söndag 3 juli 2016

The Punisher (2004)Titel: The Punisher
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA/Tyskland
År: 2004
Regi: Jonathan Hensleigh
I rollerna: Thomas Jane, John Travolta, Will Patton, Laura Harring, Rebecca Romijn, Ben Foster, Roy Scheider

Handling: När hans familj mördas och polisen inte lyckas sätta dit de skyldiga, tar den f.d. FBI-agenten Frank Castle själv på sig uppdraget att hitta och straffa de skyldiga genom att göra sig själv till domare, jury och skarprättare.

Omdöme: Jag minns att jag gick och såg denna film när den var ny och jag befann mig i Kalifornien. Visste inget om den och hade då inte sett originalet. Fast det hade nog inte gjort så stor skillnad eftersom filmerna skiljer sig åt ganska rejält. Inte minst är grundstoryn mer genomarbetad här, plus att det genomgående är en bättre produktion.FBI-agenten Frank Castle (Thomas Jane) är en rackare på att jobba under täckmantel och är tränad i det mesta. Nu är det dags att dra sig tillbaka efter det sista uppdraget och spendera mer tid med sin fru och son. Men efter det sista uppdraget vill den rike Howard Saint (John Travolta) se honom död. Hans ena son dog nämligen under en vapenaffär som var Frank Castles sista uppdrag. Howards fru Livia (Laura Harring), som är hans ögonsten kräver dock inte bara att Frank Castle ska dö - utan hela hans familj som firar Frank i Puerto Rico.Filmens första halvtimme behandlar helt Frank Castles liv innan han blir "The Punisher". Detta tycker jag är mycket bra då det inte bara ger hans karaktär mer djup utan även hela filmen. Den första halvtimmen är också klart bra. Inte minst bjuds det på gott om bra scener när han och hans familj blir attackerade i Puerto Rico. Det påminner faktiskt en del om något från James Bond - på ett bra sätt.Att detta är en serietidningsfilm märks i princip inte alls. Det är en hjälte som inte har några superkrafter eller klarar sig helskinnad från allt. Han är mänsklig och får det rejält ansträngt, både fysiskt som psykiskt. Dock är han mycket vältränad och rutinerad för situationer som dessa. Det gör honom till en svår motståndare till familjen Saint som bl.a. skickar sina livvakter, en lönnmördare från Memphis och en riktigt stor ryss (även detta påminner om Bond) på Frank Castle.Gillar även att alla karaktärer får något att jobba med, som t.ex. Howard Saints högra hand Quentin Glass (Will Patton) som blir en viktig bricka i spelet. Det bjuds även på gott om bra actionscener, skottlossningar, slagsmål och någon biljakt, precis som sig bör i en actionfilm. Dessutom får man en del humor i form av grannarna som Frank Castle bor bredvid när han flyttar in i en övergiven lägenhet. Dessa grannar går nästan över gränsen vissa gånger, men på det stora hela är de ett fungerande inslag som alltså ger lite humor åt det hela.Resultatet blir en överraskande sevärd serietidningsfilm (som inte brukar tillhöra mina favoriter) gjord av Marvel innan de blev riktigt stora med en massa effektbaserade superhjältefilmer. Det är också klart bättre än 1989-versionen och är alltså en helt annan film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

  1. Ok actionrulle men hitintills har ingen av filmerna varit i närheten av karaktären The Punisher Närmast kommer en kortfilm som Tomas Jane gjorde. Punisher i DD är godkänd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Ja, fullt duglig actionfilm som bjuder på gott om underhållning för stunden.

      Radera