torsdag 8 september 2016

Don't BreatheTitel: Don't Breathe
Genre: Thriller/Rysare
Land: USA
År: 2016
Regi: Fede Alvarez
I rollerna: Jane Levy, Stephen Lang, Dylan Minnette, Daniel Zovatto

Handling: Några tonåringar bryter sig in i en blind mans hem med planen att de ska komma undan med det perfekta brottet.

Omdöme: Detta är en film som på ytan bara verkade vara en medioker film, om än det. Men efter fin kritik kändes det som den kunde vara värd en titt. Kanske fanns det något mer under ytan än att ett par ungdomar bryter sig in hos en blind man. För själva grundupplägget lät inte speciellt lockande. Mycket riktigt visar sig filmen kunna bjuda på mer.Premissen är som sådan att tre ungdomar - tjejen Rocky (Jane Levy) och killarna Alex (Dylan Minnette) och Money (Daniel Zovatto) gör inbrott i folks larmade hem. Gängets hälare/kontakt har nu ett hett tips åt dem. En blind krigsveteran lär ha minst $300.000 i sitt hem. Hemmet ligger i ett övergivet område (i Detroit) där de övriga grannarna flyttat ut. Inbrottet börjar lovande, men den blinde krigsveteranen visar sig kunna skydda sin egendom - och det med råge.Något som är lite intressant är hur man som tittare reagerar på att tre personer bryter sig in hos en blind man. Givetvis ska man tycka att det är fel och "hålla" på offret. Men tidigt är det svårt att sympatisera med någon, i synnerhet de tre. Den blinde mannen visar sig så klart vara ganska ond, men givetvis är det honom jag håller på. Under filmens gång ändras förutsättningarna, men mina sympatier fortsätter att ligga hos den blinde mannen (något man nog är ganska ensam om).Det filmen gör bra är att spänningen stiger så fort de tre gör inbrottet. Man behåller sedan stämningen och spänningen i princip filmen igenom, utan några svackor. Det är faktiskt oväntat att filmen lyckas vara så tät som den faktiskt är. Detta trots få karaktärer och att stora delar av filmen bara utspelar sig i ett hus. Dessutom är det gott om svängningar som sig bör i en sån här film. Inte en utpräglad skräckfilm, men bjuder på gott om gastkramande och blodiga scener.Vad som är mindre bra är egentligen (främst) att filmen tappar lite mot slutet. Det blir liksom lite för mycket av det goda och vissa saker känns inte så realistiska som de borde göra i en sån här typ av film där man slipper övernaturliga inslag. Men dessa småsaker hade man absolut accepterat om filmen bara hade slutat med flaggan i topp. Det gör den inte riktigt och därför tappar filmen i betyg. Det gör även att filmen istället för att bli en framtida klassiker i genren (för det hade den faktiskt potential att bli), väljer den enkla utvägen. Men det gör inte att filmen ska missas. Resan är helt enkelt tillräckligt bra för att göra det här till en skönt spännande upplevelse.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

 1. Jodå helt ok tom bra film. Håller med om det mesta du tycker. vem man ska hålla på och slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag hade sett trailern när jag var på en film och då kändes det inte som något att se. Men den var bättre än vad trailern visade och det var positivt.

   Nej, jag var nöjd, men som sagt hade vissa detaljer och slutet kunnat vara bättre så hade filmen fått ett högre betyg.

   Radera