onsdag 21 september 2016

Mina favoritfilmer - 1959

Topp tio innehåller en stor skara klassfilmer. Inte riktigt tio toppfilmer, men nästan. Dessa filmer bjuder på lite av det bästa från 50-talet.

I topp återfinns en av mina favoritfilmer, men där bakom är det inte mycket sämre med rättegångsdrama, klassisk komedi, äventyr, krigsfilm, västern, romantik och film-noir. Bra blandning med andra ord.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
1 Västtyskland
1 Storbritannien
1 Sovjetunionen

Uppdatering: Plats #10 (Imitation of Life) tas bort från listan och ersätts med Pillow Talk. 28/12-17


#10 Pillow Talk (Michael Gordon)Brad och Jan avskyr varandra, trots att de aldrig mötts. De tvingas nämligen dela telefonlinje. Men så träffas de en dag i verkligheten utan att Jan vet om att det är han, och självklart blir de kära i varandra.

En till stor del rolig romantisk komedi som ger en del skratt och bjuder på elegant foto i CinemaScope. Charmig och mysig, även om den kunde varit lite mer romantisk.


#9 Odds Against Tomorrow (Robert Wise)Dave Burke försöker övertala två män att delta i ett bankrån. Earl Slater, en vit ex-fånge, och Johnny Ingram, en svart spelare. Båda är tveksamma, men när de som Ingram är skyldig pengar sätter press på honom ser han ingen annan utväg. Att Slater känner sig mindervärdig, eftersom han inte kan försörja sin flickvän, fäller avgörandet för hans del. Dock återstår ett problem; Slater hatar svarta och spänningen mellan honom och Ingram stegras.

Tät och intressant film-noir (även om den officiellt inte får räknas som sådan eftersom den kom året efter Touch of Evil som räknas som den sista i genren). Spänningen ligger i luften och stiger ett snäpp under den explosiva avslutningen.


#8 Our Man in Havana (Carol Reed)Jim Wormold är en engelsk dammsugarförsäljare på Kuba. Hans dotter Milly spenderar mycket pengar, så för att kunna göra henne lycklig går han med på att arbeta som agent åt brittiska Secret Service. Då han inte har något att rapportera, hittar han på fakta och låtsas rekrytera agenter. Självklart kommer det en dag då allt inte är lika enkelt...

Alec Guinness briljerar i denna sköna och smarta komedi. Inte lika känd som t.ex. Den tredje mannen av Carol Reed, men klart tillfredsställande.


#7 Ballad of a Soldier (Grigori Chukhrai)Under andra världskriget blir den 19-årige soldaten Alyosha tilldelad en tapperhetsmedalj. Istället för medaljen ber han om några dagars permission för att kunna hälsa på sin mor och laga taket på deras hus. Under den långa tågresan hem möter han Shura...

Fint berättad historia som är på knappa 90 minuter och gör att man vill ha mer. Enkelt, men effektivt romantiskt drama.


#6 Die Brücke (Bernhard Wicki)Under slutet av andra världskriget blir en grupp nyligen inkallade tyska pojkar beordrade att försvara en liten bro i deras by. Massor av besegrade, cyniska soldater flyr från de amerikanska trupperna, men de unga pojkarna, entusiastiska över den nazistiska "blod och ära"-ideologin, stannar och försvarar bron.

En tidig tysk film om en verklighetsbaserad historia om ett par tyska ungdomar som ska hålla ställningen på en bro. Tragisk, stark och klart minnesvärd.


#5 Ben-Hur (William Wyler)Judah Ben-Hur är son till en rik judisk familj i Jerusalem. Han återförenas med sin barndomsvän, Messala, som nu är en romersk legionär, men deras politiska åsikter går isär och vänskapen blir lidande. Ben-Hurs liv förändras drastiskt när han blir felaktigt anklagad för ett mordförsök. Hans familj skickas i exil och Ben-Hur hamnar i slavläger. Han svär att han en dag ska återvända och hämnas de som splittrat hans familj.

En sann matiné-klassiker som trots sin långa speltid håller rakt igenom. Den strålande ihopsatta hästkapplöpningen är magnifik, likaså känslan av att detta är en riktig storfilm med allt vad det innebär.


#4 Some Like It Hot (Billy Wilder)När Chicagomusikanterna Joe och Jerry råkar bli vittnen till ett maffiamord, tvingas de ta till flykten på ett tåg mot Florida, utklädda till Josephine och Daphne, de nya medlemmarna i ett tjejjazzband. Deras förklädnad är perfekt... ända tills de båda förälskar sig i sångerskan Sugar och en miljonär börjar uppvakta Daphne. Samtidigt är maffiabossen fortfarande på jakt efter dem...

