måndag 12 september 2016

RitualsTitel: Rituals / The Creeper/ Floden utan återvändo
Genre: Äventyr/Rysare/Thriller
Land: Kanada/USA
År: 1977
Regi: Peter Carter
I rollerna: Hal Holbrook, Lawrence Dane, Robin Gammell, Gary Reineke

Handling: Fem läkare ger sig ut på en fiskesemester i ödemarken och finner sig snart förföljda och sedemera jagade av någon som vill dem illa, mycket illa.

Omdöme: I denna kanadensiska äventyrsrysare bjuds man på ett liknande upplägg som i klassiska Deliverance (1972). Istället för tre vänner är det här fem vänner, och kollegor. De är nämligen alla läkare och brukar åka bort tillsammans på liknande äventyr. Denna gång är det dags för ett fiskeäventyr i vildmarken. De flygs ut med flygplan och ska hämtas upp om sex dagar.De fem tar sig in i den djupa skogen och sätter upp sin campingutrustning. Dagen därpå upptäcker de att deras skor är borta. Ingen av de fem verkar spela de andra ett spratt. Så den ende som har ett extrapar ger sig iväg till en närliggande damm för att där försöka få kontakt med någon som kan hjälpa dem. Men när de övriga misstänker att någon iakttar och förföljer dem, måste de själva röra på sig - något som innebär livsfara.Harry (Hal Holbrook, som här påminner lite om Dennis Hopper) och Mitzi (Lawrence Dane, som även var filmens producent) är de två som antar ledarrollen i gruppen. Harry är förnuftets röst medan Mitzi är desto mer pådrivande för att få snabba resultat. Filmen har inte många skådespelare och i princip hela filmen utspelar sig ute i naturen, i vildmarken. Det gör att det krävs en del av skådespelarna och det klarar de av galant. Det känns för det mesta trovärdigt och autentiskt, både sett till prestationerna och äventyret.Filmen trappar upp stämningen och spänningen bra under filmens inledning. Man känner verkligen att vad som helst kan hända och att det kan gå riktigt illa för de fem läkarna. Tyvärr lyckas man inte fullt ut. Det blir nämligen lite för utdraget under filmens mittdel när läkarna försöker hålla sig undan och vandra runt. Filmen tar sig sen under upplösningen som är tät och minnesvärd, men man hade önskat att filmen höll ett lite högre tempo där under mittdelen. Värd en titt om man gillar genren.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

 1. Den här ser VÄLDIGT intressant ut, trots det medelmåttiga betyger den fick. Hal Holbrook är en sån där skådis som är bra i allt han gör och jag blir alltid glad av att se honom när han dyker upp i filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Definitivt värd en titt om man vill se en lite mindre känd film av det här slaget.

   Hal Holbrook är som du säger alltid stabil, så även här.

   Fick ett något lägre betyg främst p.g.a. mittdelen som känns lite utdragen.

   Radera