söndag 16 oktober 2016

White of the EyeTitel: White of the Eye / Stormens öga
Genre: Drama/Mysterium/Thriller/Skräck
Land: Storbritannien
År: 1987
Regi: Donald Cammell
I rollerna: David Keith, Cathy Moriarty, Art Evans, Alan Rosenberg

Handling: En elektronikexpert som bor i en liten håla i Tucson, USA blir misstänkt för en rad mord som inträffat på rika kvinnor i delstaten.

Omdöme: Elektronikexperten Paul White (David Keith) bor i Tucson, Arizona med sin fru Joan (Cathy Moriarty) och parets dotter. Han installerar hifi-system hemma hos de rika och livet verkar rulla på. Men en rad brutala mord har skett i området på rika hemmafruar och polisen med utredaren Mendoza (Art Evans) i spetsen är intresserade av att få prata med Paul.Genom att man får ta del av ett par mord som sker, en del av utredningen, vardagslunket och tillbakablickar för att se hur Paul och Joan träffades, får man så småningom en bättre bild av vad som egentligen hänt. Det är en klart udda film vars bildspråk och berättarteknik skiljer sig från det ordinära. Något konstnärlig kan man helt klart kalla det.Själva morden får en faktiskt att tänka på något man annars brukar se i de klassiska giallofilmerna och av Dario Argento. Stilen på resten av filmen skulle David Lynch ha kunnat ligga bakom. Udda som sagt.Filmen är lite för oengagerande under långa stunder, trots att den blixtrar till under mordscenerna. Det blir därför inte förrän under ungefär filmens sista halvtimme som bitarna faller på plats och man bjuds på en ganska nervig historia som kan sluta lite hur som helst.Det är svårt att sammanfatta en sån här film som varken är direkt bra eller dålig. Man önskar att den kunde varit lite jämnare och helt enkelt bättre, men man kan inte klaga på upplösningen och att den rakt igenom faktiskt är lite udda och annorlunda, med några snygga scener.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

2 kommentarer:

  1. Jag gillar David Keith, tycker hans bästa roll är i Eldfödd / Firestarter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Magnus Carling: Han var ju som störst där på 80-talet känns det som. Och ja, Firestarter tyckte jag också om honom i. Skön film för övrigt (speciellt musiken av Tangerine Dream).

      Radera