måndag 19 september 2016

DeceivedTitel: Deceived / Tills döden skiljer oss åt
Genre: Thriller
Land: USA
År: 1991
Regi: Damian Harris
I rollerna: Goldie Hawn, John Heard, Robin Bartlett, Tom Irwin

Handling: Efter en bilolycka där Adriennes make Jack omkommer skakas hela hennes tillvaro om. Hon avslöjar mystiska och chockerande händelser i Jacks förflutna och inser att hon hela tiden blivit lurad.

Omdöme: Adrienne (Goldie Hawn) träffar den charmige Jack (John Heard) och det hela leder till äktenskap. Fem år senare har de en dotter ihop och livet rullar på. En dag hittas en gammal vän och kollega död i vad som ser ut som ett självmord. Man upptäcker även att ett smycke han undersökte var falskt. Jack, som var ansvarig för inköpet av smycket, behöver åka iväg till Boston i affärer. Men samma dag tycker sig en kollega till Adrienne se Jack i New York. Nu börjar mysteriet tätna för Adrienne.Under filmens första halva fortlöper livet för Adrienne och Jack tillsammans med dottern Mary. Men när olyckan är framme (passande nog med en Volvo inblandad, vilket inte var ovanligt för i synnerhet 90-tals filmer) tätnar filmen till. Adrienne börjar gräva i Jacks förflutna och märker att hon nog inte känner honom så väl som hon trodde. Frågan är bara vad mer hon kommer hitta ju mer hon gräver och om hon kan känna sig säker...En viktig ingrediens i den här typen av film (i alla filmer förvisso) är musiken. I det här fallet är det den då fortfarande relativt okände kompositören Thomas Newman som står för den. Det har blivit 13 Oscarsnomineringar sen dess och det intressanta är att huvudmelodin här starkt påminde mig om musiken från en annan, mer känd film. Det visar sig vara från storfilmerna The Shawshank Redemption (1994) och Road to Perdition (2002) som Newman senare komponerade Oscarsnominerad musik till.Det är lite ovanligt att se Goldie Hawn i en renodlad thriller, men det är definitivt inget man tänker på under filmens gång. Istället bjuds man på en ganska tidstypisk thriller som det kom många av under 90-talet. Många av dem må inte vara de mest kända eller gå till historien som de främsta i genren, men precis som denna fyller de sin funktion. De är ganska trevliga och småmysiga att titta på. De puttrar helt enkelt på och skapar en del mystik och spänning. Vissa gånger behövs det inte mycket mer än så om man är upplagd för en thriller.


Lite bilder från "Volvo-in-action" som alltid är lika kul att skåda.


3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

  1. What the hell? Seriöst, aldrig ens hört talas om den här - och Goldie Hawn såg man mycket av som liten. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappan: Haha, först trodde jag du skulle såga den totalt när du inledde med "What the hell?" ;) Men det är en helt ok 90-tals thriller värd en titt om man känner för den typen av film.

      Radera