torsdag 25 augusti 2016

Bastille DayTitel: Bastille Day
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: Storbritannien/Frankrike/USA
År: 2016
Regi: James Watkins
I rollerna: Idris Elba, Richard Madden, Kelly Reilly, José Garcia

Handling: Michael Mason, en amerikansk ficktjuv bosatt i Paris, stjäl en väska som han tror ska innehålla värdesaker. Den visar sig dock innehålla mycket mer än så - en gömd bomb briserar och Michael flyr skräckslagen från platsen. Snart har CIA fått upp spåret efter honom, men en av deras agenter, Sean Briar, inser att Michael bara är en bricka i ett mycket större spel och deras bästa tillgång för att avslöja en storskalig konspiration. Mot sina befäls order rekryterar Briar Michael för att hjälpa till att spåra källan.

Omdöme: När man ser denna actionfilm skulle man kunna sätta en slant på att den har en fransk regissör. För det här är en typ av film (och som utspelar sig i Paris) man sett göras flera gånger förr av just franska regissörer, som t.ex. actionrökaren Taken (2008) med Liam Neeson gjord av fransmannen Pierre Morel. Istället är det en brittisk regissör vid namn James Watkins som en gång i tiden gjorde regidebut med den halvdana skräckfilmen Eden Lake (2008).Här utspelar det sig i Paris där CIA-agenten Briar (Idris Elba) får köra ett enmannauppdrag i jakten på en ung amerikansk man som misstänks för ett sprängdåd där fyra personer dog. Amerikanen visar sig vara Michael Mason (Richard Madden), en duktig ficktjuv som stulit en väska från en ung kvinna. Väskan visar sig innehålla en bomb, något Mason inte upptäcker förrän efter att han dumpat väskan som detonerar vid ett torg.Gruppen som ligger bakom bomben planerar något stort och vill komma åt den unga kvinnan som skulle placera ut bomben åt dem. Detta samtidigt som Briar försöker lokalisera amerikanen Mason och den unga kvinnan som Mason stal väskan från. Timmarna tickar ner till Bastille Day, den franska nationaldagen. Våldet i den franska huvudstaden eskalerar när gruppen genomför ytterligare aktioner runt staden och fler och fler poliser försöker hålla ordning på gatorna som fylls med uppjagade människor.Det känns nästan som man försökt skapa något i stil med Bourne och Bond åt Idris Elba, i kombination med de typiska franska actionrökarna. Bourne och Bond når den inte upp till och inte heller de bästa franska actionrökarna. Men den har utan tvekan mycket fransk stil över sig och det är alltså lite konstigt när det visar sig att det inte är en fransk regissör. Det talas t.ex. en hel del franska i filmen, något som givetvis är naturligt och bra.Man får väl ungefär vad man hade förväntat sig av den här filmen. Det är inte direkt dåligt och det funkar som lite underhållning för stunden under de 90 minuter som Briar ränner runt Paris. Visst finns här saker som inte direkt är trovärdiga, men det är inte så att man sitter och bryr sig nämnvärt om det. Det gör man istället på andra mer seriösa filmer. Här vill man ha lite underhållning för stunden och det får man. Det man kunde krävt mer av var istället fler bra actionscener. Det blir nämligen inte något som direkt sticker ut. Lite slagsmål, någon biljakt och en del skottlossning, men utan den riktiga kraften för att bli mer än knappt godkänt. Jo, lite humor på sina håll är så klart ett välkommet inslag och det får man en del av mellan Briar och Mason som ger ett par skratt.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

4 kommentarer:

 1. Jag får dåliga vibbar av den här filmen, postern ser väldigt DTV-aktig ut. Idris Elba känns ju som ett av de hetaste namnen i Hollywood just nu, så man undrar vad han gör i en film som denna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Minns att jag såg trailern för en tid sen och tyckte då det verkade som en underhållande action. Men ja, det är verkligen bara en dussinfilm i mängden och inget som sticker ut.

   Idris Elba var bra i Beasts of No Nation (2015) men annars är han väl mest känd som en TV-skådis. Vet att det var prat om att han skulle kunna bli nye Bond, men för det första är han runt 45 år och för det andra kändes han ganska stel i en actionroll här.

   Radera
 2. Ja, Luther är ju en fantastisk serie, sen gjorde han Mandela som skapade viss hype och han var ett stort namn när det snackades Star Trek-skurk. Hoppas han fortsätter få bra roller framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: TV-serier är något jag inte har så bra koll på så jag går efter vad han gjort inom film så länge :)

   Radera