söndag 31 juli 2016

The Nice GuysTitel: The Nice Guys
Genre: Action/Komedi/Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2016
Regi: Shane Black
I rollerna: Ryan Gosling, Russell Crowe, Angourie Rice, Kim Basinger

Handling: Två udda privatdetektiver undersöker en porrstjärnas död i 1970-talets Los Angeles och börjar nysta upp en konspiration.

Omdöme: Efter att ha skrivit manus till filmer som Lethal Weapon (1987), The Last Boy Scout (1991), Last Action Hero (1993) och The Long Kiss Goodnight (1996), var det dags för Shane Black att göra regidebut med Kiss Kiss Bang Bang (2005). Dagens film spinner vidare på upplägget där ett omaka par måste samarbeta i en actionkomedi.Här är det Ryan Gosling och Russell Crowe som parats ihop. De spelar Holland March respektive Jackson Healy som jobbar med att hitta personer. Marsch (Gosling) är en privatdetektiv med licens och Healy (Crowe), ja han har ingen licens. Marsch är duktig på det han gör, även om han är en smula klumpig och har svårt att hålla sig borta från spriten. Healy är snarare bufflig i sitt arbete och har inget emot att ta till våld, men håller sig borta från spriten när han jobbar.March och Healy beslutar sig för att samarbeta när de båda börjar snoka i dödsfallet av en kvinnlig porrstjärna. Vid sin sida har de nästan hela tiden 13-åriga Holly (Angourie Rice), dotter till Marsch. Pappa försöker hålla henne borta från de vilda festerna och det vuxna språket, men hon har uppenbarligen snappat upp både det ena och det andra av att vara i närheten av sin far. Snart upptäcker de tre att folk som varit inblandade i porrstjärnans död själva dör en efter en. Dessutom vill någon tysta dem innan de upptäcker något stort.Ryan Gosling och Russell Crowe är inte direkt ett perfekt radarpar om man ska vara ärlig. Speciellt Crowe känns inte riktigt hemma i komedigenren vilket gör att de två inte har ett smärtfritt samspel. Gosling är den duktigare av de två i sin roll. Men den som nog ändå stjäl rampljuset är Angourie Rice i rollen som dottern Holly. Hon påminner en hel del om Chloë Grace Moretz, både till utseendet och skådespeleriet som känns avslappnat och naturligt för åldern.Detta är en actionkomedi som visar sig vara klart underhållande och på sina håll riktigt rolig. När ungefär halva filmen gått kommer jag på mig själv med att titta på klockan och vara glad över att det är så lång tid kvar. Det tyder på att man gillar en film och stämningen som skapas. Det är inte det att 70-tals känslan är perfekt, för den är svår att återskapa. Men miljöerna och den sköna, lättsamma stämningen i kombination med mysteriet som växer och växer är skönt att följa.Det är inget snack om att det är ett bra manus Shane Black står för. Han kan sina saker. Själva regin kunde kanske varit lite bättre, i synnerhet samspelet mellan Gosling och Crowe som nämnts tidigare. Dessutom känns det som att filmen vill lite för mycket mot slutet när man ska bjuda på en explosiv avslutning där man tar i för fulla muggar. Det går nästan överstyr och tar ifrån lite av stämningen. Ett avslut med lite mer finess hade cementerat en svag fyra, nu är den desto svajigare. Men jag väljer att gå på att jag hade trevligt under stora delar av filmen istället för att vara kritisk.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Spännande!

  Jag är på semester denna vecka med mycket varierande dålig wi-fi så det kanske blir snålt med kommentarer, men jag kommer läsa så det mesta så snart jag får täckning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Låter bra!

   Hoppas du har det trevligt var du än befinner dig ;)

   Radera
 2. Jamen visst var duktiga Angourie Rice lik Chloë Grace Moretz! Tänkte inte på det när jag såg filmen, men när du säger det är det ju självklart :) Annars tyckte jag att det fanns en hel del att gilla med samspelet mellan Gosling och Crowe, den sistnämnde skulle ju vara lite mer av the straight guy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, jag tänkte på det (likheten) ganska tidigt faktiskt :)

   Det var inte det att de hade ett dåligt samspel, men jag tyckte man märkte att Crowe inte är någon komiker.

   Radera