måndag 11 juli 2016

Blown AwayTitel: Blown Away / Tidsfrist noll
Genre: Kriminaldrama/Thriller/Action
Land: USA
År: 1994
Regi: Stephen Hopkins
I rollerna: Jeff Bridges, Tommy Lee Jones, Forest Whitaker, Lloyd Bridges

Handling: Desarmeringsexperten Jimmy Dove har i flera år levt i Boston, men ingen känner till att han är en f.d. IRA-terrorist. När en serie bombattentat drabbar Boston inser Jimmy att det är någon från hans förflutna som kommit för att hämnas på honom.

Omdöme: De tre Oscarsvinnarna Jeff Bridges (Crazy Heart, 2009), Tommy Lee Jones (The Fugitive, 1993) och Forest Whitaker (The Last King of Scotland, 2006) är filmens tre stjärnor. Även lite kul att se Jeffs pappa Lloyd Bridges i rollen som farbror Max.Jimmy Dove (Jeff Bridges) jobbar inom Boston-polisens bombgrupp som desarmeringsexpert. Han funderar på att dra sig tillbaka och börja lära ut istället då han planerar att gifta sig. Men när en rad bombdåd äger rum runt om Boston och allt tyder på att han och bombgruppen är målet, jobbar han ihop med sin tänkta ersättare Anthony Franklin (Forest Whitaker). Jimmy förstår snart att gärningsmannen är IRA-mannen Ryan Gaerity (Tommy Lee Jones) som han har ett förflutet med.Egentligen bjuds man på en standardmall vad gäller den här typen av filmer. Att det ska vara IRA-kopplingar känns dock ganska onödigt och det enda jag gillar är att skurken lyssnar på U2-låtar. Annars är IRA-biten mest ett onödigt inslag som man kunde varit utan. Dessutom känns det som Tommy Lee Jones spelar över en del och tar ut svängarna för mycket. Man vill väl visa att han är galen, men personligen hade jag föredragit en smartare, mer nedtonad gärningsman.Filmen tappar lite ju längre in man kommer. Speltiden på två timmar är inte riktigt befogad med tanke på att det inte är så många karaktärer att följa. Den tappar helt enkelt fart och intresse och det börjar redan runt halvvägs in. Jeff Bridges kan man dock alltid lita på och hans närvaro får mig att tänka lite på Arlington Road (1999), även om det är en bättre och mer spännande film än vad denna lyckas bli.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

  1. Blev inte det här Speeds nonchalerade lillebror?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Ja, det är inte omöjligt. Även om denna inte blivit lika omtyckt och omtalad så har den inte helt fallit i skymundan.

      Radera