söndag 11 september 2016

Terror TrainTitel: Terror Train / Mörka natt, blodiga nyårsnatt
Genre: Skräck/Thriller
Land: Kanada/USA
År: 1980
Regi: Roger Spottiswoode
I rollerna: Jamie Lee Curtis, Ben Johnson, Hart Bochner, David Copperfield

Handling: Ett gäng medicin-studerande planerar att ha en riktigt lyckad maskeradfest på ett tåg över nyår. Då de ska stiga ombord bevittnar de ett mord, men alla tror att det bara är en liten "uppvisning" som hör till maskeraden. De får snart veta hur fel de har... och mördaren är ombord.

Omdöme: Ett tag efter att ett skämt mot en medstudent gått snett, ska flera medicin-studerande fira nyår på ett tåg. De har hyrt hela tåget där man kommer hålla en enda stor maskeradfest. Som underhållning har man förutom ett liveband även en magiker som ska uppträda. Men innan ungdomarna kliver ombord på tåget kommer en av dem bli mördad. Eftersom den mördade är känd för att spela spratt tror de övriga att det är just vad han gör när han i själva verkat blivit mördad. Mördaren tar sen på sig maskeringen som den döde hade på sig (Groucho Marx) och kliver ombord tåget där flera kommer dö under tiden som festen är i gång för fullt.En av anledningarna till att denna slasher blivit någorlunda känd stavas Jamie Lee Curtis. Hon blev under den här perioden känd som "scream queen" efter skräckfilmer som Halloween (1978), The Fog (1980), Prom Night (1980) och då denna. Vid sin sida har hon veteranen Ben Johnson som främst var känd som skådespelare i gamla västernfilmer. Sen har man den inte direkt kände Hart Bochner som man dock inte glömmer i första taget efter hans sköna insats i Die Hard (1988) i rollen som Harry Ellis (killen med drogproblem som försöker rädda sitt eget skinn). Dessutom ses den unge och då relativt okände magikern David Copperfield i rollen som - magikern.Filmen då? Jo, den är faktiskt inte så tokig som den slasher det är. Eftersom temat för nyårsfesten är maskerad är det inte så lätt för de övriga att veta att det finns en mördare bland dem, eller vem det är. Filmens inledande prolog kunde dock varit bättre. Man berättar förvisso en bakgrundshistoria, men det är på tåget filmen vaknar till liv. Sen är det lite synd att filmen inte är särskilt blodig. Man får liksom inte se så mycket av själva morden, något den hade tjänat på att visa mer av. Men allt som allt, en duglig slasher även om mördaren (som vanligt) visar sig vara vek när man kommer till upplösningen.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.9

2 kommentarer:

  1. Minns att jag ansåg filmen vara väldigt medelmåttig, hade hört så bra saker om den att jag trodde den skulle vara bättre. Som du säger är själva mördaren ganska vek och slutet lämnade ett stort WTF-intryck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappan: Kände till filmen sedan länge, men aldrig direkt uppfattat att den skulle vara särskilt bra. Så jag hade inga förväntningar och då funkade den helt ok.

      Radera