måndag 13 juni 2016

Them!Titel: Them! / Spindlarna
Genre: Sci-Fi/Mysterium/Skräck
Land: USA
År: 1954
Regi: Gordon Douglas
I rollerna: James Whitmore, James Arness, Edmund Gwenn, Joan Weldon

Handling: I ett ökenområde, där jättestora myror utvecklats efter en atombombsexplosion, har några människor försvunnit och dödats. Polisen får hjälp av vetenskaplig expertis för att försöka förgöra myrorna.

Omdöme: I denna sci-fi/monster-klassiker börjar konstiga saker hända i ett ökenområde i New Mexico. Människor har försvunnit och påträffas döda. Stora skador har orsakats på husfasader och husvagnar, men inget har stulits - förutom att socker verkar ha varit målet. Den lokala polisen samarbetar snart med en FBI-agent och får kalla in två vetenskapliga experter som konstaterar att de har att göra med myror som muterat till jättemyror av en atombombsexplosion i området flera år tidigare.När jag första gången såg den här filmen blev jag positivt överraskad. Den här sortens filmer har en tendens att bli lite löjliga och inte minst dessa gamla filmer där effekterna kunde vara riktigt taffliga. Det var med viss reservation jag tog mig en ny titt på filmen. Samtidigt såg jag fram emot att se om den då det var en positiv bild som hade satt sig.Det hela inleds som ett mysterium och tempot är ganska högt. Man har ingen direkt uppbyggnad som man är van vid från nyare filmer av det här slaget där man först ska visa den lugna småstaden innan helvetet bryter löst. Här händer det saker med en gång, utan att man får se vad det är. Första halvan av filmen är som bäst då hela storyn utspelas i och runt ökenområdet i New Mexico.Under den andra halvan kopplas Washington in och filmen börjar besöka nya platser när jättemyrorna sprider sig och börjar dyka upp på andra platser, som t.ex. Los Angeles. Det är fortfarande bra, men man tappar lite tempo och det är inte längre ett lika spännande mysterium som under den första halvan av filmen. Dock blir det aldrig för segt och det känns inte heller som man frångår huvudstoryn för mycket. Man avslutar dessutom på ett passande sätt som liksom länkar ihop med filmens inledande halvtimme.Några intressanta iakttagelser och funderingar. Upplägget och vissa element med jättemyrorna påminner faktiskt en del om Alien (1979). Edmund Gwenn, som spelar vetenskapsmannen Dr. Harold Medford är bäst i filmen och bjuder på en hel del humor. Han spelade några år tidigare den mysiga jultomten i julklassikern Miracle on 34th Street (1947). Dataspelet "It Came from the Desert" från 1989 som jag var förtjust i som ung var inspirerat av denna film. Och så avslutningsvis - vem kom på den totalt missvisande svenska titeln "Spindlarna"!?3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Henke! Javisst är det han som ung! Och utan sin mustasch. Och han haltar inte... Trots det kul att se honom här. Skön film dessutom, gillar den.

   Radera
 2. Mja, mer charmig än bra är nog mitt omdöm,e...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Själv tycker jag den är charmig, stämningsfull och ganska bra faktiskt.

   Radera