torsdag 20 oktober 2016

Mina favoritfilmer - 1956

Relativt given etta av en av de stora regissörerna. Där bakom bjuds det på flera stabila filmer även om detta inte är ett av de starkaste åren. Bredden saknas och även om alla filmer på listan är sevärda är det en något svag konkurrens.

På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
2 Frankrike


#10 Bob le flambeur (Jean-Pierre Melville)



Storspelaren Bob har haft otur vid spelarborden ett tag och när han får reda på att ett kasino har 800 miljoner franc i sitt kassavalv kan han inte låta bli att planera en kupp.

En relativt tidig Melville och även om jag inte tycker den är i klass med hans senare och bättre filmer så har den tillräckligt av värde.


#9 The Wrong Man (Alfred Hitchcock)



Den fattige musikern Manny Balestrero blir utpekad som rånare vilket leder till att hans tillvaro faller samman helt. Samtidigt glider hans fru Rose allt mer in i psykisk ohälsa.

Inte en av Hitchcocks bästa, men denna verklighetsbaserade historia med Henry Fonda i huvudrollen blir trots allt inte så dum och är värd en titt.


#8 Seven Men from Now (Budd Boetticher)



Den f.d. sheriffen Ben Stride jagar de sju män som dödade hans fru vid ett rån. På vägen möter och hjälper han ett nybyggarpar på väg västerut. Snart utökas gruppen med Bill Masters, en man Stride skickat i fängelse, och dennes kompanjon.

Något så intressant som en amerikansk västern med inslag av italiensk spaghettivästern. Den korta speltiden (78 minuter) gör att man slipper en hel del temposänkande scener.


#7 A Man Escaped (Robert Bresson)



Fontaine, som är med i franska motståndsrörelsen, blir tillfångatagen och satt i fängelse av nazisterna 1943. Detta är den sanna historien om hur han planerade och utförde sitt flyktförsök.

En relativt långsamt berättad film om fångenskap och där hoppet är det sista som överger en. Detaljerna är viktiga i denna film som gör att man liksom är där med huvudpersonen hela vägen.


#6 The Man Who Knew Too Much (Alfred Hitchcock)



På semester i Marocko blir paret McKenna vittne till ett mord, och precis innan han dör viskar offret något till Dr. McKenna. För att han inte ska avslöja vad han hört, kidnappas parets unge son.

Favoriten James "Jimmy" Stewart axlar huvudrollen och då ligger filmen genast på plus. En småspännande film rakt igenom som nog är lite bättre under första halvan innan man kommer till England. Upplösningen hade kunnat göras lite tätare, men trots allt en stabil Hitchcock-film.


#5 The Bad Seed (Mervyn LeRoy)



En berättelse om ett till synes snällt men i själva verket illvilligt barn vars inneboende ondska "orsakar" flera personers död.

En trevlig liten thriller som puttrar på inledningsvis innan den trappar upp spänningen allt mer. Ett par bra prestationer, inte minst av "det onda barnet" gör detta till en sevärd film.


#4 Bigger Than Life (Nicholas Ray)



Ed Avery är en allvarligt sjuk lärare som bara har ett par månader kvar att leva. Det finns dock hopp i form av en experimentdrog, "mirakelmedicinen" kortison. Ed går med på att börja ta medicinen som håller honom vid liv, men snart börjar det kraftigt påverka hans mentala hälsa...

Inledningsvis får man mest följa med i huvudpersonens vardag och då är det lite trevande. Men snart faller det mesta på plats där man bjuds på bra prestationer (inte minst av James Mason), snyggt foto och en bra story.


#3 Invasion of the Body Snatchers (Don Siegel)



Science-fiction-klassiker med antikommunistiskt budskap om en amerikansk småstad där invånarna successivt ersätts av känslolösa kopior som kläcks ur ärtskidor från yttre rymden.

Detta original har en krypande stämning och ett elegant svartvitt foto. Känns inte minst som ett tidsdokument där man var rädd för fienden och detta är något som fångas väl.


#2 Written on the Wind (Douglas Sirk)



Mitch och Kyle har varit bästa vänner sedan barnsben. Kyle är playboy och son till en oljemiljonär, och när de träffar Lucy blir de båda förälskade. Mitch å andra sidan är hett eftertraktad av Kyles påträngande syster Marylee.

Den bästa filmen av den något underskattade regissören Douglas Sirk. Här får han till det mesta i ett klassiskt melodrama som gör mycket rätt.


#1 The Killing (Stanley Kubrick)



Johnny Clay har just kommit ut från fängelset. Där har han planerat världens kupp - att stjäla 2 miljoner dollar från en kapplöpningsbana. Men en för mycket lägger sig i hans planer...

Klassisk kuppfilm som var Stanley Kubricks första riktigt bra film. Detta är dessutom en härlig film-noir med mycket av det som gjorde sig bra i genren.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

The Fastest Gun Alive
Forbidden Planet
The Harder They Fall
Jubal

---

Sämsta filmen: While the City Sleeps

Med tanke på att det är Fritz Lang som ligger bakom denna noir hade man förväntat sig lite mer. Inte jättedålig, bara inte särskilt bra.


Största besvikelsen: The Searchers

En hyllad klassiker med John Wayne och med regi av John Ford. Har sina scener och en del fint foto, men är även lite för tråkig.

4 kommentarer:

  1. Bra trea! För det är den enda filmen jag har sett på listan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Tack! Skulle dock vilja se om den då det var alltför länge sen jag såg den.

      Radera
  2. Jag föll inte pladask för The Searchers heller första gången, men den växer efter varje omtitt. Om du bara sett den en gång råder jag dig att se den igen någon gång.

    Kul med Stewart och Hitchcock på listan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappan: Det stämmer, endast sett The Searchers en gång så det kan mycket väl bli en omtitt framöver.

      Ja, Hitchcock och Stewart tillhör definitivt favoriterna.

      Radera