måndag 14 november 2016

Dog Eat DogTitel: Dog Eat Dog
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2016
Regi: Paul Schrader
I rollerna: Nicolas Cage, Willem Dafoe, Christopher Matthew Cook, Paul Schrader

Handling: Med en lugn pension i sikte bestämmer sig ex-brottslingarna Troy, Mad Dog och Diesel för att göra sitt livs sista tillslag. De ska kidnappa en gangsters barn och kräva att en stor skuld betalas av. Men jobbet antar förödande proportioner som snart kräver allt mer blodspillan.

Omdöme: Jag hade tidigare sett sex filmer som Paul Schrader regisserat där jag gillat American Gigolo (1980), Light Sleeper (1992) och Affliction (1997) mest. Annars är han nog mest känd som mannen som skrev manusen till Martin Scorsese-regisserade Taxi Driver (1976), Raging Bull (1980), The Passion of the Christ (1988) samt Bringing Out the Dead (1999).Här har Schrader regisserat en film som bygger på en bok av ex-brottslingen Edward Bunker som även var med och skrev manuset till Runaway Train (1985). Han medverkade även i ett par kända filmer, däribland Reservoir Dogs (1992) som Mr. Blue. Hur som helst må det inte vara gammal god Paul Schrader-klass på materialet, men filmen har ändå hans skitiga och råa stil som jag ofta uppskattar.Det visar sig vara en både brutal som komisk film som åtminstone till en början känns lite Tarantino-inspirerad med stilen, musiken och just att den är brutal men samtidigt rolig. Dessutom är det ett plus att favoriten Willem Dafoe är med i en av huvudrollerna. Detta var förresten sjätte Schrader-regisserade filmen som Dafoe medverkat i.Filmen är inte för alla, den saken är säker. Något klickade dock för egen del och jag kom på mig själv sittandes med ett leende under stora delar av filmen. Den är på ett konstigt sätt underhållande och bjuder på ett par sköna prestationer av inte minst Willem Dafoe som Mad Dog, men överraskande nog även Nicolas Cage som Troy. Paul Schrader själv ses i rollen som El Greco, mannen som ger de tre männen deras uppdrag. Han lär inte ha fått någon annan att ta rollen inom budgeten för filmen, så han bestämde sig för att ta rollen själv. Direkt bra kanske han inte är, men han funkar.Man bjuds på flera våldsamma och brutala scener, vissa överraskande andra mindre så. Men till stor del ser jag underhållningen i det hela, den mörka humorn. Bara en sån sak att Mad Dog (Dafoe) inte kan sluta prata när han och Diesel (Christopher Matthew Cook) ska dumpa ett lik och går honom på nerverna är skönt på något sätt. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, men det är alltså lite Tarantino över det hela utan att vara coolt, om man säger så. Den sista sekvensen känns till en början lite malplacerad och bara fel. Men jag gillar Bogart-imitationen av Cage och förstår att allt bara är i hans huvud. Trea, men ett plus i kanten för underhållningsfaktorn för egen del.

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.4

---

Om visningen: Innan filmen tar jag en fika tillsammans med tre andra som jag varit och sett föregående film med. Kommer sen tillbaka till biografen Park där denna film visas. Insläppet har redan börjat och det är ingen kö. Inne i den stora salongen är det gott om platser så det är i princip bara att slå sig ner där man känner för.

Sitter bredvid killarna från "Har du inte sett den?" och pratar lite om festivalfilmerna som setts.

Efter filmen förstår jag att jag var den som gillade filmen mest av de jag gick och såg den med. Hör bl.a. "sämsta filmen i år" och annat väldigt negativt, men jag har fortfarande ett leende på mina läppar och tackar för underhållningen. De övriga har svårt att förstå att jag inte fann den sämre, men några håller med mig om att den var underhållande och inte så dålig.

Vissa gånger uppskattar man en film som denna och är man bara på rätt humör och gillar en viss typ av film (som jag uppenbarligen gör) så kan man gå mot strömmen. Känns ganska skönt faktiskt...

6 kommentarer:

 1. Visste att denna film kunde bli en rejäl vattendelare. Men bra att någon gillade den i alla fall. det verkar som att några av de andra inte gillade den alls...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Hade varit mycket intressant om du också sett den. Tror förvisso du kanske inte hade gillat den, men man vet aldrig. Jag satt som sagt mest och smålog och skrattade åt "eländet" ;)

   Radera
 2. Mja, problemet är kanske att vilken Bogart-imitation som helst låter krystad eftersom den blir så speciell. Jag kunde alltså inte svälja den heller :) Däremot törs jag inte vara så kategorisk som "sämsta filmen i år" utan att kolla bakåt. Men bra var den inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan tycka att hela den sista sekvensen är överflödig, men jag gillade hans imitation och det var bara ytterligare en grej som fick mig att skratta/småle.

   Finns många sämre från året... säger bara Sharknado 4...

   Radera
 3. Fint att du var på ett sådant bra humör att inte ens en film som denna kunde få dig att sluta le. Jag log inte, inte en enda sekund ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, antingen var det det eller så var det helt enkelt en stabil film - fast på sitt sätt ;)

   Radera