söndag 4 september 2016

In the Mouth of MadnessTitel: In the Mouth of Madness / I skräckens skugga
Genre: Fantasy/Skräck/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1994
Regi: John Carpenter
I rollerna: Sam Neill, Julie Carmen, Jürgen Prochnow, Charlton Heston

Handling: En av de största skräckromanförfattarna i USA har plötsligt försvunnit kort innan hans nya bok ska släppas. En försäkringsutredare får i uppdrag att ta reda på vad som hänt. Snart märker utredaren att böckerna påverkar läsarna på de mest konstiga sätten och fiktion har en tendens att bli till en levande mardröm.

Omdöme: Regissören John Carpenter var lite av en favorit med flera sköna 70- och 80-tals filmer. Detta var en av hans lite senare filmer och som inte tillhörde bland mina favoriter. En till titt kunde den dock vara värd då Carpenter brukade kunna skapa skön stämning i sina filmer. Detta var något som kunde räcka ganska långt även om handlingen inte alltid var den bästa.Drygt tio år efter att han gjorde Stephen King-baserade Christine (1983), var det dags för denna King-inspirerade historia. I huvudrollen syns Sam Neill som ofta funkar i sina roller, men sällan klarar av att bära en hel film på sina axlar. När det dessutom överlag är svagt skådespeleri och man bjuds på gott om fantasy i form av mardrömmar, har filmen svårt att vinna mitt "förtroende" så att säga.Den där sköna stämningen Carpenter ofta kunde bjuda på finns till viss del även här. Den blommar dock inte ut helt och hållet. Istället är det desto mer av Stephen Kings värld (och Lovecraft) som gör sig påmind. Det blir för mycket fantasy över det hela och stämningen blir sekundär. När det dessutom varken blir spännande eller skrämmande fyller filmen inte sitt syfte, åtminstone inte om man har svårt för denna typ av fantasyskräck.Det mesta har att göra med den Stephen King-inspirerade världen och handlingen, men Carpenter ska inte komma undan han heller. Han kan/kunde bättre än så här. Det är lite som Dario Argento som också hade ett par bra år på 70- och en bit in på 80-talet, men sen gick det snabbt utför. Man gör helt enkelt bäst i att se om ens favoriter en extra gång istället för att ge de sämre filmerna en till chans.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Jag måste rkänna att jag är väldigt svag för den här filmen och dess historia. Men jag hade inte fått intryck av att den bygger direkt på en Stephen King-historia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Många uppskattar denna sortens skräckfilm tror jag, men den har liten effekt på mig. Finns saker som funkar i filmen, men överlag är det (i mina ögon) sämre än Carpenters tidigare filmer.

   Radera
 2. Jag vet inte riktigt vart King kommer in i bilden men du vet kanske något jag inte vet?
  Håller med Sofia här finfin film musik var dock bedrövlig
  https://filmitch.wordpress.com/2014/11/01/in-the-mouth-of-madness-1994-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Hmm, av någon anledning är jag övertygad om att jag såg Stephen Kings namn under förtexterna och han nämns ju även i filmen och allt. Men ser att det måste varit Sandy King (producent) jag såg, haha. Å andra sidan kunde det lika gärna ha varit en King-filmatisering...

   Radera