torsdag 2 juni 2016

WarcraftTitel: Warcraft / Warcraft: The Beginning
Genre: Action/Fantasy/Äventyr
Land: USA
År: 2016
Regi: Duncan Jones
I rollerna: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper

Handling: Det fredliga riket Azeroth står på randen till krig när deras civilisation hotas av en skräckinjagande ras av angripare: orchkrigare som flyr sitt döende hem för att kolonisera ett annat. När en portal öppnas för att ansluta de två världarna, står en armé inför förstörelse och en inför utrotning.

Omdöme: Det fanns egentligen ingen direkt anledning för mig att se den här filmen. Dels brukar jag sällan gilla fantasy. Det lockar liksom inte och det överträffar sällan mina lågt ställda förväntningar. Dels hade jag aldrig spelat spelet som filmen baseras på, det populära "Warcraft" och alla dess uppföljare. Det fanns alltså inget som lockade. Förutom en sak.För regin står nämligen Duncan Jones vars två tidigare filmer varit till belåtenhet. Först var det rymdfilmen Moon (2009) och sen var det tidsresethrillern Source Code (2011). Dessa två filmer var tillräckligt för att jag ändå skulle ge honom en chans med denna hans tredje film som jag nog annars inte hade sett. Förvisso var förväntningarna ändå låga, inte minst med tanke på genren och det faktum att trailern förtäljde att det skulle vara en starkt cgi-baserad film.När filmen drar igång är det precis som befarat. Det är gott om cgi och man följer orcher som via en portal tar sig från sin hemplanet till en annan. Två timmar av det här, det kommer bli en pina, tänker jag då. Lyckligtvis blir det inte så. Snart presenteras nämligen människorna och nu kan man sakta komma in i historien. För om det bara hade handlat om orcher hade det åtminstone i mina ögon varit helt värdelöst, inte minst med tanke på att jag inte vet något om denna värld.Människorna måste hitta ett sätt att stoppa orcherna som har en ledare som besitter ondskefull och väldigt stark magi. Till riket Azeroth anländer en ung magiker vid namn Khadgar. Han har upptäckt den ondskefulla magin i riket, vilket kung Llane (Dominic Cooper) blir varse om. Han ber sin bäste krigare Lothar (Travis Fimmel) att leta upp rikets väktare, Medivh (Ben Foster) så att han kan hjälpa och skydda dem mot dessa mörka magiska krafter. Han besitter nämligen själv mycket stark magi och därav kallas han för väktaren.Ja, vad kan man säga? Det är mycket cgi med orcherna och detta är jag inte särskilt förtjust i. Överhuvudtaget tycker jag filmen är som svagast när vi får följa orcherna. Nu finns det en poäng med det eftersom man följer ett orchpar som väntar en barnorch. Men det är människorna som är av störst intresse. Ja, tillsammans med halvblodet Garona (Paula Patton) som hållits som slav av orcherna, men som nu hjälper människorna.Man kan inte annat än förvänta sig en effektbaserad film med mycket cgi. Det går inte att göra en sån här film på något annat sätt. Efter ett tag accepterar jag det och kommer då faktiskt in i historien som får mig att bry mig om karaktärerna (åtminstone på människosidan). Favoriten blir Medivh och här tycker jag Ben Foster hanterar rollen klart bra. Den för mig tidigare okände Travis Fimmel sköter sig också som Lothar och bidrar dessutom med rätt mängd humor.Allt som allt fick jag en underhållande film och den fick mig att bry mig om vad som hände. Men trots allt är det en genre som sällan är lyckad. Hade den helt varit utan orcher så hade den varit snäppet bättre i mina ögon och då hade man också kunnat få en stabilare film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

  1. Visst, orcherna var kanske inte det mest spännande i det hela, men jag måste säga att jag inte hade några problem med deras CGI. Mkt snyggt rakt över. Återkommer snart med mer utförliga argument på bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Tycker orcherna var svagast inledningsvis under det första partiet innan människorna dök upp. Det blev sen bättre, men det var fortfarande den biten jag tyckte var svagast. Dock blev jag positivt överraskad eftersom jag inte förväntade mig så mycket :)

      Radera