tisdag 18 oktober 2016

Under sandet



Titel: Under sandet / Land of Mine / Under sanden
Genre: Drama/Krig
Land: Danmark/Tyskland
År: 2015
Regi: Martin Zandvliet
I rollerna: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman, Oskar Bökelmann

Handling: Maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till den danska västkusten. Deras uppdrag: att desarmera de två miljoner minor som har grävts ner av den tyska krigsmakten längs kusten. Kommandot över gruppen av försvagade tonåringar förs av den hårdhudade danske sergeanten Carl Leopold Rasmussen. Likt många av hans landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat mot tyskarna efter att ha genomlidit fem skräckfyllda år under ockupationen. Rasmussen låter sin ilska flöda över pojkarna som hela dagarna riskerar sina liv på stranden. Först när en tragisk olycka inträffar börjar hans sätt att se på de unga soldaterna att förändras, men kanske är det redan för sent.

Omdöme: Dansk film kan man (oftast) lita på. Det viktigaste är egentligen vad man har för inställning när man gör en sån här film. För det spelar ingen roll vad regissören heter så länge man har rätt inställning och inte frångår denna. Det här är ett typexempel på en historia och film som man nog inte hade sett komma från Sverige. Danskarna vågar berätta en sån här historia fullt ut, trots att den är kritisk mot en mörk del av Danmarks historia.



Sergeant Rasmussen (Roland Møller) får ansvaret att ta hand om ett dussintal unga tyska soldater dagarna efter att andra världskriget tagit slut. De unga tyskarna har fått lära sig hur man desarmerar minor i en snabbkurs innan de lämnas över till Rasmussen som tar dem till Danmarks västkust. Där har de tyska trupperna placerat ut runt två miljoner minor under den tid de ockuperade landet. Givetvis tänker inte danskarna själva sköta rensningen utan låter fienden ta hand om det som de orsakat.



De unga killarna längtar hem till sina mödrar och lovas av sergeant Rasmussen att de kommer få återvända hem när deras uppdrag är klart. Men de får ingen mat och behandlas hårt av Rasmussen. Givetvis blir det farliga arbetet ännu farligare av att de är hungriga och trötta. Det är bara en tidsfråga innan olyckan är framme. Kanske kan det få Rasmussen att ändra uppfattning om de unga killarna som trots allt är medmänniskor och till stor del blivit inslängda i kriget.



Det är en på många sätt blek och tung historia man får ta del av. Under filmens första timme blir det mest att man får följa med i arbetet med att rensa upp den stora mängden minor på stranden. När de är klara för dagen blir de inlåsta för att sova. Det är inte förrän Rasmussen börjar visa prov på att han har ett hjärta och inte bara är en iskall jäkel som filmen också blir bättre. Det finns lite hopp trots allt och allt är inte nattsvart, även om det oftast känns som det.



På många sätt är det en väldigt avskalad film som överraskande nog inte ger så mycket karaktärsbakgrund. Det är nog också därför det tar ett tag innan man verkligen kommer in i filmen. Eller, man kommer in i filmen ganska tidigt då den är välproducerad och känns autentisk, men det tar ett tag innan man känner för karaktärerna.



Ett stort plus är att samtliga skådespelare sköter sig riktigt bra. Det finns inget att klaga på bland prestationerna och här finns inga hjältar som liksom ska lätta upp stämningen. Det är inte direkt en "trevlig" film att titta på, men att den är bra är det inget snack om. Betyget letar sig sakta men säkert uppåt ju längre in man kommer. Känslorna är lite blandade trots allt, men så här i efterhand när man fått ta in allt och smälta det ett tag blir det nog ändå en svag fyra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Även om filmen hade förbättringspotential blev jag positivt överraskad. Både av prestationer och bilder
    https://bilderord.wordpress.com/2016/04/20/under-sandet-2015/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Själv blev jag inte direkt överraskad då jag förväntade kig en bra film. Däremot var tonen och genomförandet kanske lite annorlunda än väntat.

      Radera