fredag 4 november 2016

Fixeur / The FixerTitel: Fixeur / The Fixer
Genre: Drama
Land: Rumänien/Frankrike
År: 2016
Regi: Adrian Sitaru
I rollerna: Tudor Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spatarescu

Handling: Radu är journalistpraktikant och som sådan en riktig pitbull som vägrar släppa taget när han väl har kommit över ett saftigt scoop. Men genom en internationell skandal som involverar en minderårig prostituerad ställs han inför frågan hur långt han är beredd att gå för att nå sina mål.

Omdöme: Radu (Tudor Istodor) är en rumänsk journalist som jobbar åt en fransk tidning med kontor i Rumänien. Han har tidigare jobbat som översättare och talar flytande franska. Nu har de fått ett scoop om en minderårig flicka som gripits i Paris för prostitution och skickats tillbaka till Rumänien. De får inte tillåtelse att intervjua flickan, men Radu ger sig inte så lätt. Han tar hjälp av sin flickväns kusin som jobbar åt en statlig myndighet så att de kan få sin intervju (med hjälp av lite mutor).Radu tar kontakt med kollegan Alex (Mehdi Nebbou) på kontoret i Paris som han jobbat med tidigare och säger att han har ett jättescoop åt honom med exklusiva rättigheter till intervjun. Alex, tillsammans med kameramannen Serge (Nicolas Wanczycki), anländer till Rumänien och tillsammans med Radu kan de nu bila till platsen där flickan finns. De kommer stöta på problem och stora hinder på vägen som Radu måste försöka fixa.Radu har inte bara uppdraget som "fixare" i tankarna. Han måste även försöka ta itu med problemen han haft på senare tid med sin flickväns son. Radu har nämligen satt press på pojken och kräver perfektion när pojken tävlar i simning. Vad han går igenom på det senaste uppdraget kommer även sätta sina spår privat.Filmen är baserad på verkliga händelser och bygger intressant nog på filmfotografens upplevelser. Själva historien om trafficking är givetvis inte direkt något nytt, men trots allt en aktuell och viktig fråga. Just Rumänien har stora problem med detta p.g.a. de många fattiga i landet. De unga är lätta att locka och vet oftast inte vad som väntar.Även om filmen handlar om trafficking så är det den personliga resan för Radu som blir absolut viktigast. Det som är lite synd är att traffickinghistorien tar lång tid på sig att verkligen komma igång och kännas. När den väl gör det känns det dock som en klump i magen. Scenerna med den drabbade flickan är inte för exploaterande, utan man känner verkligen för henne som människa.Samtidigt skildras inte Radus privatliv tillräckligt starkt för att filmen ska kunna leverera innan man når filmens upplösning med flickan och Radus personliga resa och känslor. Man kunde helt enkelt ha kunnat spetsa till historien lite grann, lite tidigare. Med det sagt är det en film som väcker en del känslor, men som inte försöker lösa några problem och fokuserar inte heller särskilt mycket på traffickingdelen.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.3

Om visningen: Den andra filmen av två som sågs på Tokyos filmfestival. Efter visningen var det dags för ett Face2Face med regissören Adrian Sitaru och huvudrollsinnehavaren Tudor Istodor. De nämnde bl.a. att det hela baseras på fotografens upplevelser och att de filmade i samma områden där det verkligen hade utspelat sig.

Något som även kom på tal var detta med press och krav man ska ställa på sina barn. Att det är en balansgång som de alla (regissören och manusförfattarna) kände var en viktig del av historien. Mycket har även med kroppsspråket och gester med händerna att göra. En handrörelse kan uppfattas som (och vara) aggressiv (t.ex. en örfil) medan en snarlik rörelse kan vara en klappning eller smekning.

Allt som allt ett bra F2F med några intressanta frågeställningar och tankegångar. Dock var det en europeisk kvinna i publiken (enda icke japanska och negativa frågan) som hade en väldigt korkad analys av filmen då hon ifrågasatte om den inte var stereotyp med fattigdom och korruption i Rumänien eftersom "det ju inte är ett så fattigt land". Regissören undrade varifrån hon var och om hon hade bott i Rumänien. Hon svarade att hon var från Italien och hade haft en rumänsk pojkvän i ett år. Skönt nog satte regissören henne på plats och sa att han inte vet vad hennes pojkvän sagt till henne, men att det är ett fattigt land (över 50% lever i fattigdom om jag förstod honom rätt) och vissa platser är mer utsatta än andra för trafficking, inte minst där historien utspelar sig.

Filmen visas på Stockholm filmfestival den 13:e, 17:e och 20:e nov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar