måndag 10 oktober 2016

Mina tre favoriter just nu

Med mina tre favoriter just nu är tanken att jag ska dela med mig av vilka skådespelare och regissörer som jag gillar mest för tillfället. Det finns många gamla favoriter så klart, men detta är de som lockar mest just nu. Deras filmer gör mig nyfiken och jag vill se vad de ska bjuda på härnäst. För det mesta är det inte några direkta nykomlingar, men det spelar mindre roll. Detta är de jag helst vill se göra film just nu.

Listan baseras på filmerna som setts under de senaste fem åren eller så för att vara så aktuellt som möjligt, men givetvis sträcker sig intresset längre bak i tiden i flera fall. Titlarna som nämns är därför inte samtliga sedda, utan endast utvalda runt perioden som är av intresse.

SKÅDESPELARE:


Jake Gyllenhaal

Demolition (2015)
Everest (2015)
Southpaw (2015)
Nightcrawler (2014)
Enemy (2013)
Prisoners (2013)
End of Watch (2012)
Source Code (2011)

Film jag ser fram emot mest:
Nocturnal Animals (2016) IMDb

Givetvis var det redan med Donnie Darko (2001) som man fick upp ögonen för honom, men de senaste åren har han verkligen seglat upp bland favoriterna med den ena bra rollen och filmen efter den andra. Har ofta valt lite mindre filmer, men utmanande roller framför blockbusters.

Matthew McConaughey

Interstellar (2014)
The Wolf of Wall Street (2013)
Dallas Buyers Club (2013)
Mud (2012)
Killer Joe (2011)
The Lincoln Lawyer (2011)

Film jag ser fram emot mest:
Gold (2016) IMDb

Innan Killer Joe (2011) såg jag honom som en dussinskådis utan att tycka något speciellt om honom. Men i och med nämnda film steg han i graderna och sen rullade det bara på. En skön skådis som hittat rätt och som man gärna sitter och lyssnar på när han berättar historier.

Michael Shannon

Midnight Special (2016)
99 Homes (2014)
The Iceman (2012)
Mud (2012)
Take Shelter (2011)

Film jag ser fram emot mest:
Nocturnal Animals (2016) IMDb

Ok, jag måste erkänna att jag en gång i tiden inte var särskilt övertygad av honom. Det var väl i Revolutionary Road (2008) som jag först lade hans namn på minnet då han blev Oscarsnominerad för bästa biroll. Då tyckte jag inte om honom nämvärt, men i och med Take Shelter (2011) steg han ordentligt i graderna och nuförtiden är han en skådespelare av rang.

REGISSÖRER:


Christopher Nolan

Interstellar (2014)
Inception (2010)

Film jag ser fram emot mest:
Dunkirk (2017) IMDb

Redan med Memento (2000) kändes det som en spännande regissör att hålla ögonen på. Efter det har han etablerat sig själv som en av de allra främsta regissörerna och varje ny film känns spännande, till och med superhjältefilmerna som annars inte brukar locka mig särskilt mycket.

Denis Villeneuve

Sicario (2015)
Enemy (2013)
Prisoners (2013)
Incendies (2010)
Polytechnique (2009)

Film jag ser fram emot mest:
Arrival (2016) IMDb
Blade Runner 2049 (2017) IMDb

Det var Polytechnique (2009) som fick mig att få upp ögonen för denna regissör och sedan har det bara rullat på med den ena bra filmen efter den andra. Helt klart en av de mest spännande regissörerna just nu (även om han redan är rejält etablerad).

Jeff Nichols

Midnight Special (2016)
Mud (2012)
Take Shelter (2011)

Film jag ser fram emot mest:
-

Take Shelter (2011) var riktigt elektrisk och bra, vilket genast gjorde honom till en regissör att hålla ögonen på. Efter att ha följt upp det med två till bra filmer är jag sugen på att se vad mer han ska bjuda på. Inte på samma nivå som Nolan och Villeneuve, men har gjort lite mindre filmer med lyckat resultat.

4 kommentarer:

 1. Intressanta namn allihopa - det är väl bara Nolan som varit svag i sina senaste alster både Interstellar och sista Batmanfilmen var väl sisådär

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det är en högst personlig lista och om man gillar dem eller inte. Vad gäller Nolan så är han i mitt tycke regissören #1 just nu. Interstellar var en av de bästa filmerna/filmupplevelserna de senaste 15 åren (i mitt tycke). Däremot håller jag med om att den tredje Batman-filmen var svagast. Men så är det en svår genre att göra en trilogi i.

   Radera
 2. Håller med om Villeneuve (vill se Polytechnique). Nolan var intressantare förr, även om Interstellar är bra. Om jag skulle nämna tre vars filmer jag alltid ser fram emot så får det bli Jacques Audiard (dock inte sett Dheepan ännu), Zvjagintsev och Bong Joon-ho.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalle: För egen del är Nolan lika intressant nu som han var innan han gjorde Batman-trilogin. Han har visat med Inception och Interstellar att det finns mycket kvar, så för egen del är han riktigt spännande med varje ny film.

   Tre bra val där. Audiard har jag gillat en del, inte minst Un prophète, men även Read My Lips och Rust and Bone. Däremot var jag inte lika förtjust i The Beat That Shipped My Heart och Dheepan.

   Zvyagintsev var nära att komma med bland de tre då jag verkligen gillar hans stil och filmer. Men då det är mer osäkert vad som kommer och när det kommer så var han inte lika aktuell för listan. Men visst håller jag ögonen på honom, absolut.

   Bong Joon-ho gjorde ju min koreanska favorit Memories of Murder, så han var mycket spännande efter det. The Host, Mother och Snowpiercer var dock inte på samma nivå, om än inte dåliga. Är nyfiken på vad han ska göra, men håller liksom inte andan.

   Radera