lördag 9 juli 2016

Eye of the TigerTitel: Eye of the Tiger
Genre: Action/Drama
Land: USA
År: 1986
Regi: Richard C. Sarafian
I rollerna: Gary Busey, Yaphet Kotto, Seymour Cassel, Bert Remsen

Handling: Buck Matthews är en f.d. Vietnamveteran som nyligen släppts ut från fängelset. Han beger sig tillbaka till staden i mellanvästern där han växte upp och upptäcker att ett motorcykelgäng lever rövare i staden. När de ger sig på hans fru och dotter och den lokala polisen inte gör något åt saken, bestämmer han sig för att ta saken i egna händer.

Omdöme: Buck Matthews (Gary Busey) släpps ut från fängelset efter avtjänat straff. Han återvänder till sin hemstad där hans fru och dotter väntar på honom. Men att återgå till vardagen blir inte så lätt för denna Vietnamveteran. Stadens sheriff (Seymour Cassel) är nämligen inte glad över att ha tillbaka Buck. Sheriffen visar sig också vara minst sagt korrupt då han helt ignorerar ett motorcykelgäng som terroriserar trakten. Resten av invånarna är för rädda för att göra något.När motorcykelgänget sent en kväll ger sig på en sjuksköterska som är på väg hem från jobbet, rycker Buck ut då incidenten sker i närheten av hans nattjobb. Buck lyckas rädda sjuksköterskan och schasa iväg motorcykelgänget som består av ett stort antal övervintrade män. Han blir något av en hjälte i trakten, men motorcykelgänget ser det som en krigsförklaring då ingen brukar sätta sig emot dem. När de ger sig på hans fru och dotter och sheriffen låter det hela passera, måste Buck tillsammans med sin polisvän Deveraux (Yaphet Kotto) ta hand om upprensningen på egen hand.Även om det här är en b-film så är det en underhållande sådan. Efter den inledande halvtimmen då man etablerar huvudkaraktären och de runt honom så är det dags för Buck att ta i med hårdhandskarna. Det blir gammal hederlig vigilante-stil som Charles Bronson och andra var kända för. Lite som en blandning mellan Death Wish-filmerna, Commando (1985) och faktiskt lite First Blood (1982), även om det som helhet inte är lika bra.Filmens titel får en givetvis att tänka på låten "Eye of the Tiger" av Survivor som först användes i Rocky III (1982) och som man också förknippar den med. Men visst är låten även med här och används som titellåt. Den spelas sen ytterligare två gånger på ett passande sätt. Hur kan man inte gilla en film som använder låten när vår hjälte ska röja bland drägget? Vad som också funkar bra är några sköna tilltag som Buck tar till och som bjuder på ett par goda skratt. Gary Busey och Yaphet Kotto - det kan inte bli helt fel med dessa två herrar.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.6

2 kommentarer:

  1. Åh! Denna har inte jag sett än, men jag köpte ett gammalt hyrfilmsexemplar på en loppis för ett tag sedan, som det är tänkt att jag och en vän ska se någon dag. Kul att den är Bronson Approved!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappan: Haha, ja man ska inte förvänta sig en toppfilm. Men gillar man lite Bronson-stil på det hela så är den värd en titt. Gary Busey och Yaphet Kotto var nästan alltid sevärda.

      Radera