trots allt på poäng. Tänker inte minst på att hon inte kommer till sjukhuset, försöker köra över honom, försöker förföra hans vän, allt hon förstör och mer. Det mesta han gör känns mest som en reaktion på vad hon gjort.Detta kom att bli det tredje samarbetet mellan Michael Douglas, Kathleen Turner och Danny DeVito. De två tidigare filmerna var Romancing the Stone (1984) och uppföljaren The Jewel of the Nile (1985). Dessa två fick titlarna "Den vilda jakten på stenen" respektive "Den vilda jakten på juvelen" i Sverige. Utan att denna hade något gemensamt med de två (förutom skådespelarna), kom denna att heta "Den vilda jakten på lyckan".Att detta är en svart komedi är svårt att missa. Den har skådespelare i toppen av sina karriärer och är gjord på ett välbalanserat sätt. Den är inte för lättsam, men samtidigt går den inte för långt. I vissa avseenden är den kanske på gränsen, men när två människor inte längre klarar av att reda ut sina problem och prata med varann, ja då kan det sluta riktigt illa som här. Det är kanske inte en film för de som funderar på att gifta sig. Men å andra sidan kan det vara bra att vara förberedd på vad som kan komma att vänta...4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. Håller helt med om att hon är den drivande - det som gör att jag gillar filmen lite extra är just fotot och musiken. Det är alltid det som komer upp när jag tänker på filmen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Tack, då var det inte bara jag alltså :)

      Radera