torsdag 18 augusti 2016

Dagens namn: Marion Robert Morrison

Fem saker om Marion Robert Morrison.

1.
Skådespelare som Steve McQueen, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis och Chuck Norris har alla nämnt att han haft ett stort inflytande på dem, både professionellt och personligt.

2.
I slutet av 1960-talet lär republikanerna velat ha honom som presidentkandidat p.g.a. hans populäritet. Han avböjde dock eftersom han inte hade någon politisk erfarenhet och inte trodde att folket skulle ta en filmstjärna som president på allvar.

3.
Hans favoritkaraktär lär ha varit den som Ethan Edwards i klassikern The Searchers (1956). Han döpte även sin son Ethan.

4.
Känd som en av de största, om inte den största västernstjärnan någonsin och kallades "Duke" (hertig).

5.
Det var när han fick sin första stora roll i filmen The Big Trail (1930) som filmbolaget tyckte att han borde ha ett annat namn. Filmens regissör Raoul Walsh hade läst en biografi om en general vid namn "Mad" Anthony Wayne, och föreslog då Wayne som efternamn.

John Wayne vann sin enda Oscar för True Grit (1969) och lär ha sagt att om han hade vetat att det var allt som krävdes för att vinna Oscarn hade han satt på sig en ögonlapp 40 år tidigare.


John Wayne i The Searchers (1956)


Nästa namn kommer imorgon bitti.

2 kommentarer:

 1. Ahh, The Duke! En stor favorit här hemma. Skulle gå så långt att säga att han är USA:s mest populära skådespelare genom tiderna. Han är fortfarande med på The Harris Poll där jänkarna får rösta fram sin favoritskådis och har varit med på listan varje år (över 20) sedan den började.

  Not bad for a dead man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Ja det är ofrånkomligt att han måste räknas bland de största, speciellt i USA. Inte en personlig superfavorit, men gillar honom.

   Radera