lördag 24 september 2016

The Magnificent Seven (2016)Titel: The Magnificent Seven
Genre: Västern
Land: USA
År: 2016
Regi: Antoine Fuqua
I rollerna: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Peter Sarsgaard

Handling: Sju revolvermän får i uppdrag att skydda en liten stad som blir terroriserade av banditer.

Omdöme: Vare sig det är japanska Seven Samurai (1954), amerikanska The Magnificent Seven (1960) eller parodin ¡Three Amigos! (1986) så vet man vad man får för grundpremiss. Upplägget har vi helt enkelt sett förr. Frågan man ska ställa sig när man nu gör den här filmen är om man ska göra en ren remake eller försöka göra något nytt med det hela.Svaret blir att man sätter Denzel Washington i huvudrollen och tror att det ska räcka. Gör det verkligen det? Svaret är givetvis nej. För även om han och hans helt svartklädda karaktär är en av filmens styrkor så är det inte tillräckligt för att bli en minnesvärd film eller västern för den delen. Den är alldeles för idéfattig och saknar den finess (eller värme) som de främsta filmerna i genren har. Nu blir det mest en transport från A till B utan några direkta överraskningar. Visst är det en gedigen produktion, men så fort filmen slutar har man glömt den, eller åtminstone nästan.En sak jag tar med mig är hur lik Vincent D'Onofrio här är Orson Welles som äldre. I båda fallen har/hade de en förmåga att ta väldigt stor plats varje gång de är med på ett hörn. I det här fallet känner man det med en gång när D'Onofrios karaktär Jack Horne introduceras. Några av de övriga sju männen är också helt ok, men de är långt ifrån lika coola eller bra som i originalet.Slutsatsen med filmen blir att det så klart går att se, men där man antingen borde gjort en remake som fångade stämningen och karaktärerna från originalet bättre, eller där man helt struntat i att göra en remake och istället kommit på en ny, skön västern. För att få det måste man istället vända sig till Quentin Tarantino och hans desto mer minnesvärda och sevärda västern The Hateful Eight (2015).

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Blev ingen vecka ledigt trots allt :) Har inga stora förhoppningar på den här, man gör fan inte en remake på en Bronson-rulle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Nej, inte riktigt då jag inte kunde hålla mig borta när det kommer till film ;)

   Var inte så jättesugen på denna, men då den gick på IMAX där jag är så passade jag på. Precis som du är inne på är det näst intill omöjligt att lyckas med en Bronson-remake.

   Radera