söndag 7 augusti 2016

The Boys in Company CTitel: The Boys in Company C
Genre: Drama/Krig
Land: USA/Hong Kong
År: 1978
Regi: Sidney J. Furie
I rollerna: Stan Shaw, Andrew Stevens, Craig Wasson, R. Lee Ermey

Handling: En omgång rekryter rycker in som marinsoldater under Vietnamkriget. De kastas omedelbart in i en värld av korruption och kaos under ledning av kapten Collins, som har en idé att fotboll kan vinna kriget.

Omdöme: Denna mindre kända och bortglömda krigsfilm kan inte locka med de mest kända namnen, även om man känner igen Craig Wasson som "peeping tom" från Body Double (1984) och R. Lee Ermey som drillsergeant (precis som han är här och var i verkligheten) från t.ex. Full Metal Jacket (1987), som denna har en del gemensamt med. För regin står Sidney J. Furie som inte heller må vara det mest kända namnet, men som gjorde den klassiska spionfilmen The Ipcress File (1965) och den övernaturliga skräckfilmen The Entity (1982).Inledningsvis får man en känsla av att det är ett gäng odågor som ska ta värvning, ungefär som i Police Academy (1984). Det känns även lite MASH (1970) och tv-serien med samma namn över det hela. De (flesta) verkar inte direkt motiverade och tar inte det hela på allvar. In kommer drillsergeant Loyce (R. Lee Ermey) och läxar upp grabbarna som snart inser att de måste skärpa sig och samarbeta om de ska ha en chans att överleva när de väl kommer till Vietnam.Filmen blandar den lättsamma tonen med något mörkare och mer äkta. De vet nämligen att statistiken starkt talar emot att de alla ska återvända hem - levande vill säga. Under resans väg lär de sig saker om varandra och skulle göra allt för att få åka hem här och nu. In i leken blandar man in fotboll ("soccer") som C-kompaniet får utöva och via en match kan få chansen att slippa kriget. Här går tankarna plötsligt till filmen Victory (1981) där ju Sylvester Stallone och Michael Caine lirar boll med Pelé och grabbarna...Vad man får är inte någon storslagen krigsfilm som går till historien som en av de allra främsta eller minnesvärda. Den puttrar mest på under de två timmarna och även om den till stor del funkar så blir fotbollen mot slutet ett inslag man gärna hade varit utan. Filmen tappar nämligen snarare än att bli bättre i och med att grabbarna ska sparka boll i en uppgjord match. Visst är kontentan att man hellre förlorar en strid men vinner ett krig än tvärtom. Det räcker dock inte för att detta ska bli en krigsfilm att minnas.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

 1. Håller med i alla dina iakttagelser.

  Speciellt svårsmält blir det att tro att gänget som vi möter i början av filmen skulle kvalificerat sig för The Marines. Jag trodde i alla fall att de var en andra nivåns förband, och att man i princip sökte sig dit från andra grenar inom försvarsmakten...

  Men filmen hade en ganska skön känsla i mittdelen, efter utbildningen och före den direkt svaga delen om fotbollsmatchen.

  2/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, fotbollsmatchen där mot slutet fick verkligen luften att gå ur. Dock glad att jag tog mig an den när jag gick igenom lite krigsfilmer, för annars hade jag nog inte sett den.

   Radera