söndag 6 november 2016

Finding DoryTitel: Finding Dory / Hitta Doris
Genre: Animerat
Land: USA
År: 2016
Regi: Andrew Stanton & Angus MacLane
Röster: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O'Neill, Sigourney Weaver, Diane Keaton, Eugene Levy, Idris Elba, Willem Dafoe

Handling: Ett år efter Nemos äventyr beger sig Dory iväg på en resa för att återförenas med sin familj. Till sin hjälp har hon förstås både Nemo, hans pappa och hela akvariegänget.

Omdöme: Uppföljaren till hyllade Finding Nemo (2003) tog hela 13 år på sig. Oftast brukar det ta max två-tre år innan en uppföljare kommer, särskilt när det gäller en älskad animerad film som originalet är. Med det sagt kan det vara uppfriskande med en uppföljare långt senare, om den lyckas vill säga.I denna film handlar det mest om Dory (Ellen DeGeneres) som med hjälp av sina vänner Marlin (Albert Brooks) och hans son Nemo ska försöka hitta hem till sina föräldrar. Problemet är bara att Dory har problem med minnet, stora problem. Hon är dock en glad och initiativrik fisk som känner att ingenting är omöjligt. Dory tar med vännerna på ett äventyr som tar dem tvärs över jordklotet till - Sigourney Weaver!?Något som slår mig under resans gång är att Dorys minne verkar bli bättre och bättre. Till en början glömmer hon saker med en gång, men ju längre in man kommer, ju mer klarar hon av att minnas och genomföra saker hon inte borde klara av. Ingen direkt förklaring ges på detta och det känns som manuset gjort det lite enkelt för sig. Likaså blir det ganska krystat när Dory tar hjälp av vitvalen Bailey som använder sig av ekolokalisering. Känns mest som ett enkelt sätt att kringgå vissa "mindre" problem som Dory ställs inför.På det stora hela är filmen svagare i det mesta i jämförelse med originalfilmen, vilket inte är så konstigt. Man hade trots allt hoppats att den skulle kunna bjuda upp till kamp när det tog så lång tid att komma med en uppföljare. Det fanns gott om tid att få till ett smartare manus helt enkelt. Man lyckades t.ex. ypperligt med Toy Story 3 (2010) som kom 11 år efter tvåan (och 15 år efter originalet). Slutomdömet blir att det är en helt ok animerad film som oftast är snygg att titta på och har sina ögonblick, men som inte kommer med så mycket nytt.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. Tyvärr upptäckte jag vid en omtitt att originalet inte heller var någon jättehöjdare. Tycker de var rätt likvärdiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Såg själv om originalet för ett tag sen och ja, den var inte lika bra som jag mindes den som, men fortfarande bättre än denna.

      Radera