torsdag 13 oktober 2016

Mina favoritfilmer - 1957

Riktigt starkt år, åtminstone om man tittar på topp fem som alla är klassfilmer. Noterbart att tre av dessa fem utspelar sig under krig. Ettan är trots allt ganska given. En film som alltid imponerar. På den undre halvan är det inte heller svagt vilket gör det till ett gediget år med några höga toppar alltså.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
1 Sovjetunionen
1 Storbritannien
1 Italien

Uppdatering: Plats #8 (Witness for the Prosecution) byter plats med plats #7 (The Enemy Below). Även plats #6 (3:10 to Yuma) och plats #5 (The Bridge on the River Kwai) byter plats. 18/2-17

Uppdatering: Plats #2 (Paths of Glory) flyttas ner till plats #6. 28/2-19


#10 The Tin Star (Anthony Mann)Den nyblivne sheriffen Ben Owens vänder sig till den nyanlända prisjägaren Morg Hickman och ber honom hjälpa till i kampen mot de laglösa som försöker ta över makten i staden.

Henry Fonda och Anthony Perkins i denna enkla, men effektiva västern där en sheriff tar hjälp för att skydda den lilla staden. Lite udda att se Perkins i en västern, men han och Fonda kompletterar varandra väl.


#9 Le notti di Cabiria / Nights of Cabiria (Federico Fellini)Cabiria är en prostituerad kvinna som lever i Roms fattiga kvarter. Hon drömmer om att komma bort från det hårda livet på gatan och en dag besöker hon en kyrka för att få sina önskningar uppfyllda av madonnan. Det är dock inte förrän hon besöker en varietéföreställning som en okänd man, Oscar D'Onofrio, söker upp henne och kan visa sig vara hennes drömman.

Fellini har inte varit någon favoritregissör, men denna fick han till bra med en utmärkt Giulietta Masina i rollen som Cabiria som får spela ut hela sitt register.


#8 The Enemy Below (Dick Powell)Under brinnande världskrig möter en amerikansk jagare en tysk ubåt mitt i Atlanten. Kaptenen på USS Haynes kommer från handelsflottan, men visar sig vara skickligare än manskapet befarat. Den tyske befälhavaren kämpade redan i första världskriget och har inga illusioner kvar. De båda kaptenerna tar till alla trick för att sänka varandra.

Klassisk, om än inte den mest kända ubåtsfilmen där Robert Mitchum ställs mot Curd Jürgens i en hjärnornas kamp. Välgjort och realistiskt.


#7 Witness for the Prosecution (Billy Wilder)Leonard Vole anklagas och häktas för mord på den förmögna Mrs French. Advokaten Sir Wilfrid Robarts tar sig an fallet. Voles enda alibi är hans fru, men till allas förvåning blir hon inte försvarets vittne utan åklagarens.

Klassiskt rättegångsdrama av favoriten Billy Wilder. Dock inte en av mina favoritfilmer av regissören, men fortfarande ett måste från året.


#6 Paths of Glory (Stanley Kubrick)En omöjlig attack under första världskriget avbryts av de få överlevande soldaterna. Deras överordnade förstår inte situationen, utan vill statuera ett exempel, men soldaterna försvaras av sin modige regementschef.

Mästerregissören Stanley Kubrick behärskade alla typer av genrer han gav sig i kast med. Med Kirk Douglas i spetsen (i huvudrollen och som producent) bjuds man på en stark skildring av första världskriget, både på fältet och i efterspelet bland de överordnade.


#5 The Bridge on the River Kwai (David Lean)Under andra världskriget blir en grupp brittiska soldater tillfångatagna av japanerna. De blir satta i arbetsläger där de tvingas konstruera en järnvägsbro. Men den brittiska militärledningen ger en kommandostyrka i uppdrag att förstöra bron.

Klassisk och gammal hederlig storfilm som på ett storskaligt sätt bjuder på en allt tätare historia. William Holden och Alec Guinness syns i denna sjufaldigt Oscarsbelönade klassiker.


#4 3:10 to Yuma (Delmer Daves)Ranchägaren Dan Evans ligger illa till på grund av torka. Mot en ersättning på 200 dollar går han med på att bevaka den laglöse Ben Wade och sätta honom på tåget 3:10 till Yuma. Men Wades gäng tänker göra allt för att försöka befria honom...

Västern som 50 år senare fick en remake med samma namn. Ganska tät och stämningsfull film som inte krånglar till det i onödan.


