söndag 28 augusti 2016

Blood FatherTitel: Blood Father
Genre: Action/Thriller
Land: Frankrike
År: 2016
Regi: Jean-François Richet
I rollerna: Mel Gibson, Erin Moriarty, Diego Luna, William H. Macy

Handling: Lydia tvingas fly för sitt liv efter att hennes knarksmugglande pojkvän anklagat henne för att ha stulit en förmögenhet från kartellen. Hennes enda allierade är hennes ständigt strulige far, John Link, som har varit alkoholist, narkoman, medlem i ett motorcykelgäng och fånge i sina dagar, men är nu fast besluten att hålla sin lilla flicka oskadd och för en gångs skull i sitt liv göra det rätta.

Omdöme: Det är lite kul med s.k. "gubbaction" där åldrande kända skådespelare slängs in i hetluften på äldre dar. Liam Neeson lyckades t.ex. med Taken (2008) och Kevin Costner med 3 Days to Kill (2014).Här är det Mel Gibson som iklär sig rollen som pappan som måste försöka rädda sin dotter. Han spelar en gammal kåkfarare vid namn John Link som numera livnär sig som tatuerare. Han bor i husvagn likt det Gibsons karaktär gjorde i Lethal Weapon (1987). Man skulle nästan kunna se hans karaktär här som en version av honom 30 år senare. Han är sliten, bor fortfarande i husvagn efter alla dessa år och har tendenser att bli lite våldsam emellanåt.Link får en dag oväntat besök av sin tonårsdotter Lydia (Erin Moriarty) som hamnat i trubbel gånger två. Hon har nämligen varit ihop med en knarksmugglare med kontakter med den mexikanska kartellen och har dessutom börjat ta droger. Link är själv en gammal missbrukare och är det något han inte vill så är det att hans dotter ska gå i samma fotspår som han själv. Polisen kan han inte ringa för då skulle dottern dö, så han måste ta itu med problemet på egen hand när utsända mördare dyker upp och vill hämta Lydia.Även om man inte ska förvänta sig alltför mycket av filmer som dessa så hoppades jag ändå på något bättre. Man har nämligen en fransk regissör i Jean-François Richet som tidigare gjorde de lyckade Mesrine-filmerna. Dock gjorde han även den mindre lyckade remaken av Assault on Precinct 13 (2005) som inte kunde mäta sig med originalet (fast det hade man inte heller förväntat sig).Filmen blir lite för ordinär i genren och tar lite för god tid på sig innan det börjar hända saker. När de väl händer är det sällan man känner att det är riktigt bra. Visst finns här ett par scener som höjer sig över mängden. Tänker inte minst på en scen vid ett motell där en utsänd mexikansk mördare, en s.k. "sicario" dyker upp. Det är också en av få riktiga ljusglimtar att ta med sig. På det stora hela är det en helt ok film, men den kan inte mäta sig med de bästa i genren.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 8.4

2 kommentarer:

  1. What the hell? Hade ingen aning om att den här kommit ut redan, måste ses snarast!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappan: Den fick så himla fina betyg och kommentarer så jag hade koll på den ett tag nu. God underhållning för stunden, men inte så mycket nytt.

      Radera