På topp tio återfinns filmer från:
7 USA
2 Frankrike
1 Storbritannien
Uppdatering: Plats #10 (I Want to Live!) tas bort från listan och ersätts med Chase a Crooked Shadow som tar sig in på plats #5. 29/12-19
Uppdatering: The Fly tar sig in på plats #7, vilket medför att plats #10 (A Time to Love and a Time to Die) åker ur. 3/4-20
Uppdatering: Back to the Wall tar sig in på plats #5 medan Murder by Contract plockas bort. 3/3-2023
#10 The Defiant Ones (Stanley Kramer)


När en fångtransport kör av vägen lyckas två ihopkedjade fångar, Noah och John, fly. De måste lära sig att komma överens för att undvika att bli infångade. Det finns bara ett problem - en är vit, den andra svart.
Tony Curtis och Sidney Poitier är ihopkedjade och måste samarbeta för att överleva och fly. Lite före sin tid och har en del bra poänger, men den där jäkla bärbara radion som spelar jobbig musik hade man gärna varit utan.
#9 Run Silent, Run Deep (Robert Wise)


En amerikansk ubåtskapten blir sänkt av en japansk jagare. Han överlever, men får en skrivbordstjänst. Ett år senare blir han återigen kapten på en ubåt, och är nu besatt av att hämnas på jagaren som sänkte hans förra ubåt, kosta vad det kosta vill...
Klassisk ubåtsfilm med Clark Gable och Burt Lancaster. Dessutom i regi av duktige Robert Wise som nästan alltid lyckades leverera i en mängd olika genrer.
#8 The Fly (Kurt Neumann)


En smågalen vetenskapsman har kommit på hur man förflyttar objekt från en plats till en annan genom en hemmabyggd teleporteringsmaskin. Han testar naturligtvis på sig själv, och av misstag så råkar en spyfluga följa med vid överföringen vilket leder till att flugans gener sammanblandas med vetenskapsmannen egna, och sakta börjar han förvandlas till en fluga.
Originalet må inte vara lika bra som 1986-års film, men en klassiker i genren trots allt. Skiljer sig även tillräckligt mycket från nyversionen. Stämningsfull, välgjord och med en del minnesvärda sekvenser.
#7 Elevator to the Gallows (Louis Malle)


Florence Carala och Julien Tavernier planerar mordet på Florence make, Simon Carala, som även är Juliens chef. Julien utför mordet så att det ser ut som självmord. Men genom omständigheter hinner han inte komma därifrån och träffa Florence som det var bestämt. Samtidigt stjäl två ungdomar hans bil vilket leder till fler problem...
Fransk noir som gör en hel del bra, inte minst upplägget och genomförandet av mordförsöket med ett fint foto. Inte helt såld på Miles Davis jazziga musik och filmen saknar kanske något.
#6 Chase a Crooked Shadow (Michael Anderson)


En man dyker upp på Kimberley Prescott villa som påstår sig vara hennes bror Ward. Men Ward Prescott dog i en bilolycka för ett år sedan, så hur kan det vara han? Trots Kims protester att främlingen inte är hennes bror, accepterar alla andra honom, inklusive deras farbror. Kim börjar frukta för sin mentala hälsa och sitt liv.
Mycket trevlig liten brittisk film som blandar mysterium och thriller med noir-tendenser. En film som har en hel del Hitchcock över sig, vilket är ett gott betyg. Har inget att skämmas över.
#5 Back to the Wall (Édouard Molinaro)


En rik industrialist upptäcker att hans fru har en affär och bestämmer sig för att hämnas genom att utpressa henne under en antagen identitet.
Mycket trevlig regidebut som både är på lekhumör vad gäller bildspråket och en atmosfär som skapar en riktigt bra fransk noir-film.
#4 Touch of Evil (Orson Welles)


En mexikansk narkotikapolis och hans fru åker på smekmånad till en amerikansk/mexikansk gränsstad. Väl där inträffar en rad händelser som inte kan tolkas som något annat än en konspiration.
Storväxte Orson Welles tar inte bara plats bakom kameran som regissör utan även framför den som minnesvärd korrupt polis. Klassisk noir (som brukar nämnas som den allra sista noir-filmen) som inte må vara perfekt, men som fortfarande är mycket bra.
#3 The Lineup (Don Siegel)


En mystisk man kör över en polis efter en misslyckad stöld av en väska och dör själv på kuppen. Snart upptäcker polisen att allt handlar om narkotikasmuggling. De börjar utreda en liga som smugglar heroin från Asien till San Francisco. Ligan använder sig av kurirer som inte vet om att de smugglar knark. Dancer är en hänsynslös mördare som samlar in knarket från de intet ont anande kurirerna. Till sin hjälp har han den lite mer filosofiske partnern Julian.
Eli Wallach ses i rollen som mördaren Dancer som skapar kaos runt om San Francisco i denna fartfyllda och högoktaniga noir. Regissören Don Siegel gjorde senare en annan film i bildsköna San Francisco, nämligen Dirty Harry. Klart tillfredsställande och underhållande.
#2 The Big Country (William Wyler)


Fartygskaptenen James McKay anländer till den amerikanska västern för att gifta sig med en ranchägares dotter. Ranchägaren är mitt i en fejd med en annan ranchägare och McKay finner sig snart mitt i fejden.
En riktig storfilm med Gregory Peck i spetsen som hamnar i mitten när det hettar till runt honom. En riktig pärla till film. Dramavästern när den är som bäst. Riktigt fin klass rakt igenom av regissören William Wyler.
#1 Vertigo (Alfred Hitchcock)


Scottie är en f.d. polis i San Francisco med en panisk rädsla för höjder. Han får i uppdrag av en gammal vän att förfölja dennes hustru Madeleine, som han misstänker har något i görningen. Scottie antar sig uppdraget som visar sig mer komplicerat än det först verkade.
Alfred Hitchcock kunde det här med att skapa stämning. Här finns det gott om den och det blir nästan en hypnotisk känsla man får av filmen med en som vanligt duktig James Stewart i huvudrollen. Kim Novak är även hon passande som kvinnan han följer efter. Utsökt foto och musik bidrar även till att det här blir en härlig filmupplevelse man gärna återvänder till många gånger.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
A Time to Love and a Time to Die
I Want to Live!
Murder by Contract
Separate Tables
---
Sämsta filmen: Bell, Book and Candle
Favoriten James Stewart ställs mot trevliga Kim Novak. Den svenska titeln "Hokus pokus" förtäljer dock att denna inte direkt är bra med diverse häxkonster.
Största besvikelsen: Ashes and Diamonds
En av många hyllad polsk film som tyvärr inte gick hem hos mig. Direkt dålig är den inte, men trots allt långt ifrån sitt fina rykte.
Jag kan kanske ha sett The defiant ones när jag var mycket ung. Något i din beskrivning ringer en klocka.
SvaraRaderaAnnars har jag bara sett Vertigo och den är ju bra.
Henke: Från runt plats 6 tycker jag det börjar bli "bör ses"-stämpel på filmerna. Fast det är väl ungefär som med de flesta åren. Ett par filmer man inte bör missa.
RaderaBell, Book & Candle sämst 1958? :O Evigt charmig liten film, har Twilight Time utgåvan på Blu-ray.
SvaraRaderaHåller nog med om förstaplatsen, Hitchcocks näst eller nästnäst bästa film.
Pappan: Jag gillade tyvärr inte Bell, Book & Candle, så ja den var i mitt tycke svagast från 1958.
RaderaVertigo är en sån där film som funkar vid varje omtitt och skapar en speciell stämning som fängslar en.