tisdag 4 oktober 2016

TISDAGS DOK: De PalmaTitel: De Palma
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2015
Regi: Jake Paltrow & Noah Baumbach

Handling: En dokumentär om den amerikanske filmskaparen Brian De Palma och hans karriär.

Omdöme: Brian De Palma har genom åren gjort ett par riktigt bra filmer, men har även blandat och gett väldigt mycket. Hans största influens var tydligt Alfred Hitchcocks filmer, något han inte sticker under stolen med. Men det är också en av sakerna som ofta lockat mig till hans filmer. Därför skulle det bli både intressant och roligt att se denna dokumentär om honom och hans filmer.Det hela lär från början inte ha varit tänkt som en långfilmsdokumentär utan snarare som en intervju gjord av Jake Paltrow och Noah Baumbach. De hade nämligen umgåtts med De Palma under en tid och varit fascinerade av hans berättande under de middagar de haft tillsammans. Så under ett par dagar bjöd de hem honom till Jake Paltrow där Paltrow filmade honom och Baumbach skötte ljudet. Sittandes i en fåtölj berättar han om sin karriär och lite om sin bakgrund. De märkte snart att det fanns material till något mer än bara en intervju.På ett sätt är det en bra inblick i De Palmas filmer och hans synsätt där man får veta lite om hur filmerna kom till, problemen han ofta ställdes inför och skådespelarna han hade lätt och svårt för att samarbeta med. Samtidigt tror jag att man behöver ha sett de flesta filmerna för att finna dokumentären intressant, och självklart gilla hans filmer. När de går igenom filmerna i kronologisk ordning så blir man allt sugen på att se om några av dem. Samtidigt blir det uppenbart vilka som är hans toppfilmer och mindre lyckade. Man kan inte direkt påstå att han skulle hålla en jämn högstanivå.Han tar även upp sin vänskap med t.ex. Martin Scorsese, Steven Spielberg, Robert Zemeckis och George Lucas. Det blir bl.a. kul att höra om och se material från provspelningen till Carrie (1976) och Star Wars (1977) som genomfördes samtidigt. William Katt och Amy Irving, som var påtänkta som Luke Skywalker respektive Prinsessan Leia, blev istället rollsatta på Carrie.Överhuvudtaget är dokumentären rik på bildmaterial där man visar många klipp och bilder från det De Palma pratar om. Ändå känns det som det saknas något för att göra detta till en riktigt bra dokumentär. Den blir helt enkelt lite för enformig då det endast är De Palma som intervjuas. Å andra sidan får man helt och hållet hans sida av storyn och han känns ärlig, vilket han nämner inte uppskattas av alla.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.5

---

Avslutar med en topp tio-lista över mina Brian De Palma-favoriter.

10. Dressed to Kill (1980)
9. Sisters (1973)
8. Mission: Impossible (1996)
7. Blow Out (1981)
6. Body Double (1984)
5. Carrie (1976)
4. Casualties of War (1989)
3. The Untouchables (1987)
2. Carlito's Way (1993)
1. Scarface (1983)

Topp tre är det inte så mycket snack om, men där bakom är det desto svårare att välja bland vissa av filmerna.

Övriga filmer som setts som hamnar utanför listan (efter årtal):

Obsession (1976)
The Fury (1978)
Raising Cain (1992)
Snake Eyes (1998)
Mission to Mars (2000)
Femme Fatale (2002)
The Black Dahlia (2006)
Passion (2012)

4 kommentarer:

 1. Ja, De Palma är verkligen en ojämn regissör men med väldigt intressant och variationsrik filmografi. Låter som en dokumentär värd att se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Precis, hans bäst-före-datum har passerats, men jag gillar oftast hans stil. Även några av de svagare filmerna ser jag gärna om. Dock inte bottennappet Passion som var fruktansvärd dålig ;)

   Radera
 2. I rest my case men har sett förvånansvärt många av hans filmer - konstigt nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Hahaha, ja jag vet att Brian De Palma inte tillhör någon av dina favoriter. Men visst är det något som drar en till hans filmer trots allt? ;) En nyfikenhet som kanske grundas i att han ändå är en ganska intressant regissör.

   Radera