fredag 16 september 2016

SullyTitel: Sully
Genre: Drama
Land: USA
År: 2016
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Michael Rapaport

Handling: Historien om den amerikanske piloten Chesley "Sully" Sullenberger, som hjältemodigt lyckades nödlanda ett passagerarplan med 155 människor ombord på Hudson-floden i New York 2009.

Omdöme: När det vankas en Clint Eastwood-film blir man allt nyfiken. Det behöver inte alltid vara det bästa man sett, men man vet att det allt som oftast kommer bjudas på ett gott hantverk med mycket stadig regi. En favoritskådespelare som även är en favoritregissör, det hör definitivt inte till vanligheterna. Men så är fallet med Clintan.I denna verklighetsbaserade historia om Chesley "Sully" Sullenberger ses Tom Hanks i huvudrollen. En Tom Hanks som genom åren bl.a. spelat astronaut i Apollo 13 (1995), en FedEx anställd som störtar med ett fraktflygplan och blir strandsatt i Cast Away (2000), bott på en flygplats i The Terminal (2004), varit tågkonduktör i The Polar Express (2004), racerförare (nåja) i Cars (2006) och fartygskapten i Captain Phillips (2013). Så varför inte pilot på det?En vanlig regissör hade nog börjat med själva nödlandningen och sedan berättat om efterspelet med den efterföljande utredningen. Här gör man inte det och det känns helt rätt. Istället är det Sully vi följer tillsammans med sin andrepilot Jeff Skiles (Aaron Eckhart) som hyllas som hjältar av en hel nation, om inte en hel värld, men som får det desto tuffare med utredningen som påbörjas direkt efter händelsen.En vanlig regissör hade sökt varje tillfälle att slå på stort och göra det till ett drama med storslagna scener och skådespelare som spelar över. Med fast hand lyckas Clint Eastwood istället göra mycket med väldigt lite. Han berättar en stillsam historia som känns autentisk och som inte söker rampljuset. Det gör att man får stabila prestationer av såväl Tom Hanks som Aaron Eckhart. Inte minst Hanks är mer återhållsam än vad man skulle kunna vänta sig, och det passar klart bra.Om man söker en nervkittlande film kanske man blir något besviken då filmen inte har den typen av spänning. Det blir snarare ett drama om en man som gjort något som av många anses vara mirakulöst, men som ifrågasätts och ställer hjälten mot väggen. Här blir Sullys mardrömmar och tillbakablickar tillbaka i tiden effektiva för att komma närmare vem han är och vad han går igenom. Filmen väljer även att visa upp ett New York där alla hjälper till i en kris som för tankarna till 11:e september.Avslutningsvis funkar effekterna till stora delar klockrent, även om det inte är en wow-upplevelse kring själva händelsen. Igen så har Clintan hellre valt realism framför spänningssökande, något man både måste respektera och uppskatta. Stark trea, men kan växa med tiden.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

  1. Ungefär vad jag också tyckte om filmen, stabil. Hoppas den växer vid andra titten för det är nog ingen film som lär ses så ofta här hemma när den släpps på Blu-ray.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappan: Ja, exakt. Det är en stabil film av Clintan som jag är glad över att ha sett, men det är inte en typ av film man känner att man behöver se om på ett bra tag.

      Radera