fredag 2 september 2016

Face/OffTitel: Face/Off
Genre: Action/Sci-Fi/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1997
Regi: John Woo
I rollerna: John Travolta, Nicolas Cage, Joan Allen, Gin Gershon

Handling: FBI-agenten Sean Archer antar den fysiska skepnaden av sin döde ärkefiende Castor Troy, för att förhindra en katastrof med biologiska vapen. Men något går snett - Castor Troy är inte död.

Omdöme: Likt en film som Speed (1994) bjuds man här på over-the-top action. Det blir givetvis lite overkligt och överspel likt det man brukar hitta i serietidningsfilmer, men det finns också en viss charm med det hela. Det gäller bara att inte ta en sån här film på för stort allvar och det är något regissören John Woo också insett. För hade den varit gravallvarlig hela tiden så hade den absolut inte funkat.Precis som var fallet med några av John Woos Hong Kong-filmer, så är det gott om slow-motion, en hjälte eller två som hoppar genom luften och pangar med sina vapen (gärna ett i varje hand), vita duvor som flaxar förbi och så klart en del smöriga scener. Många gånger funkar det inte alls och blir bara skrattretande. Oftast blir det dock underhållande och man kan inte beskylla den här filmen för att inte göra sitt bästa.På ett sätt sitter man och småmyser åt det hela. Over-the-top action som denna är inte varje dag man ser. Visst finns denna typ av film än idag, men det är sällan de funkar. Samtidigt är det svårt att koppla bort hjärnan helt. Det finns nämligen gott om hål i storyn man inte bara kan blunda för. Då gäller det att intala sig själv att det inte är menat att vara superrealistiskt, att det faktiskt snarare är en serietidningsfilm. Då funkar det faktiskt ganska bra.Varken John Travolta och Nicolas Cage är någon vidare skådespelare, det har man konstaterat för länge sen. Men man måste uppskatta att de här vågar visa en självdistans och driva med sig själva. De bjuder på sig själva och det gör att underhållningsvärdet stiger ett snäpp. Det är nog en av sakerna man tar med sig från filmen, vid sidan av en del sköna actionscener så klart. Är det en annan sak som verkligen funkar i filmen så är det de sköna stålskorna fångarna får i fängelset filmen besöker. Sen måste man säga att det kirurgiska ingreppet när de byter ansikte med varandra är ganska bra gjort.


Face... OFF!


Stålboots som sätter fången på plats


Den explosiva finalen

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Jag håller med dig om det mesta.
  90-talet var bra för actiongenren. Dataeffekterna började iofs märkas av men det gick oftast inte till överdrift och det var en charm hos filmerna som sällan finns nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H: Tack, tack.

   Filmen höll bättre än väntat. Har aldrig varit en favorit, men jag uppskattade underhållningen och humorn. plus en del sköna actionscener.

   Man får ta effekterna för vad de är. Men de funkar bättre här än i många andra filmer.

   Radera
 2. Hm verkar vara tvärtomdag i dag. Denna funkade inte alls vid en omtitt:
  https://filmitch.wordpress.com/2015/08/25/faceoff-1997-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Fast det kan bero på om man gillade den när den kom eller inte. Själv var jag beredd på en sämre film och fick då lite underhållning för stunden som jag var nöjd med.

   Radera