Trion Jack Lemmon, Tony Curtis och så klart Marilyn Monroe är härliga att skåda när de hamnar i den ena svåra situationen efter den andra. Regissören Billy Wilder var en mästare på den här typen av filmer. Ungefär som Alfred Hitchcock var en mästare på att skapa spänning.


#3 Anatomy of a Murder (Otto Preminger)Försvarsadvokaten Paul Biegler får ta hand om ett fall där en man mördat mannen som hans hustru påstår sig ha blivit våldtagen av.

Välspelat och inflytelserikt rättegångsdrama där James Stewart och George C. Scott briljerar på varsin sida. Tar en timme innan rättegångsdramat drar igång, men innan dess får man i lugn och ro tid att bekanta sig med bakgrundshistorien och karaktärerna.


#2 Rio Bravo (Howard Hawks)När sheriff Chance arresterar Joe, en brutal mördare, finner han staden blockerad av Joes bror och andra ranchägare. Brodern tänker försöka frita Joe innan den federale sheriffen anländer. Till sin hjälp har Chance en gamling, en pojkvasker och sin alkoholiserade vice-sheriff.

Klassisk västern av Howard Hawks som inspirerat många, däribland John Carpenter. Finns mycket att gilla med denna, inte minst humorn och prestationerna.


#1 North by Northwest (Alfred Hitchcock)Roger Thornhill är reklammannen som råkar ut för ett minst sagt olyckligt missförstånd. På mindre än ett dygn är han plötsligt misstänkt för bilstöld, rattfylleri och dessutom mord! Han blir jagad kors och tvärs över USA, av både polis och ett gäng hänsynslösa mördare som är övertygade om att han är en FBI-agent vid namn George Kaplan.

Min favoritfilm av Hitchcock och en av mina största favoriter alla kategorier. Finns så många härliga och minnesvärda scener filmen igenom att man gärna ser om den med jämna mellanrum. Här finns det mesta ett sånt här spion-thriller-äventyr ska ha, inklusive humor, bra skurkar och en vacker och bra leading lady.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Compulsion
Day of the Outlaw
The FBI Story
Imitation of Life
Last Train from Gun Hill
The Nun's Story
On the Beach
Room at the Top
The Young Philadelphians

---

Sämsta filmen: Suddenly, Last Summer

Inte bland det sämsta man sett, men för tråkig och enformig för att bli något i min smak.


Största besvikelsen: Deux hommes dans Manhattan

Med tanke på att duktige Jean-Pierre Melville står för regin blev detta en klar besvikelse. Inte blir det bättre av att han själv spelar huvudrollen, för bra är han inte.

8 kommentarer:

 1. Vid en snabb koll tror jag att jag bara sett fem filmer från '59. Åtminstone som jag tydligt minns. Det är dina 1-5!

  Min inofficiella topp 5 skulle bli
  5. Ben-Hur - för lång
  4. Anatomy of a murder - suverän Preminger/Stewart, men starkt år i toppen
  3. North by Northwest - otroligt bra, kan växa ännu lite mer vid nästa omtitt
  2. Some like it hot - pga Marilyn!
  1. Rio Bravo - perfekt film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Inte vilka filmer som helst som du då sett! Jag kan dock rekommendera samtliga på min topp tio.

   Dina topp fem:

   5. Lång, men det ska den vara tycker jag.
   4. Klassisk rättegångsfilm med favoriten James Stewart.
   3. Alltid varit en favorit och håller vid varje om omtitt.
   2. Gillar mycket med den, inkl. alla skådespelare.
   1. Ja, den lyfte vid senaste titten. Riktigt bra filmen igenom.

   Radera
 2. Jag har sett din 1a, 2a och 5a.
  Två första är bra, men Ben-Hur håller jag med kommentaren ovanför om att den är för lång. Sen tycker jag Heston var en rätt trist skådis också.
  Jag håller House on Haunted Hill högst av dom få filmer jag sett från '59.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H: Ben-Hur må vara lång, men det tycker jag är precis vad en sån här klassisk matiné ska vara.

   House on Haunted Hill har jag inte sett. Men detta år fanns det flera starka filmer så den skulle nog ha svårt att slå sig in.

   Radera
 3. Ben-Hur är om något för kort. En sån där film man aldrig vill ska ta slut för att den är så jävla bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Jag är inne på ditt spår. Det behövs en längre speltid för en sån här historia. Mysig matinékänsla är det allt.

   Radera
 4. Måste nog instämma med din etta, bra val! Men för att vara riktigt säker skulle jag behöva se om alla dina topp fyra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Tack! En riktig Hitchcock-klassiker. Topp fem är alla riktiga klassiker och måsten. Men även plats sex till åtta (åtminstone) tycker jag att man ska försöka se.

   Radera