#3 Sweet Smell of Success (Alexander Mackendrick)J.J. Hunsecker, den mäktigaste tidningskolumnisten i New York, är fixerad vid sin egen framgång och karriär. Han krossar många i sin kolumn, däribland sin yngre systers pojkvän Steve Dallas, en lovande jazzgitarrist. Till sin hjälp har han Sidney Falco, en PR-agent som gör allt för att få komma in i rampljuset.

En av de sista riktigt klassiska film-noir filmerna och riktigt bra är den. Burt Lancaster och Tony Curtis briljerar i denna mörka New York-historia där inte ens familjen får stå i vägen för framgång.


#2 The Cranes Are Flying (Mikhail Kalatozov)Boris och Veronika har bara ögon för varandra när de promenerar längs Moskvas gator. Men på ett ögonblick förintas idyllen av andra världskrigets fasor. Boris blir skickad till fronten medan Veronika lämnas ensam med Boris kusin Mark. Tiden går och snart tystnar all kommunikation från Boris. Uppgiven gifter sig Veronika med Mark, men i hemlighet hoppas hon på ett livstecken från sin stora kärlek. I hopp om att finna Boris anmäler Veronika sig frivilligt som sjuksköterska på sjukhuset där Boris far är läkare.

Både vacker och gripande snyfthistoria som inte minst imponerar med sitt underbara svartvita foto. Bjuder även på mycket starkt skådespeleri, inte minst av Tatyana Samojlova i huvudrollen som Veronika.


#1 12 Angry Men (Sidney Lumet)En man försöker övertyga de andra elva i juryn om att de bör ompröva sina förhastade bedömningar av skuldfrågan i en mordrättegång.

Äkta klassiker som man bara sitter och njuter av när de tolv jurymedlemmarna försöker övertyga varandra. Utspelas på små ytor med få karaktärer, och lyckas skapa en riktigt tät stämning.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

An Affair to Remember
The Incredible Shrinking Man
Nachts, wenn der Teufel kam
Smultronstället

---

Sämsta filmen: Bitter Victory

Långtråkigt och ointressant med Richard Burton som ett av befälen på ökenvandring.


Största besvikelsen: Gunfight at the O.K. Corral

Hade förväntat mig lite mer av denna västern som ser Burt Lancaster och Kirk Douglas sida vid sida.

8 kommentarer:

 1. Kul med topplistor för gamla år.

  Har sett fyra filmer. Inte illa tycker jag.

  Nights of Cabiria är underbar. Masina är fantastisk.

  Bron över floden Kwai är pompös och tråkig.

  Paths of glory är kall, själlös och extremt trist.

  12 Angry Men än fantastisk, 5/5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Fyra av tio är inte illa, men det verkar som endast två skulle ta sig in på din lista ;)

   Länge sen jag såg Bron över floden Kwai, men det är en klassiker jag minns att jag gillade.

   Paths of Glory skulle det också vara dags att se om. Gillade den dock helt klart, även om jag kan förstå vad du menar med att den kan kännas kall.

   12 Angry Men är verkligen mästerlig. Tror jag sett den tre gånger och gillar den lika mycket varje gång.

   Radera
 2. 50-talets bästa år! Men jag ser att Det sjunde inseglet inte går hem hos dig? Inte riktigt Smultronstället heller. Topp 2 har jag själv i samma ordning. 5,6 och 8 också med på listan.
  //CF

  SvaraRadera
  Svar
  1. CF: Tack för kommentaren!

   Ja, jag är benägen att hålla med dig om att detta är ett av de starkaste åren på 50-talet (särskilt om man ser till den övre halvan).

   Nej, Det sjunde inseglet är ingen favorit, om än inte dålig. Smultronstället gillar jag mer, även om den alltså inte tar sig in på topp tio.

   Kul med samma topp två! Har du sett trean och fyran (The Cranes Are Flying och Sweet Smell of Success)?

   Radera
  2. Sweet Smell...har jag sett, välgjord men ingen riktig favorit. Den skulle nog ta sig in på topp 10 ändå. The Cranes...ligger på ''Att se-listan''.

   Radera
  3. CF: Ok, minns att jag gillade Sweet... mycket. Samma sak med Cranes...

   Radera
 3. Twelve Angry Men är 5/5 material, så otroligt jävla bra. Ser den en gång om året, ett måste!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Utan tvekan 5/5 på 12 Angry Men, håller med. Ganska bra regidebut av Sidney Lumet ;)

   Radera