torsdag 21 juli 2016

The Day of the JackalTitel: The Day of the Jackal / Schakalen
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Storbritannien/Frankrike
År: 1973
Regi: Fred Zinnemann
I rollerna: Edward Fox, Michael Lonsdale, Olga Georges-Picot, Derek Jacobi

Handling: En iskall och elegant brittisk kontraktsmördare anlitas av en fransk terrororganisation för att mörda general Charles de Gaulle. Mördaren, vars namn och utseende är okänt, går under kodnamnet Schakalen. Schakalens noggranna och metodiska förberedelser ställs mot polisens desperata ansträngningar för att avslöja planen och försöka stoppa honom i tid.

Omdöme: En fransk organisation bestående av f.d. militärer har försökt eliminera den franske presidenten Charles de Gaulle, men misslyckats. Problemet är att den franska underrättelsetjänsten alltid får reda på vad de planerar i förväg. För att lyckas med sitt mål beslutar topparna i organisationen att ta in en kontraktsmördare från utsidan. De bestämmer sig för en engelsman som antar uppdraget mot $500.000. Hans kodnamn är - Schakalen.Edward Fox spelar Schakalen, ett intressant val då han var långt ifrån den mest kända skådespelaren för rollen. Regissören Fred Zinnemann var dock fast besluten om att välja en skådespelare som dels inte var jättekänd och dels kunde hantera rollen. Valet visar sig vara mycket bra då Edward Fox passar bra och gör exakt vad han ska. Däremot gjorde det att filmen inte blev en kassasuccé p.g.a. avsaknaden av ett stort namn som Robert Redford, Michael Caine eller Roger Moore (som precis var aktuell som James Bond). På tal om James Bond så möter vi en viss Michael Lonsdale i rollen som polisutredaren som blir ansvarig för att hitta Schakalen. Några år senare spelade han mot just Roger Moore i Moonraker (1979) som huvudskurken Drax.Vad filmen gör mycket bra, och som inte många filmer lyckas med, är att balansera mördarens planering och genomförande med polisens svåra uppgift med att försöka ta reda på vem Schakalen är och var han befinner sig. Dessutom har filmen ett väldigt genomarbetat och realistiskt manus som bygger på Frederick Forsyths bok. Det känns inte bara detaljrikt utan även ordentligt researchat för att ge tittaren en upplevelse av att man faktiskt följer en riktig kontraktsmördare.Detta är inte någon actionfilm, det ska man ha klart för sig. Med en speltid på en bit över två timmar har man mycket planering att ta del av. Detta gör att det blir mer intressant än spännande. Fast spännande blir det givetvis också när Schakalen hamnar i trångmål och måste improvisera. För även om Schakalen planerat väldigt mycket så går det inte alltid som han tänkt sig. Han tvekar inte heller att tysta de som börjar ställa frågor eller som kan avslöja hans planer.Detta är en klassiker som trots att jag har sett ett par gånger tidigare fortfarande funkar klart bra. Det är givetvis lite synd att man minns hur den slutar vilket gör att man inte riktigt känner spänningen som man ska känna när man når filmens upplösning. Men det betyder inte att vägen dit blir mindre intressant och engagerande för det.Är det något man kan kritisera den för så är det att den drar ut på det hela lite för mycket mot slutet. Man får därför inte riktigt det explosiva och täta slutet man hade önskat. Lägg därtill att man inte har någon musik som annars hade kunnat höja stämningen ytterligare. Därför blir det kanske bara en svag fyra istället för en rak fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Hmm, när jag läser din text blir jag nästan sugen på att se den igen. Just hur realistisk den ska vara lockar tycker jag. Jag kommer att tänka på en annan 70-talsfilm, nämligen The Andromeda Strain som även den hade en sån där torr realistisk stil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm, det är faktiskt en av sakerna jag uppskattar med filmen, att den känns realistisk och detaljrik när vi följer Schakalen. Sant, The Andromeda Strain är ett annat bra exempel. Michael Crichtons manus bör inte underskattas.

      Radera